Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Via Egnatia στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Σημείο αναφοράς υπήρξε ο πρώτος Ημιμαραθώνιος «Via Egnatia Run 2017», των 21.097 μέτρων, στον οποίο έλαβαν μέρος 270 δρομείς από όλη τη χώρα και οι οποίοι έτρεξαν στα «χνάρια» της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, επιδεικνύοντας δύναμη και αντοχή, χαρίζοντας συγκινήσεις στους κατοίκους των χωριών από όπου διήλθαν και στο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο τερματισμό στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, για να τους χειροκροτήσει και να τους επευφημήσει.

Δυνατό χειροκρότημα έλαβαν επίσης και οι 170 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών του Λαϊκού αγώνα (δυναμικό βάδισμα 3.500 μ.), καθώς και τα 70 παιδιά και τα 25 άτομα με αναπηρία που έτρεξαν στη διαδρομή των 800 μ. Τη δράση στήριξαν περισσότεροι από διακόσιοι εθελοντές, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα του Έβρου, καθώς και φορείς και σωματεία όπως o Δήμος Αλεξανδρούπολης, η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «ΕΒΡΟΣ», η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, το ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το ΚΤΕΛ Έβρου, το Αστικό ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, o Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), ο Μ.Γ.Σ. «ΕΘΝΙΚΟΣ» Αλεξανδρούπολης, ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Κότινος», ο Νομαρχιακός Σύλλογος ατόμων με αναπηρία Έβρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΦΑΡΟΣ» Απαλού, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστεινου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαΐστρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρών, ο Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ritmo de Arte», ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το Παράρτημα Αλεξανδρούπολης και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η ALEXANDROUPOLIS BIKE TEAM, η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης, η Κοινοπραξία Spiecapag ΑΚΤΩΡ.

Μετά την τελετή απονομής των μεταλλίων και των επάθλων στους νικητές όλων των κατηγοριών, ακολούθησε σόου πυροτεχνημάτων, ενώ στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ritmo de Arte» χόρεψε σε ρυθμούς Via Egnatia παρουσιάζοντας μοντέρνους χορούς. Τη σκυτάλη έλαβε το νεανικό μουσικό συγκρότημα «DECHO» από τη Θεσσαλονίκη το οποίο ψυχαγώγησε με ποπ τραγούδια τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο Νομαρχείο.

Νωρίτερα, δε, παιδιά ηλικίας 6-12 ετών είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν στο χρόνο» χάρη στη Δραστηριότητα – Παιχνίδι που ετοίμασαν τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης. Μπροστά στο Νομαρχείο στήθηκε διαδραστικός χάρτης όπου αποτυπώθηκαν οι σημαντικοί σταθμοί – πόλεις της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Τα παιδιά κατανόησαν τη σημαντικότητα της Οδού στα ιστορικά δρώμενα του τόπου μέσα από τις αλληλεπιδράσεις που αναπτύχθηκαν σε αυτή εξαιτίας του εμπορίου (ενδεικτική αναφορά στο μετάξι και τα μπαχαρικά), του πολιτισμού (ενδεικτική αναφορά στην τέχνη των ψηφιδωτών και σε κείμενα σε πάπυρο), και των προσωπικοτήτων που δραστηριοποιήθηκαν στους σταθμούς αυτής.

Παρόμοια εμπειρία είχαν όσοι συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις υπό τον τίτλο «Ζώντας στο χτες και στο σήμερα στη Via Egnatia», στον χώρο του Μουσείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Υπήρξε χάρτης της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στον οποίο αποτυπώθηκαν οι αρχαίες ονομασίες τοποθεσιών, οι σταθμοί ανεφοδιασμού, τα φρούρια και γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα. Οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν επάνω στον χάρτη με τη μορφή καρτών τις σημερινές πόλεις ή γνωστά σημεία με τις σύγχρονες ονομασίες τους, καθώς και τις τοποθεσίες καταγωγής των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου, και τέλος τα προϊόντα τα οποία παρήγαγε ή επεξεργαζόταν η κάθε περιοχή. Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου δημιουργήθηκε επίσης «ένας δρόμος από ζωγραφιές» των παιδιών που αποτύπωσαν την Αρχαία Εγνατία Οδό.

Ακόμη, πενήντα περίπου συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε πεδινό τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τη χάραξη της Via Egnatia από τους Ρωμαίους, τη μέθοδο κατασκευής, την πρόβλεψη για σημεία ανεφοδιασμού ανά τακτά χιλιομετρικά διαστήματα, τη σύνδεσή αυτών το στοιχείων με το σήμερα.

Επιπλέον, απέναντι από το Νομαρχείο, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο διαδραστικό εργαστήρι προβολής παραδοσιακών επαγγελμάτων, καροποιού, σαγματοποιού, υφαντικής, αγγειοπλάστη, ντενεκετζή, οργανοποιού, καλαθοπλέκτη, σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, το οποίο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Όσοι βρέθηκαν στον χώρο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους επαγγελματίες να δημιουργούν επί τόπου, διατηρώντας και εξελίσσοντας παραδοσιακές τεχνικές που αναπτύχθηκαν, καθιερώθηκαν και επιβίωσαν στη διάρκεια χιλιετιών. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μπορούν να επαναξιολογηθούν και να επιβιώσουν προσθέτοντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε ένα περιβάλλον αναζήτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με συναυλία στο Νομαρχείο από το νεανικό παραδοσιακό συγκρότημα «ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ» και παρουσίαση θρακιώτικων χορών από τον Πολιτιστικό & Λαογραφικό Σύλλογο Παραδοσιακών Χορών «ΑΚΡΙΤΕΣ» Αλεξανδρούπολης. Οι ήχοι της γκάιντας, της θρακιώτικης λύρας, του ακορντεόν και του νταουλιού, συνεπήραν τον κόσμο.