Δεν προσκλήθηκαν οι βουλευτές.

Με επιτυχία και με κεντρικό μήνυμα « Όταν θέλουμε…ΜΠΟΡΟΥΜΕ!», πραγματοποιήθηκε η 23η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής, όπου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες την ώρα του καθήκοντος αστυνομικούς.

Από το Σώμα εγκρίθηκαν ο Διοικητικός – Οικονομικός απολογισμός του 2016, καθώς και ο Οικονομικός προϋπολογισμός του 2017. Παράλληλα, έγινε αναλυτική ενημέρωση των μελών για θέματα Οικονομικά – Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά, από τον Τμηματάρχη του 4ου Τμ. Δ/νσης Οικονομικών Α.Ε.Α., Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Κωνσταντίνο Πλατιά, καθώς και για τα λοιμώδη νοσήματα / μετάδοση και λήψη μέτρων προστασίας από αυτά, από την Αστυνομική Διευθύντρια (ΥΓ) Σοφία Τσουλιάγκα.

Δεν προσκλήθηκαν οι βουλευτές

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου δεν προσκλήθηκε κανένας εκ των Βουλευτών του Νομού, διότι όπως τονίστηκε από την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Σταυρούλα Τζατζανά, «κατά τη διάρκεια του έτους 2016, όσες φορές κι αν απευθυνθήκαμε σε αυτούς, είτε εγγράφως είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να τους γνωρίσουμε τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας, το μόνο που πήραμε εκ μέρους τους ήταν δηλώσεις συμπάθειας και υποσχέσεις περί στήριξης και προώθησης των αιτημάτων μας, αλλά οι δηλώσεις και οι υποσχέσεις τους παρέμειναν ως τέτοιες μόνο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν στηρίξει ή προωθήσει προς επίλυση κανένα από αυτά. Δεν ανταποκρίθηκαν ούτε καν στην πρόσκλησή μας να αποδώσουν μαζί μας την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες στο καθήκον αστυνομικούς, στο μνημόσυνο που τελέσαμε την 18 Φεβρουαρίου 2017. Αν ήθελαν…μπορούσαν! Η απουσία τους από το πλευρό μας, αποτέλεσε και τον λόγο της μη πρόσκλησής τους στην φετινή μας Συνέλευση. Ελπίζουμε ότι στη διάρκεια του τρέχοντος  έτους θα μας δώσουν λόγους για να τους προσκαλέσουμε στην επόμενη Γενική μας Συνέλευση. Αν θέλουν…μπορούν!».

Το διαχρονικό αίτημα για την αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του λειτουργήματος του αστυνομικού

Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησαν τοπικά αλλά και θεσμικά – οικονομικά – ασφαλιστικά προβλήματα που αφορούν το Σώμα. Αναδείχθηκε η αυτονόητη υποχρέωση της εκάστοτε Κυβέρνησης μιας δημοκρατικά δομημένης κοινωνίας να αναγάγει σε πρώτιστη προτεραιότητα το αγαθό της ασφάλειας του πολίτη, μαζί με άλλα αγαθά όπως αυτά της υγείας και της παιδείας. «Ο τρόπος είναι ένας και μοναδικός και δεν υπάρχει άλλος, εκτός του να θωρακίσει (θεσμικά – εργασιακά – οικονομικά) η Πολιτεία τον Έλληνα αστυνομικό, με τρόπο τέτοιο που θα τον καθιστά απόλυτα ασφαλή, γιατί “Ασφαλής αστυνομικός σημαίνει και ασφαλής πολίτης”», σημειώθηκε με έμφαση.

ΕΑΥ 3Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στην υποχρέωση που έχει η Πολιτεία απέναντι στους πολίτες της να διασφαλίσει για τους αστυνομικούς ένα εκδημοκρατισμένο και αξιοκρατικό περιβάλλον εργασίας «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής – ανέλιξη στην ιεραρχία, αναβαθμισμένη εκπαίδευση – μετεκπαίδευση, πρόσληψη ικανού αριθμού προσωπικού, απαλλαγή από πάρεργα και φρουρήσεις V.I.P., παροχή σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, αναμόρφωση κώδικα μεταθέσεων και πειθαρχικού δικαίου, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, και φυσικά να κάνει επιτέλους τον αστυνομικό, κοινωνό του υπέρτατου δημοκρατικού δικαιώματος, του κάθε εργαζόμενου δηλαδή, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ». Επιπλέον, Υπερτονίστηκε «η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ στις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι οικονομικές περικοπές των ενστόλων, αλλά και η αποκλειστική ευθύνη της για τις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου με τις ισοπεδωτικές διατάξεις, την άλωση του ΤΕΑΠΑΣΑ με την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, και τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας που επεφύλασσε για τους αστυνομικούς που επί 40 έτη παλεύουν με το έγκλημα εκτεθειμένοι σε κίνδυνο  ζωής, υγείας και ψυχικής ακόμη ισορροπίας».

Ομόφωνη καταδίκη της συμπεριφοράς του μέλους του Δ.Σ. Στάθη Κατρανίδη

ΕΑΥ 14Επιπροσθέτως τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης απασχόλησε το θέμα των προτεινόμενων – από το Διοικητικό Συμβούλιο – Τροποποιήσεων Διατάξεων του Καταστατικού της Ένωσης, αλλά και οι δημοσιεύσεις στο facebook και στην ιστοσελίδα bloko.gr (19-03-2017, ώρα 08:31 μ.μ.), που έγιναν από το μέλος της Ένωσης και του Δ.Σ., και επικεφαλής του ΕΚΑ Ροδόπηςκ. Στάθη Κατρανίδη, με τίτλο «Καταγγελία αστυνομικού – καταστρατηγούν τον νόμο στη Ροδόπη», περί δήθεν μη νομιμότητας των προτεινόμενων προς τροποποίηση διατάξεων και προσπάθειας «ότι επιχειρείται εκ των πλαγίων με την μέθοδο ατάκτως εριμμένα, καταστρατήγηση του Ν.1264/82 και του νεότερου συνδικαλιστικού Ν.3938/11». Η νομική σύμβουλος της Ένωσης, δικηγόρος κ. Χαριθέα Καλή, διαβεβαίωσε το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης περί της απόλυτης νομιμότητας και της σύμπνοιας των προτεινόμενων τροποποιήσεων με τις απαιτήσεις του Ν.1264/82 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν.3938/11, και η Γενική Συνέλευση αφού μελέτησε τις προτεινόμενες προς τροποποίηση διατάξεις του καταστατικού οι οποίες διανεμήθηκαν σε έντυπη μορφή σε όλα τα μέλη, καταδίκασε την συμπεριφορά του συγκεκριμένου μέλους, χαρακτηρίζοντάς την ως «συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. και η οποία κατατείνει στο να βλάψει τα συμφέροντα της Ένωσης». Στο σημείο αυτό, η Πρόεδρος κ. Σταυρούλα Τζατζανά, δηλώνοντας προσβεβλημένη από την συμπεριφορά του επικεφαλής του ΕΚΑ Ροδόπης κ. Κατρανίδη, έθεσε τον εαυτό της στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου ως Σώμα να αποφανθεί περί της ακεραιότητας του χαρακτήρα της και την αγωνιστικότητά της για τα συμφέροντα της Ένωσης. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ υπέρ της, παρέχοντας στο πρόσωπό της την απόλυτη εμπιστοσύνη για να συνεχίσει το δύσκολο έργο της, και ζήτησε να προχωρήσει η ψηφοφορία για την τροποποίηση των διατάξεων του καταστατικού. Ψήφισαν συνολικά 227 μέλη, εκ των οποίων καταμετρήθηκαν 220 «ΝΑΙ» στις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Καταστατικού μας, 5 «ΟΧΙ» και 2 ψήφοι «ΛΕΥΚΑ».

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, βραβεύθηκαν:

Α) Δώδεκα μέλη της Ένωσης για τους αγώνες και την πολύτιμη προσφορά τους στο Αστυνομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.

Β) Το μέλος μας κ. Στυλιανή Σφετκοπούλου, για το κοινωνικό της έργο μέσω της εθελοντικής της δράσης στη Μ.Κ.Ο. «Γιατροί Καρδιάς».

Γ) Ο Ειδικός Φρουρός κ. Γεώργιος Μυστρίδης, για τον ιδιαίτερο ζήλο και την υψηλή του υπηρεσιακή απόδοση.

Ποιοι παρέστησαν

Τις εργασίες της Γ.Σ. τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής πατήρ Παρασκευάς, ο Ταμίας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΚΟΥΛΙΑΚΗΣ Γεώργιος, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ Αθανάσιος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Ροδόπης και πρώην Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ Νικόλαος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ Γεώργιος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Υποστράτηγος κ. ΜΕΝΕΞΙΔΗΣ Νικόλαος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ.Α. Ροδόπης Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. ΣΕΒΔΥΝΙΔΗΣ Μιχαήλ, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Αστυνομικός Διευθυντής κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Παύλος, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Υ. Θεσσαλονίκης κ. ΠΑΔΙΩΤΗΣ Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Πιερίας κ. ΦΩΤΗΣ Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Δράμας κ. ΠΙΤΣΙΚΟΓΛΟΥ Απόστολος, ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης κ. ΤΣΙΑΚΙΡΗΣ Δημήτριος, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Α.Υ. Ορεστιάδας κ. ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας, η Ταμίας της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Α.Μ.Θ. κ. ΖΟΥΠΗ Κορίνα – Αικατερίνη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ροδόπης κ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ Αργύριος, ο Πρόεδρος του παραρτήματος Αλεξανδρούπολης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) κ. ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Κωνσταντίνος και ο Γραμματέας του παραρτήματος Ροδόπης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.) κ. ΦΕΓΓΟΜΥΤΗΣ Δημήτριος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στους αγώνες μας για την επίλυση των δικαίων αιτημάτων μας.

Ευχαριστίες

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης, εκφράζει ευχαριστίες προς τον Τμηματάρχη του 4ου Τμ. Δ/νσης Οικονομικών Α.Ε.Α., Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Κωνσταντίνο Πλατιά που για τέταρτη συνεχή χρονιά συμμετείχε στις εργασίες της Γ.Σ., τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Τσουβαλά που ενέκρινε το αίτημα της Ένωσης για την παροχή εκ μέρους του Αρχηγείου υπεύθυνης και αναλυτικής ενημέρωσης για θέματα Οικονομικά – Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά στα μέλη, καθώς και την Αστυνομική Διευθύντρια (ΥΓ) Σοφία Τσουλιάγκα για την ενημέρωση των μελών σε θέματα Υγιεινής και Πρόληψης από λοιμώδη νοσήματα.

Το Ψήφισμα

Στο ΨΗΦΙΣΜΑ που εκδόθηκε ως δια ταύτα τω εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, καταγράφονται τα θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και τοπικά αιτήματα, καθώς και η ΟΜΟΦΩΝΗ εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για την ανάδειξη και προώθηση προς επίλυσή τους, με παρεμβάσεις και εντατικοποίηση των μορφών αγώνων όπου και αν αυτό χρειαστεί.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΤΗΣ 23ΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εμείς τα μέλη της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ το παρόν ψήφισμα και εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. για την επίλυση – υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

Α) ΘΕΣΜΙΚΑ

 1. Αναγνώριση του δικαιώματος στην ΑΠΕΡΓΙΑ στους Αστυνομικούς με τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος.
 2. Αναγνώριση της ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ του επαγγέλματος του Αστυνομικού.
 3. Άμεση εφαρμογή του Ν.4058/2012 (άρθρο 25 παρ. 4) και απογραφή ως Τ.Ε., των δικαιούχων Αστυνομικών υπαλλήλων.
 4. Επαναφορά των 6700 οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, που καταργήθηκαν με διάταξη του Νόμου περί Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 5. Διασφάλιση του συστήματος πρόσληψης Αστυνομικών ΜΟΝΟ μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, για να πάψει επιτέλους η παραγωγή Αστυνομικών δύο ταχυτήτων και να ολοκληρωθεί η ομογενοποίηση ώστε να έχουν επιτέλους οι πολίτες στην υπηρεσία τους άρτια εκπαιδευμένους Αστυνομικούς.
 6. Αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, ειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής.
 7. Τροποποίηση – Βελτίωση του βαθμολογίου, προς άρση των δημιουργηθέντων αδικιών. Άμεση ρύθμιση της αδικίας που υφίστανται οι Ανθυπαστυνόμοι με προαγωγές νεοτέρων τους στο βαθμό του Υ/Β΄, κατάσταση που αναγκάζει τους Ανθυπαστυνόμους προκειμένου για την άρση μέσω δικαστικών αποφάσεων την σε βάρος τους αδικία, να μετατρέπονται σε «αιμοδότες» της βιομηχανίας προσφυγών που υποβάλλονται από δικηγορικά γραφεία. Θέσπιση αξιοκρατικού και αδιάβλητου συστήματος κρίσεων και προαγωγών για όλους τους βαθμούς.
 8. Τροποποίηση – βελτίωση  του ισχύοντος  κώδικα  μεταθέσεων – αποσπάσεων, καθώς και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις εσωτερικές μεταθέσεις – μετακινήσεις.
 9. Αναμόρφωση – Βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου, με ρητή αναφορά συγκεκριμένης πειθαρχικής ποινής στους υπεύθυνους για την τήρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών (ωράριο εργασίας, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, μεταθέσεις – αποσπάσεις – προσωρινές μετακινήσεις, υγιεινή – ασφάλεια στην εργασία, κ.λ.π.).
 10. Βελτίωση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας, για να διασφαλιστεί η αβλαβής εκτέλεση των καθηκόντων του Αστυνομικού προσωπικού.
 11. Εφαρμογή του δικαιώματος απόσπασης των υπαλλήλων λόγω σπουδών στην έδρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, με θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων που θα διασφαλίζουν την μη εκμετάλλευση του προνομίου αυτού για αλλότριους  λόγους.
 12. Αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου με τη συμμετοχή σε όλα τα Συλλογικά Όργανα λήψης αποφάσεων των αιρετών εκπροσώπων που αφορούν τον κλάδο.
 13. Απαλλαγή της Αστυνομίας από ξένα προς την αποστολή της έργα (επιδόσεις δικογράφων, εφαρμογή διατάξεων Υγειονομικού Κανονισμού, Γ.Ο.Κ., Α.Ε.Π.Ι., μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κ.λ.π.).
 14. Άμεση κοστολόγηση της μετακίνησης Αστυνομικών δυνάμεων για αθλητικά ή άλλα μέτρα και ανάρτηση του κόστους στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ώστε να σταματήσει η άμετρη κατασπατάληση δυνάμεων σ’ αυτόν τον τομέα. Σε ότι αφορά τις αθλητικές συναντήσεις, μετακύλιση αυτού του κόστους στις ιδιωτικές εταιρίες των εμπόρων του αθλητισμού.
 15. Κατάργηση της διαδικασίας των ειδικών εκλογικών καταλόγων στη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Αστυνομικού προσωπικού στις Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.

B) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

 1. Υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού περί συμμόρφωσης της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με τον Ν.4093/12.
 2. Αναγνώριση της εργασίας ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις για τον δημόσιο τομέα, όπου αυτό έχει χορηγηθεί.
 3. Πραγματική αμοιβή με ωριαία αποζημίωση για την νυχτερινή εργασία, καθώς και για την 6η ημέρα εργασίας, για Κυριακές, αργίες – εξαιρέσιμες και υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.
 4. Τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. 3 «Βεβαίωση και Είσπραξη προστίμων» της υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.104720/25-08-2010 Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε το ποσοστό 80% των επιβαλλομένων προστίμων του αντικαπνιστικού Νόμου (τα οποία εισπράττονται ως δημόσια έξοδα) και σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω Κ.Υ.Α. προβλέπεται να αποδίδονται στις Αυτοδιοικητικές Αρχές, για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού, να αποδίδονται πλέον σε Κωδικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες ελέγχου και εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου – μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- μεταβιβάστηκαν  στην Ελληνική Αστυνομία. Εφόσον λοιπόν ο πόρος αυτός αποδιδόταν ως ανταποδοτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την μεταβίβαση αρμοδιότητας ελέγχου και εφαρμογής του Νόμου στην Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει και η ανταποδοτική απόδοση να μεταβιβαστεί ανάλογα στον νέο ελεγκτικό μηχανισμό.
 5. Άρση του «παγώματος» των μισθολογικών ωριμάνσεων και μισθολογικών προαγωγών, όπως αυτό επιβλήθηκε με  τις διατάξεις του άρθρου 236 του Ν.4389/2016 (ως τροπ. με την παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν.4393/2016) και αφορά το χρονικό διάστημα από 01-01-2017 έως και 31-12-2018.
 1. Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε   παραμεθόριες  περιοχές και στους Αστυνομικούς.
 2. Επέκταση εφαρμογής και στο Αστυνομικό προσωπικό των προβλεπομένων από το άρθρο 39 Ν.3996/5-8-2011  (δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε τέκνο).
 3. Επέκταση του Ν.3865/10 για την προσαρμογή του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων και μετά την 31-12-2014 με την προσαύξηση κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι και τη συμπλήρωση 35 ετών για την εφαρμογή των 40 ή 60 ετών.
 4. Επέκταση εφαρμογής και για τους αστυνομικούς, των διατάξεων του άρθρου 11 του Ν.4361/2016 (ΦΕΚ 10/Α/1-2-2016) «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» που καθορίζει το επίδομα εξομάλυνσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ειδικές περιπτώσεις στελεχών όπως οι διαζευγμένοι αλλά και άγαμοι με παιδιά.
 5. Ενιαίος κλάδος υγείας για όλο το Αστυνομικό προσωπικό.
 6. Δημιουργία νοσηλευτικού ιδρύματος για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της  Ελληνικής Αστυνομίας.

Γ) ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 1. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών της Δ.Α. Ροδόπης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων της περιοχής και για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών ασφάλειας και αστυνόμευσης στους πολίτες του τόπου μας.
 2. Νέο οργανόγραμμα για τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης με αυξημένες οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου προσωπικού, που να ανταποκρίνεται στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα , αλλά και αυτά της αυξημένης εγκληματικότητας, τις ανάγκες διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας που άπτονται αστυνομικού ενδιαφέροντος και άμεση κάλυψη αυτών με αστυνομικό προσωπικό.
 3. Παύση της αποδυνάμωσης της Δ.Α. Ροδόπης, που συντελείται με αποσπάσεις προσωπικού σε άλλες Δ.Α. στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
 4. Λειτουργία της ήδη ιδρυθείσας με  Π.Δ. αυτοτελούς Υπηρεσίας Μεταγωγών Δικαστηρίων στην έδρα της Δ.Α. Ροδόπης και επάνδρωσή της με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία.
 5. Άμεση μετεγκατάσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιών  Α.Τ. Σαπών και Α.Τ. Φιλύρας, σε άλλους χώρους, διότι οι υφιστάμενοι είναι τελείως ακατάλληλοι και επισφαλείς.
 6. Ολοκλήρωση όλων των έργων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής (Σκοπευτήριο, Γυμναστήριο, Αμφιθέατρο, Στίβος μάχης κ.λ.π.), έργα που έχουν σχέση με την ποιότητα της εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων.
 7. Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένων οχημάτων (διαγραφή ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω ασύμφορου της επισκευής τους) και υλικοτεχνικού εξοπλισμού με νέο, που θα προσφέρει ασφάλεια στο Αστυνομικό προσωπικό.
 8. Ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίου στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, κατ’ εφαρμογή του Ν.3169/2003.
 9. Δημιουργία ολοήμερου παιδικού σταθμού και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για τα τέκνα Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.
 10. Ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τη διαδικασία της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας με παράλληλη μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος για τους πολίτες αλλά και για τους αστυνομικούς, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο.
 11. Συνέχιση λειτουργίας του Α.Σ. Νέας Καλλίστης καθώς με δεδομένο ότι αστυνομεύει την περιοχή του Νομού μας που παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, η κατάργησή του θα επιφέρει αδυναμία αστυνόμευσης με επακόλουθο την αύξηση της εγκληματικότητας και την υποβάθμιση της περιοχής. Επάνδρωση αυτού με ικανό αριθμό δύναμης ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει επάξια στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης.
 12. Επαναφορά της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης στον κατάλογο των εξαιρούμενων από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 100/2003 Διευθύνσεων Αστυνομίας και παροχή του ευεργετήματος της λήψης μορίων χιλιομετρικής απόστασης, υπολογιζόμενου του χρόνου της απόσπασης ως ΜΗ διανυθέντος στον τόπο συμφερόντων χρόνος, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την τροποποίηση που επέφερε το Π.Δ.75/2016.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους :

 1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 2. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
 3. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
 4. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
 5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
 6. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 7. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
 8. ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Α.Μ.Θ.
 9. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 10. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
 11. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 12. ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 23ΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ