Σφοδρή επίθεση κατά της Ε.Ε. εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προσφυγική αλλά και την οικονομική κρίση.

«Η προσφυγική κρίση και η εδραίωση φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα των παράλογων επεμβάσεων σε χώρες της Μέσης Ανατολής για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η χρεοκοπημένη εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς και ότι «τα τρομοκρατικά χτυπήματα το “Ισλαμικού Κράτους” προσφέρουν τέλειο άλλοθι για την εδραίωση των μηχανισμών επιτήρησης και καταστολής στο όνομα της ασφάλειας».

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «υποκρίτρια» την Ευρώπη, καθώς «έχει ορθάνοιχτες τις πόρτες της στην ακραία λιτότητα, και κλείνει ερμητικά τα σύνορα της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», ενώ παράλληλα προσθέτει: «Κομβικό ζήτημα αποτελεί η οργανωμένη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και η μετεγκατάστασή τους από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ακόμη, ζητώντας «να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των προσφύγων όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, τη συνθήκη της Γενεύης και το προσφυγικό δίκαιο», κάνει λόγο για «ιστορικό χρέος της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη να δώσει τη μάχη για την ηγεμονία των ιδεών της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η περίοδος που ζούμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι κομβική για τη μελλοντική πορεία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι προοδευτικές δυνάμεις, έχουν το ιστορικό χρέος να δώσουν τη μάχη για την κατάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών τους.

Η ελπίδα πρέπει να νικήσει τον φόβο, ο ανθρωπισμός να επικρατήσει του μίσους, και η δημοκρατία να κυριαρχήσει απέναντι στον αυταρχισμό, την ακροδεξιά και τους νεοναζί.

Η Ευρώπη βιώνει μια τριπλή κρίση.

  1. Κρίση οικονομική και κοινωνική που οι επιπτώσεις της έχουν οδηγήσει στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
  2. Κρίση προσφυγική με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, ως αποτέλεσμα των παράλογων επιλογών και επεμβάσεων σε χώρες και λαούς της Μέσης Ανατολής. Η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μεταξύ άλλων και χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρεοκοπίας της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., που αντί να αφιερώνεται στον σχεδιασμό και την προώθηση ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στην περιοχή, συνεχίζει την πεπατημένη του μιλιταρισμού και του ιμπεριαλισμού.

Οι επεμβάσεις και οι πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη χάραξη νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, ενίσχυσαν την εδραίωση εξτρεμιστικών, φονταμενταλιστικών κινημάτων και τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή. Το Ισλαμικό Κράτος και οι σύμμαχοί του, πέραν των «συμβατικών» συρράξεων στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες χώρες της περιοχής, «απαντούν» στους αντιπάλους τους με τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον αμάχων σε πρωτεύουσες και μητροπόλεις, όπως οι πρόσφατες φρικιαστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας έτσι την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και προσφέροντας τέλειο άλλοθι για την εδραίωση των μηχανισμών επιτήρησης και καταστολής στο όνομα της ασφάλειας.

Η μέχρι σήμερα διαχείριση των κρίσεων αυτών από το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας για την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης.

Η πολιτική πλειοψηφία και ηγεσία της Ε.Ε. φέρει ακέραια την ευθύνη για την απουσία μιας γνήσιας, προοδευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης και συνευθύνης, έχοντας επιτρέψει σε μια σειρά από ακραία συντηρητικές κυβερνήσεις, και εθνικιστικές δυνάμεις να καταπατούν κάθε έννοια διεθνών συνθηκών και ευρωπαϊκών συμφωνιών. Οι ίδιες κυβερνήσεις πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα στην άνευ προηγουμένου επίθεση προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό  για δήθεν «μη τήρηση» των συμφωνηθέντων για τα δημοσιονομικά.

Έχουμε ασφαλώς επίγνωση, τόσο των συσχετισμών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ε.Ε., όσο και των πολλαπλών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Το αποτύπωμα αυτών των δυσμενών συσχετισμών δύναμης, είναι άλλωστε ευκρινές στην πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, της οποίας η εφαρμογή συναντά δυσκολίες λόγω της άρνησης κρατών-μελών της Ε.Ε. να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Κομβικό ζήτημα για εμάς παραμένει η δυνατότητα μιας ενιαίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης και της οργανωμένης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία, και παράλληλα η μετεγκατάσταση τους από την Ελλάδα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Προκειμένου να γίνει αυτό κατορθωτό, χρειάζεται να κατοχυρωθούν στην πράξη τα δικαιώματα των προσφύγων όπως αυτά προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις, τη συνθήκη της Γενεύης και το προσφυγικό δίκαιο.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ, ασπαζόμενος τις εύλογες ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λογική της Ευρώπης-φρούριο.

Γιατί η ίδια Ευρώπη που έχει ορθάνοιχτες τις πόρτες της στην ακραία λιτότητα, κλείνει ερμητικά τα σύνορα της στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δείχνοντας την υποκρισία της. 

Η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει για άλλη μια φορά την πλήρη συμπαράσταση της στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, και τάσσεται ανεπιφύλακτα με την πλευρά της αλληλεγγύης, της τήρησης των διεθνών συνθηκών και της νομιμότητας».