– Για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.

– Ορατή και η άρση της αναστολής της αποχής διαρκείας των δικηγόρων, για τις αλλαγές στον ΚΠολΔ.

Με όλα τα τρέχοντα, κρίσιμα θέματα που αφορούν τους δικηγόρους και την απονομή της Δικαιοσύνης, ασχολήθηκε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε το τριήμερο 5-7/6 στη Λαμία.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 2Για τις αλλαγές στον ΚΠολΔ

Για τις αλλαγές των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συζητούνται, ενημέρωσαν το Σώμα, οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, (μέλη της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα), και Πατρών, Νίκος Παπάκος (μέλος της επιτροπής της Ολομέλειας για τον ΚΠολΔ). Η Ολομέλεια επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις «που επιχειρούν να πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι η προωθούμενη ρύθμιση για την αλλαγή των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στους πλειστηριασμούς, αποκλειστικά προς όφελος των Τραπεζών», ενώ επίσης κατηγορηματικά απέρριψε και άλλες επιχειρούμενες τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ, όπως «η επιβολή των πολλαπλών κατασχέσεων, η αύξηση των δικαστικών εξόδων για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης, και η κατάσχεση της επιχείρησης εν συνόλω,  η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπει μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας». Συνάμα κατήγγειλε  την κυβέρνηση για «εμπαιγμό των Δικηγόρων», διότι «παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας ότι δεν θα προωθηθούν οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (γνωστού ως σχεδίου Χαμηλοθώρη), το οποίο είχε απορρίψει εν τω συνόλω το Δικηγορικό Σώμα, εν τούτοις, στην έγγραφη πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, επανέρχεται  το θέμα της αναθεώρησης του Κώδικα πολιτικής Δικονομίας, με βάση (όπως επί λέξει αναφέρεται στο κείμενο), το προηγούμενο νομοσχέδιο Χαμηλοθώρη». Μετά από πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλη Αλεξανδρή, «σε περίπτωση που υπάρξει αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση και προωθηθούν στη Βουλή διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις των Δικηγορικού Σώματος, όπως αυτές εκφράσθηκαν στην Ολομέλεια των Καλαβρύτων και εγκρίθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του 93% των Δικηγόρων στο πανελλαδικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014»η Ολομέλεια κρίνει ότι πρέπει να αρθεί άμεσα η αναστολή της πανελλαδικής αποχής διαρκείας που είχε αποφασιστεί από το  Δικηγορικό δημοψήφισμα για το προηγούμενο νομοσχέδιο (η αποχή είχε ανασταλεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014, μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015).

Για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες

Αναλυτική ενημέρωση των μελών της Ολομέλειας, από τον σύμβουλό της επί φορολογικών θεμάτων, δικηγόρο Ευστάθιο Μπακάλη, έγινε και για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ασκήσει τελικά πρόσθετη παρέμβαση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δίκη που προκάλεσε το Βέλγιο με αίτημα την κατάργηση του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι είχε ζητήσει και είχε λάβει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αναλυτικά ενημερωτικά υπομνήματα με τις θέσεις  του και τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της μη επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Έτσι, η Ολομέλεια αποφάσισε ομόφωνα να προσβάλει στα Δικαστήρια την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, με πρωτοβουλία των Προέδρων όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Για τα οικονομικά του ασφαλιστικού φορέα των δικηγόρων

Τα μέλη της Ολομέλειας ενημερώθηκαν επίσης αναλυτικά από τον σύμβουλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αναπληρωτή Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ κ. Δημήτρη Βερβεσό, για την οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού τους φορέα.  Έγινε δε, αναλυτική παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε ειδικά για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ). Σύμφωνα με το Σώμα, «επειδή τα δεδομένα και τα συμπεράσματα για την προοπτική και τη βιωσιμότητα του ΤΕΑΔ είναι ιδιαιτέρως απαισιόδοξα», αποφασίστηκε,  μετά από πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας κ. Βασίλη Αλεξανδρή, «λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος», να ανατεθεί στους εκπροσώπους της Ολομέλειας στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΑΝ/ΕΤΑΑ και στο Δ.Σ του ΕΤΑΑ,  κ.κ, Βερβεσό, Παπάκο και Σταματαγιάννη, «να μελετήσουν ενδελεχώς το πρόβλημα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εισηγηθούν, σε ειδική Ολομέλεια η οποία θα συγκληθεί για τον σκοπό αυτό, σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν».