– «Το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τους αγρότες στη βάση της κοινής αντίληψης για τον ρόλο της αγροτικής παραγωγής, η οποία άλλωστε μας οδήγησε στις πολιτικές υπαίθρου των προηγουμένων ετών. Οι δεσμοί αυτοί δεν ήταν επιφανειακοί, ήταν σταθεροί και αμοιβαίοι, γι’ αυτό και σήμερα  βρισκόμαστε ξανά κοντά και συζητάμε για τις πιο εφικτές λύσεις με εμπιστοσύνη, κάτι που έχασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λόγω της μεγάλης διάστασης  έργων και λόγων. Εμείς στηρίζουμε την επιτυχία του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε μεγάλο ποσοστό στην αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες. Γι’ αυτό είμαστε πολιτικά δεσμευμένοι να προχωρήσουμε μαζί».

Σε κείμενό του με τίτλο «Η σημασία της αγροτικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση», ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, παρουσιάζει τις εννέα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική οικονομία και αποδομεί τις κυβερνητικές πολιτικές στα αγροτικά ζητήματα.

Αναλυτικά, στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

«Η αγροτική οικονομία είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες οικονομικής και   κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα μας. Κατοχυρώνει την διατροφική ασφάλεια, συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη,  στηρίζει την κοινωνική συνοχή.

Τα πρόσφατα στοιχεία  δείχνουν ότι, η Ελληνική Αγροτική παραγωγή προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα για την διατροφή έντεκα  (11) εκατομμυρίων Ελλήνων είκοσι έξι  (26) εκατομμυρίων επισκεπτών και εξάγει αγροτικά προϊόντα αξίας πέντε (5) δις ευρώ.

Επίσης ο πρωτογενής τομέας τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι ο  σημαντικότερος τομέας της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας, καλύπτει το 25% του κύκλου εργασιών της, παράγει το 22% της συνολικής προστιθέμενης αξίας  και απασχολεί πάνω από το 22% των απασχολούμενων στο σύνολο του μεταποιητικού τομέα.

Ο Αγροδιατροφικός τομέας (αγροτική παραγωγή και βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού), απασχολεί το 15% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας

Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία φτάνοντας τα 5 δις Ευρώ γεγονός που αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν αλλά και την την ορθότητα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ   στον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα:

 1. Η αποστροφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τους αγρότες και την ύπαιθρο δείχνει ότι δεν μπορούν να αξιολογήσουν  ποιοι τομείς μπορεί να αποτελέσουν τους πυλώνες για την οικονομική ανάταξη της χώρας ώστε να παραχθεί ο νέος πλούτος που χρειάζεται για να μπορέσουμε όλοι να έχουμε μερίδιο από αυτή την ανάπτυξη και να φύγουμε από την σημερινή επώδυνη οικονομική κρίση.
 2. Η έλλειψη ευρύτερου Κυβερνητικού σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή συγκρότηση της χώρας και η κρατικίστικη αντίληψή τους για την ανάπτυξη τους τοποθετεί απέναντι σε καθετί δημιουργικό και παραγωγικό και αυτά  σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη προετοιμασία για τα αγροτικά θέματα, οδήγησαν σε  αναποτελεσματική διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα τα επώδυνα και φοροεισπρακτικά  μέτρα  για τους αγρότες και την τεράστια επιβάρυνση του κόστους αγροτικής παραγωγής.                                             

Η κυβέρνηση έχασε σε μια βραδιά ό,τι  το ΠΑΣΟΚ  προστάτευσε  όλα αυτά τα χρόνια της εφαρμογής των μνημονίων, δηλαδή να κρατήσει μακριά από εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα τους δύο σημαντικούς πυλώνες της οικονομίας τον πρωτογενή γεωργικό –  αγροδιατροφικό τομέα και  τον τουρισμό.

 1. Τα αντιπαραγωγικά μέτρα με βαριές εισπρακτικές ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί κτυπούν την παραγωγική διαδικασία και εξοντώνουν τους παραγωγούς, αφού οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις βγαίνουν εκτός παραγωγής καθώς δημεύεται ουσιαστικά το 60-80% του εισοδήματος που καλούνται  να καταβάλλουν για φόρους και εισφορές.
 2. Καταδικάζουν την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό. Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται. Γιαυτό στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι.

Γιατί είναι τόσο σφοδρή και με ένταση η αντίδραση των αγροτών στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Μια μικρή αναφορά των επώδυνων και αντιπαραγωγικών μέτρων που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει από το καλοκαίρι του 2015 δίνουν την εξήγηση.

 • Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που θα αυξηθεί από το 13% στο 26%.
 • Φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ που θα κάνει το προηγούμενο μέτρο ακόμη δυσμενέστερο.
 • Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%.
 • Αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στο υπετριπλάσιο της σημερινής του ΟΓΑ με εξομοίωση ουσιαστικά με πρόσθετη φορολογία αφού για πρώτη φορά οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέονται με το φορολογητέο εισόδημα και θα ανέλθουν μαζί με τις εισφορές για την υγεία στο 27% του εισοδήματος.
 • Κατάργηση του ΟΓΑ
 • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που υπολογίζεται με βάση όσα δόθηκαν στην δημοσιότητα σε αύξηση κατά 40%
 • Αύξηση του ΦΠΑ των περισσότερων εισροών παραγωγής στο 23%
 • Αύξηση του ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου
 • Επιβολή για πρώτη φορά ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
 • Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για τους αγρότες.
 • Καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και μεταφορά των αποθεματικών του ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ
 1. Γιατί με το ασφαλιστικό ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι αγρότες  δεν αρνήθηκαν ποτέ  να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια για βελτίωση των δημοσιονομικών αρκεί να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν. Η Κυβέρνηση με το ασφαλιστικό βγάζει τις μεσαίες και τις μικρές εκμεταλλεύσεις εκτός παραγωγής και αρνείται τον διάλογο που θα οδηγήσει σε βιώσιμες και εφικτές λύσεις και συκοφαντεί τους αγρότες .

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ:

Υπάρχουν βιώσιμες και εναλλακτικές λύσεις που συζητάει με  τους αγρότες και κατατέθηκαν στη Βουλή από την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά όπως και στις συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους των αγροτών. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον  δίκαιο αγώνα των αγροτών και δεν θα ψηφίσει τα μέτρα

Προτείνει:

 1. Τη διατήρηση του ΟΓΑ και την μεταρρύθμιση του σε φορέα ασφάλισης των αγροτών με επίλυση του θέματος των προνοιακών συντάξεων και άλλων δαπανών που δεν ανήκουν στον ΟΓΑ αλλά τον επιβαρύνουν.
 2. Την καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου σε όλους τους αγροτοεργάτες που χρησιμοποιούν οι αγρότες ως μέσο  ουσιαστικής μείωσης της εισφοροδιαφυγής
 • Την κατά προτεραιότητα ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών σε κοινότητες και μικρά νησιά μέχρι 1.000 κατοίκους στον ΟΓΑ, όταν έχουν σημαντικό αγροτικό εισόδημα.
 1. Τη διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων, χωρίς τις οποίες δε μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή.
 2. Την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας της ΚΑΠ για την ανάπτυξη της υπαίθρου και της χώρας ώστε μέσα από την ανάπτυξη να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας και της οικονομικής ανάπτυξης για να επιλυθεί με σταθερό τρόπο το ασφαλιστικό πρόβλημα
 3. Την άμεση προκήρυξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 συνολικού προϋπολογισμού 6 δις που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ
 • Την ενεργοποίηση του ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας για την χρηματοδότηση των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία
 • Ειδικά φορολογικά κίνητρα για την οργάνωση και ανάπτυξη των οργανώσεων παραγωγών κ των συνεταιρισμών
 1. Την αναδιοργάνωση του παραγωγικού μοντέλου με στόχο τον προσανατολισμό στη αγορά.

Το ΠΑΣΟΚ στήριξε και στηρίζει τους αγρότες, στη βάση της κοινής αντίληψης για το ρόλο της αγροτικής παραγωγής, η οποία άλλωστε μας οδήγησε στις πολιτικές υπαίθρου των προηγουμένων ετών.

 Οι δεσμοί αυτοί δεν ήταν επιφανειακοί ήταν σταθεροί και αμοιβαίοι, γι’ αυτό και σήμερα  βρισκόμαστε ξανά κοντά  και συζητάμε  για τις πιο εφικτές λύσεις με εμπιστοσύνη κάτι που έχασε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ λόγω της μεγάλης διάστασης  έργων και λόγων.Εμείς στηρίζουμε την επιτυχία του σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας σε μεγάλο ποσοστό στην αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες.

Γιαυτό είμαστε πολιτικά δεσμευμένοι να προχωρήσουμε μαζί».