• με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και πρόβλεψη για:

– υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

– αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία και σε έργα υποδομής.

– μετατροπή των «πεντάμηνων» σε «οκτάμηνα».

– δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας / Κοινωνικών Συνεταιρισμών.

– υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων στους Δήμους Δράμας, Ξάνθης και Ορεστιάδας.

Διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι δώδεκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των Βουλευτών Γιώργου Καΐσα, Νατάσσας Γκάρα, Δημήτρη Ρίζου (Έβρου), Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ (Ροδόπης), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη, Γρηγόρη Στογιαννίδη (Ξάνθης), Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κωνσταντίνου Μορφίδη, Γεώργιου Παπαφιλίππου (Καβάλας), Χρήστου Καραγιαννίδη (Δράμας):

«Στόχος αυτών των συναντήσεων υπήρξε ο καλύτερος συντονισμός ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης των τελευταίων έξι χρόνων, αλλά παράλληλα, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει συνολικά η περιοχή, με κορύφωση την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Η πρώτη συνάντηση των Βουλευτών πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, υπεύθυνο για τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, κ. Αλέξη Χαρίτση. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρέθηκε συνολικά ο Αναπτυξιακός Σχεδιασμός της Περιφέρειας, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που επίκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, και η διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Οι Βουλευτές επισήμαναν από τη μεριά τους τα έντονα φαινόμενα αποβιομηχάνισης που παρατηρήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του ΑΕΠ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ενώ ταυτόχρονα, μετέφεραν την αγωνία τους προς τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τα προγράμματα του νέου πακέτου ΕΣΠΑ 2014-2020 να διατεθούν στην πραγματική οικονομία, σε έργα υποδομής, σε έργα που θα αφήσουν συνολικά ανεξίτηλο αναπτυξιακό στίγμα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί άμεσα κοινή ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο προτάσεων με συγκεκριμένο αναπτυξιακό χαρακτήρα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ ταυτόχρονα υιοθετήθηκε και η πρόταση για τη διεξαγωγή σε επίπεδο Περιφέρειας, εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα για τα νέα προγράμματα που περιλαμβάνει το Πακέτο ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Η δεύτερη συνάντηση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, υπεύθυνη για θέματα απασχόλησης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου. Σε αυτή τη συνάντηση υπήρξε πλήρης ενημέρωση των Βουλευτών από πλευράς Υπουργείου πάνω σε όλα τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την Αναπληρώτρια Υπουργό να ενημερώνει επακριβώς για τα κριτήρια, τους όρους και τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα προχωρήσουν (υπήρξε ειδική αναφορά για πρόγραμμα που θα «τρέξει» σε Δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλη τη χώρα, που θα συμπεριλαμβάνει από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τους Δήμους Δράμας, Ξάνθης και Ορεστιάδος). Συγκεκριμένα, η κ. Αντωνοπούλου, ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στο πεδίο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που συμμετέχουν στα εν λόγω προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, δικαιώματα τα οποία έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με τον τρόπο που «έτρεχαν» τα προγράμματα στο παρελθόν (τα «πεντάμηνα» απασχόλησης μετατρέπονται σε «οκτάμηνα», οι συμμετέχοντες σε αυτά θα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος, θα δικαιούνται λαμβάνειν επίδομα ανεργίας αν χρειαστεί στο μέλλον, τα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρώνονται από εδώ και στο εξής στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας).

Ειδικά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, επισημάνθηκαν και από τις δύο πλευρές οι τομείς πάνω στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθούν τα προγράμματα απασχόλησης (π.χ. αγροτοδιατροφικός τομέας), ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας ο οποίος θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου που συμμετείχαν στην συζήτηση, ενημέρωσαν τους Βουλευτές ότι προχωράει η διαδικασία δημιουργίας Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, τα οποία υπολογίζεται πως θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, ενώ παράλληλα το Υπουργείο θα προχωρήσει και στη διεξαγωγή φόρουμ σε όλα τα περιφερειακά κέντρα της χώρα, όπου και θα αναδεικνύεται η δράση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών.

Οι συναντήσεις των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης, αναμένεται να συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί την επόμενη εβδομάδα νέες συναντήσεις με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Στόχος όλων των παραπάνω συναντήσεων δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».