Οι προτάσεις του Κ. Μπούντα, για αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα

ΜΠΟΥΝΤΑΣ

ΜΠΟΥΝΤΑΣΤις προτάσεις του για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την οποία μπορούν να μετριαστούν οι επιπτώσεις της «οικονομικής κρίσης», και ταυτόχρονα να τεθούν ισχυρές βάσεις ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καταθέτει με ανοιχτή του επιστολή προς τους υποψηφίους των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Γεωπόνος από την Κομοτηνή κ. Κώστας Μπούντας, γνωστός για την επιστημονική του επάρκεια, τη σοβαρότητα των θέσεών του και τον συγκροτημένο λόγο του, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών, την αγάπη του για τη θρακική γη.

Στην ανοιχτή επιστολή του ο κ. Μπούντας, αναφέρει:

«Αγαπητοί  υποψήφιοι.

Η παρούσα ανοιχτή επιστολή, τροφή για σκέψη, απευθύνεται σε σας που σε λίγο καιρό θα είστε στο “τιμόνι” της αυτοδιοίκησης.

Έχει στόχο να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, γιατί θέλουμε η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να παίρνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να στηρίζεται, να αξιοποιεί τοπικές δυνάμεις και δυνατότητες, και να δίνει λύσεις.

Σίγουρα ο πρωτογενής μας τομέας δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, και μπορεί να συμβάλει θετικά στην οικονομική ανάκαμψη, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι να συμβάλουμε, ο καθένας με τη δύναμή του, με τη γνώση του, με τη φωνή του, στο να έχουμε καλύτερη προσέγγιση των θεμάτων του αγροτικού τομέα και της συμβολής του στην ανάπτυξη.

Ξέρουμε ότι στον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές, ούτε γίνονται θαύματα, αλλά χρειάζεται οργανωμένη προσπάθεια και πολύ δουλειά.

Για να βρούμε τις λύσεις, είναι ανάγκη να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών, να αλλάξουμε νοοτροπίες και συμπεριφορές – και αυτό είναι το πιο δύσκολο.

Είναι ανάγκη να συμπληρώσουμε κενά, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, να προσανατολιστούμε στην αγορά και όχι στις επιδοτήσεις, να κατανοήσουμε ότι η δανεική ευημερία των προηγούμενων δεκαετιών τελείωσε ανεπιστρεπτί, να απαγκιστρωθούμε από την ιδέα μιας ελληνικής γεωργίας που δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς επιδοτήσεις, απαλλαγές, ελαφρύνσεις, αποζημιώσεις, ακόμη και πρόστιμα…

Η δύναμη και ο πλούτος κάθε τόπου είναι οι άνθρωποί του, είναι οι νέοι του  για τους οποίους  εμείς πρέπει  να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, αντί να περιμένουμε αν και πότε κάποιοι άλλοι, που δεν ξέρουν καν τα προβλήματά μας, να ενδιαφερθούν για τη λύση τους.

Η τοπική μας κοινωνία έχει τη δυνατότητα να πάρει δημιουργικές πρωτοβουλίες, να χαράξει και να εφαρμόσει μια στρατηγική ανάπτυξης – μέσα στα εθνικά και κοινοτικά πλαίσια – δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις υγιούς αγροτικής ανάπτυξης.

Η πρότασή μου είναι:

«Στροφή στα τοπικά προϊόντα, αυτά που ξέρουμε, αυτά να τα εξελίξουμε, να αναδείξουμε το ιδιαίτερο και διαφορετικό τους, να τα στηρίξουμε, να τα προωθήσουμε, και αυτό να γίνει με μια γεωργία που θα στηρίζεται στη γνώση, θα είναι φιλική προς το περιβάλλον, θα προσαρμόζεται στις εξελίξεις και θα τη διακρίνει η εξωστρέφεια».

Οι προτεινόμενες συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να στηρίξουν την πρόταση, είναι:

1. Η πιστοποίηση των προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας της οροσειράς της Ροδόπης, με την ονομασία «Προϊόντα ορεινής Ροδόπης».

Στην  οροσειρά της Ροδόπης παράγονται εξαιρετικά προϊόντα γεωργίας και κτηνοτροφίας, με ιδιαίτερα και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα σήματα ποιότητας σήμερα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των αγορών, καθώς μπορούν να ανοίξουν δρόμους καλύτερης προβολής, προσφέρουν αναγνωρισιμότητα και διευκολύνουν τη διάθεση των προϊόντων.Με δεδομένο ότι οι αγορές ζητούν ασφαλή, ποιοτικά, επώνυμα προϊόντα, είναι σκόπιμο και αναγκαίο να προχωρήσουμε σε πιστοποίηση των προϊόντων μας αξιοποιώντας τον όρο «Ορεινό».Μια τέτοια  ενέργεια μπορεί να στηρίξει θέσεις εργασίας, να τονώσει τις τοπικές οικονομίες και την κοινωνική συνοχή, και να προστατεύσει πολλά προϊόντα από παράνομες ελληνοποιήσεις.Επίσης, η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία των ορεινών  περιοχών, συνδέεται άμεσα και με την υψηλή φυσική τους αξία. Σ’ αυτές τις περιοχές οι γεωργικές δραστηριότητες διεξάγονται με τρόπο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον,  γι’ αυτό και είναι εύκολο να ενταχθούν σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ο συνδυασμός της πιστοποιημένης ποιότητας των προϊόντων και της υψηλής περιβαλλοντικής αξίας των περιοχών παραγωγής, καθιστά εφικτή την ανάπτυξη του αγροτουρισμού / αγροβιοτεχνίας και άλλων ήπιων μορφών τουρισμού, ως εναλλακτικών πηγών εισοδήματος στις περιοχές αυτές.

2. Δημιουργία «Βοτανικού κήπου» στην οροσειρά της Ροδόπης.

Ο ορεινός όγκος της Ροδόπης είναι μια κιβωτός βιοποικιλότητας: έχει 1.600 αυτοφυή και ενδημικά αρωματικά φαρμακευτικά φυτά (άραγε σε ποια χώρα του κόσμου κάτι τέτοιο θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο;). Η δημιουργία ενός επισκέψιμου βοτανικού κήπου θα αναδείξει το μεγάλο αυτό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και θα  δημιουργήσει  εξαιρετικές προοπτικές για την καλλιέργεια και την αξιοποίηση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην περιφέρειά μας. Ο βοτανικός κήπος θα είναι επισκέψιμος, θα έχει αρκετές θέσεις εργασίας, και μπορεί να είναι οικονομικά αυτοδύναμος από την αξιοποίηση πληθώρας προϊόντων (ξηρή δρόγη, αιθέρια έλαια, ανθόμελο, αρωματικά σαπούνια, αρωματισμένα λάδια, διακοσμητικά γλαστράκια, κ.ά.).

3. Ίδρυση και λειτουργία φορέα τυποποίησης και συσκευασίας ελαιολάδου σε επίπεδο  ΑΜΘ – δημιουργία ετικέτας «εξαιρετικό  παρθένο ελαιόλαδο ΑΜΘ».

Οι αγορές δεν ζητούν μόνο ασφαλή, ποιοτικά, και επώνυμα προϊόντα, αλλά και ποσότητα για την ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία τους. Για τον λόγο αυτόν θεωρώ αναγκαία – μέσω μιας υγιούς συλλογικής πρωτοβουλίας – τη δημιουργία μιας ετικέτας για το ελαιόλαδο της περιφέρειας, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις μερίδια αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στο εξωτερικό. Έτσι, για αυτό το εξαιρετικό προϊόν, τον «υγρό χρυσό» όπως το αποκαλούμε, θα αποφύγουμε τη διάθεση χύμα ή σε τενεκέδες, θα αποφύγουμε τον ελληνοελληνικό πόλεμο τιμών, και θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε όλες τις ποιοτικές παραμέτρους σε όλες τις φάσεις, κυρίως όμως θα του προσδώσουμε την προστιθέμενη αξία που του αξίζει. Σημειώνω ότι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί χιλιάδες ελαιόδεντρα, που μπαίνουν σταδιακά στην παραγωγή, και ότι οι κλιματικές συνθήκες μας “υποχρεώνουν” να κάνουμε νωρίς τη συλλογή του καρπού και την ελαιοποίηση στο στάδιο της “βιομηχανικής ωρίμανσης”, που μας οδηγεί στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου – σχεδόν αγουρέλαιου .

4. Επαγγελματική κατάρτιση αγροτών

Το μεγάλο μυστικό της αγροτικής ανάπτυξης κάθε περιοχής είναι το υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης αγροτικό δυναμικό, που είναι ικανό να κατανοήσει τις σύγχρονες ανάγκες, να αναλάβει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, να υιοθετήσει καινοτόμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα των δυνατοτήτων του. Πρέπει λοιπόν να είναι η σταθερή μας επιδίωξη η γνώση να έρθει στο προσκήνιο. Στη χώρα μας η οργανωμένη και συστηματική επαγγελματική κατάρτιση, είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Τα “Κέντρα Δήμητρα” που είναι επιφορτισμένα με το θέμα αυτό, περιορίζονται στην πάντα καθυστερημένη κατάρτιση των νέων αγροτών για μόνο 150 ώρες, που είναι άλλωστε βασική προγραμματική υποχρέωσή τους προκειμένου να εισπράξουν τη δεύτερη  δόση της επιδότησής τους, και από ’κει και μετά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Δυστυχώς στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ επί μια δεκαετία σχεδόν λειτουργούσαν τα δύο από τα έξι “Κέντρα Δήμητρα”, και παρ’ οτι δαπανήθηκαν εκατομμύρια για την ανακαίνιση και αναβάθμισή τους, δεν επεδείχθη ανάλογο ενδιαφέρον για τη στελέχωση και δραστηριοποίηση στο θέμα της οργανωμένης και συστηματικής κατάρτισης των αγροτών της περιοχής. Προτείνω οι εν λόγω δομές να αποδοθούν το γρηγορότερο δυνατό στις τοπικές κοινωνίες, για να στελεχωθούν και να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους – εμείς ξέρουμε τον τόπο μας καλύτερα από το “κράτος των Αθηνών”. Όμως θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω ότι παραχώρησή τους σε άλλους φορείς, για άλλες χρήσεις, όχι μόνο αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους, τις αποφάσεις και συμφωνίες για τη συγκεκριμένη λειτουργία τους, αλλά μπορεί να θεωρηθεί σαφέστατα ως κατάφορη απαξίωση του αγροτικού κόσμου. Την απαξίωση  προς τον αγροτικό τομέα και τον αγρότη, όπως και από όποιον αυτή εκδηλώνεται, την πληρώνει και θα την πληρώνει η ελληνική κοινωνία με τη μεγάλη διατροφική εξάρτηση από τρίτες χώρες και με τις όποιες και όσες αναμενόμενες συνέπειες στα θέματα διατροφικής ασφάλειας. Να θυμίσω ότι τα Κ.Ε.Γ.Ε., υπαγμένα στις Δ/νσεις Γεωργίας – Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, λειτούργησαν για περισσότερα από σαράντα χρόνια χωρίς προβλήματα, απόλυτα δημιουργικά και με σημαντική, θετική συνεισφορά στην αγροτική ανάπτυξη.

5. Συμβουλευτική υπηρεσία προώθησης αγροτικών προϊόντων

Μπορεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να εξετάσει τη δημιουργία μιας υπηρεσίας υποστήριξης των προσπαθειών για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων  τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και στις αγορές των όμορων χωρών, αξιοποιώντας ουσιαστικά τις τόσες  αδελφοποιήσεις, συνεργασίες και  επισκέψεις. Θα είναι μεγάλη βοήθεια η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για προβολή προϊόντων σε εκθέσεις, για συνεργασίες, για ζήτηση προϊόντων, για απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας και διαδικασίες, για τις συνθήκες ανταγωνισμού και πολλά άλλα.

Σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι, κάθε δράση ή αδράνειά μας κρίνεται και αντανακλάται σε οικονομικό αποτέλεσμα.

Για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον δεν αρκεί απλά να το θέλουμε, πρέπει και να προσπαθήσουμε.

Αν ψάξουμε  μέσα στην τριετία της οικονομικής κρίσης 2010-2013, θα βρούμε ότι κυκλοφόρησαν εκατοντάδες νέα προϊόντα ελληνικών επιχειρήσεων, από τα οποία, τα 2/3 (68%) ανήκουν στην κατηγορία τροφίμων και ποτών. Πρόκειται για προϊόντα ποιοτικά, επώνυμα, πιστοποιημένα. Έχουμε σήμερα 104 ελληνικά προϊόντα αναγνωρισμένα ως Π.Ο.Π. Η επιτυχία αυτών των προσπαθειών οφείλεται σε δράση, σε πρωτοβουλίες, στην αναζήτηση νέων αγορών, στη στροφή σε ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα, στην εξωστρέφεια, στον σωστό επαγγελματισμό. Τα  παραδείγματα αυτά καταρρίπτουν όλη τη μοιρολατρία για αδιέξοδα ελληνικής γεωργίας – καταρρίπτουν τη νοοτροπία του “δεν γίνεται”.

Μπορούμε να ζωντανέψουμε τον τόπο μας.

Παράγουμε άριστα προϊόντα, πολύ καλύτερα από πολλά εισαγόμενα, και μπορούμε να κάνουμε αυτά που έχουμε, ακόμα καλύτερα!

Μπορούμε να παράγουμε και άλλα πολλά. Δεν είμαστε αδύναμοι, ούτε ανίκανοι.

Είμαστε και δυνατοί και ικανοί, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να  δημιουργήσουμε τη γεωργία που αξίζει ο τόπος μας.

Καλή επιτυχία – Φιλικά – Κώστας Μπούντας, Γεωπόνος».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood