Η Πρόεδρος των “Φιλοτεχνών” Ιωάννα Αλμπανίδου, και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Νίκος Τσιναρέλης.

ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣ 2Δυναμικά σηματοδοτεί την έναρξη των δράσεών της η νεοσύστατη Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας, “Φιλοτέχνες”, καθώς ξεκινά την πρωταγωνιστική παρουσία της στα τοπικά πολιτιστικά-κοινωνικά δρώμενα, καταθέτοντας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης τη δική της πρόταση για το LEADER Ροδόπης, με αντικείμενο τη «Σήμανση του μονοπατιού της Παναγίας, από τους Υφαντές έως την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, στο πλαίσιο της Δράσης «Σήμανση Αξιοθέατων και Μνημείων», του προγράμματος.

Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η δέουσα ανάδειξη της Ιεράς Μονής όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η αναβάθμιση της διαδρομής των δεκατριών περίπου χιλιομέτρων, που κατ’ έθιμον κάθε χρόνο στις 22 Αυγούστου, παραμονή της Αποδόσεως (Εννιάμερα) της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ευλάβεια πεζοπορούν χιλιάδες προσκυνητές, ντόπιοι και επισκέπτες, και συνδυαστικά, να δοθεί το έναυσμα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, υπό το πρίσμα της διατήρησης, διάσωσης και συνέχισης των πνευματικών, παραδοσιακών και λαογραφικών τοπικών γνωρισμάτων.

Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας, “Φιλοτέχνες” ιδρύθηκε φέτος το καλοκαίρι από 31 μέλη, και σκοποί της είναι:

– Η πολιτιστική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας.

– Η προβολή, διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων του παραδοσιακού πολιτισμού, της παράδοσης και της λαογραφίας του τόπου μας.

– Η συνεχής βελτίωση του πνευματικού επιπέδου των μελών του Σωματείου, και η επωφελή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μελών.

– Η συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, των ιδιωματισμών της γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων των κατοίκων, της αρχιτεκτονικής παράδοσης, και συνολικά όλων των στοιχείων πολιτιστικής μνήμης.

– Η συνεχής μέριμνα για τη στήριξη και ανάδειξη σύγχρονων μορφών λαϊκής έκφρασης και δημιουργίας, που αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν το συνεχές του πολιτισμού μέσα στην ιστορική διαδρομή του ανθρώπου.

– Η ανάπτυξη, αξιοποίηση και ανάδειξη των πνευματικών, καλλιτεχνικών δυνάμεων της περιοχής.

– Η φροντίδα για την καλλιέργεια, την ανάπτυξη και την προβολή, σύγχρονων μορφών λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης.

– Η ενθάρρυνση των νέων του Σωματείου να ενασχοληθούν με τον πολιτισμό, τη λαογραφία, την παράδοση, τα γράμματα και τις τέχνες.

– Η ηθική και υλική στήριξη και ενίσχυση πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων, φορέων, σε θέματα που άπτονται της πνευματικής, κοινωνικής, και πολιτιστικής δραστηριότητας του Σωματείου.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσει φέτος, για ηλικίες από 6 ετών και άνω, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, είναι:

– Παραδοσιακών χορών

– Χορωδίας

– Κεντήματος

– Γυμναστικής

ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και νέα τμήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα οποία θα υπηρετούν τους σκοπούς του συλλόγου.

ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΣΟι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται, στα γραφεία της Στέγης, στην οδό Θέμιδος 10 (δίπλα στον ρ/σ του «Δίαυλου»), τις καθημερινές, από τις 18:00 ως τις 21:00. Οι τιμές μηνιαίας συνδρομής είναι προσιτές και εναρμονισμένες με την οικονομική κρίση που βιώνουμε, ενώ θα υπάρχει και έκπτωση σε όσους εγγραφούν ως μέλη.

Πληροφορίες δίδονται στον τηλέφωνο 2531070020, στο e-mail: filotexnes@yahoo.com και στο Facebook: Φιλοτέχνες Κομοτηνής.


Το Διοικητικό Συμβούλιο
απαρτίζουν οι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλμπανίδου Ιωάννα.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσιναρέλης Νικόλαος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παπαδόπουλος Ιωάννης.

ΤΑΜΙΑΣ: Τερζίδου Γεωργία.

ΜΕΛΗ: Παρασκευούδη Μαρία, Αντωνίου Κυριάκος, Κεπελής Γεώργιος.