– Άξιοι Πρεσβευτές της Θράκης και της Ελλάδας, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής First Lego League Africa Championship.

ΡΟΜΠΟ 14Γεμάτη ικανοποίηση και πλούσια σε εμπειρίες, επέστρεψε από τη Νότιο Αφρική, η Ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής «RoboTrainers», που συμμετείχε – μετά τη 2η θέση που είχε καταλάβει στον πανελλήνιο διαγωνισμό First Lego League Noesis στη Θεσσαλονίκη – στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής-Έρευνας-Καινοτομίας First Lego League Africa Championship, ο οποίος διεξήχθη στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 46 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ιορδανία, Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Αγγλία, Λίβανο, Τουρκία, κ.ά.).

ΡΟΜΠΟ 42Οι «RoboTrainers» Κομοτηνής κατάφεραν να ξεχωρίσουν και πάλι. Κλήθηκαν για επανεξέταση στο Robot Design και στα Core Values, και προτάθηκαν για πέντε βραβεία: Robot Programming, Robot Strategy & Innovation, Inspiration, Teamwork και Gracious Professionalism.

«Η εμπειρία συμμετοχής σε ένα διεθνές πρωτάθλημα FLL είναι αδύνατο να περιγραφεί με λόγια. Πρέπει να το ζήσει κανείς για να καταλάβει το πόσο πλούσια σε συναισθήματα είναι η όλη διαδικασία. Εκτός από το κομμάτι που κάθε ομάδα πρέπει να παρουσιάσει τη δουλειά που έχει κάνει με τη σχεδίαση, συναρμολόγηση και προγραμματισμό του ρομπότ, την καινοτόμα ιδέα που προτείνει για το project και το επίπεδο ομαδικότητας, ευγενούς άμιλλας και επαγγελματισμού στο οποίο έχει φτάσει, οι ομάδες βρίσκονται σε μια συνεχή αλληλεπίδραση μέσα σε ένα κλίμα χαράς, ανταλλαγής ιδεών αλλά και συναγωνισμού», αναφέρουν ενθουσιασμένα τα μέλη της Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με επικεφαλής της την προπονήτριά τους, καθηγήτρια πληροφορικής, κ. Γλυκερία Φωτιάδου.

Μακρινό και επίφοβο ταξίδι

ΡΟΜΠΟ 3Το ταξίδι στη Νότιο Αφρική αρχικά προβλημάτισε γονείς και μαθητές, λόγω της μεγάλης απόστασης (9,5 ώρες πτήση από την Κωνσταντινούπολη), αλλά και της αυξημένης, εξ αιτίας των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων, εγκληματικότητας στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατοικίες των πλουσίων είναι κυριολεκτικά οχυρωμένες, με υψηλούς μαντρότοιχους και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα. Αξιοσημείωτο επίσης, ότι εκδηλώνονται ξενοφοβικές, ρατσιστικές, δολοφονικές επιθέσεις, προς τους μετανάστες από γειτονικές φτωχότερες ή εμπόλεμες χώρες. Μάλιστα παρατηρείται το αρνητικά εντυπωσιακό φαινόμενο, αυτοί που βίωσαν επί χρόνια τον ρατσισμό λόγω του καθεστώτος του απαρτχάιντ, να φέρονται ρατσιστικά και να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες προς συνανθρώπους τους επικαλούμενοι απώλεια θέσεων εργασίας.

ΡΟΜ ΠΟ 15Παρ’ όλ’ αυτά, θεωρήθηκε ότι κάθε ταξίδι είναι μοναδική ευκαιρία για απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, και ως εκ τούτου οργανώθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ασφάλεια στα μέλη της ομάδας. Έτσι, και έχοντας προφανώς και την τύχη με το μέρος της (γιατί οι απρόβλεπτοι παράγοντες είναι πολλοί), η Ομάδα δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία ή κίνδυνο. Όλα κύλησαν όπως είχαν σχεδιαστεί και τα παιδιά με τους συνοδούς τους έζησαν ένα ονειρεμένο ταξίδι.

Άλλωστε το σύνθημα της Ομάδας για τον διαγωνισμό, «Our Dreams, Our Goals, Our Team, Our Soul», δήλωνε κατά κάποιο τρόπο ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

Η αφρικανική χώρα κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών από την Κομοτηνή, με τη ζεστασιά και την απλότητα του λαού της (δείτε στο https://1gymkomotrobotics.wordpress.com/ το άρθρο με τίτλο «Εντυπώσεις από την Ν. Αφρική», και στο  https://www.facebook.com/robotrainers/photos_stream?tab=photos_albums σχετικό φωτογραφικό υλικό).

Συγκινητική ευχαριστήρια ανακοίνωση προς όσους υποστήριξαν το ταξίδι στη Νότιο Αφρική

ΡΟΜΠΟ 18Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή τους, οι «RoboTrainers» Κομοτηνής, θεωρούν «χρέος» τους να ανταποδώσουν στην τοπική κοινωνία ότι παραχθεί από τις προσπάθειές τους: «Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τους χορηγούς μας που έκαναν δυνατή τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον διαγωνισμό: Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank, την AphaBetaRoto, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, την Πρίσμα Ηλεκτρονικά ΑΒΕΕ, την Unisystems, την PrismaCenter, τον Όμιλο Εταιριών Πέτσας, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Η ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, ήταν συγκινητική. Ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε το «χρέος» μας προς όλους, επιστρέφοντας με κάποιο τρόπο στο κοινωνικό σύνολο κάτι που θα έχει χτιστεί πάνω σε ότι κερδίσαμε».

Το… «Robo Journey» συνεχίζεται…! / Οι επόμενες δράσεις της Ομάδας

ΡΟΜΠΟ 601) Υποβολή πρότασης στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας (IdeaTree,  http://ideatree.gr), που διοργανώνεται από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

2) Βιωματικό εργαστήριο ρομποτικής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής στις 13/6, σε συνεργασία με την eduACT (τον οργανισμό που διοργανώνει τον διαγωνισμό FLL στην Ελλάδα), το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ροδόπης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

3) Συμμετοχή στην εκδήλωση της 18/6 στο 3ο ΓΕΛ, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στην οποία θα παρουσιαστούν τα έργα των Σχολικών Ομάδων 2014-2015 του νομού.

4) Συμμετοχή ενός μέλους της Ομάδας μας στο ARCTIC CAMP  (http://arctic camp.com), 9-16/8, στο Bodo της Νορβηγίας, με θεματολογία τον αρκτικό κύκλο!

5) Συμμετοχή όλων των μελών της Ομάδας στην κατασκήνωση ρομποτικής που διοργανώνει η eduACT στη Χαλκιδική 17-24/8.

Info: http://1gymkomotrobotics.wordpress.com/, https://www.facebook.com/robotrainers

PHOTO-STORY