Τη δέσμη προτάσεων παρουσίασαν ο αναπληρωτής Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας, η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Κασαπίδης, και ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Οικονόμου.

Οι βασικές αυτές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα, προβλέπουν:

 1. Τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ στο πλαίσιο της πρότασης για τρία Ασφαλιστικά Ταμεία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων, και αγροτών).
 2. Τη διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%.
 3. Τον στενότερο ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο.
 4. Την επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του ΦΠΑ.
 5. Την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών.
 6. Την ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας .
 7. Την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ με την εφαρμογή των συμψηφισμών οφειλομένων εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη αύξηση των εισφορών.
 8. Την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου, και τη μείωση του διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης, και την καταβολή του εργόσημου που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα.
 9. Τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ συντάξεων και πρόνοιας, την αισθητή μείωση με όλα τα διαθέσιμα μέσα και κυρίως με τη συμβολή των φορέων των ίδιων των ασφαλισμένων αγροτών, των απωλειών των ασφαλιστικών εισφορών, για τη μείωση και του κινδύνου της λελογισμένης αύξησης των εισφορών.
 10. Τη θέσπιση προαιρετικής παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων, ώστε να διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητα των αγροτών και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των εισφορών από τον ΟΓΑ.
 11. Την ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα στελέχη της ΝΔ, «οι παραπάνω προτάσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι θεμελιώδης επιδίωξη στο κοινωνικό Κράτος δικαίου είναι οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στα φορολογικά βάρη. Η ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδείνωσε την κατάσταση στην οικονομία. Η συμμετοχή όλων στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, και σήμερα πρωτοστατεί στην αξιοποίησή τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και είναι σε διαρκή διάλογο μαζί τους».