Οι προτάσεις του Αντ. Γραβάνη για τον Δήμο Κομοτηνής

ΓΡΑΒΑΝΗΣ

ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για τον προϋπολογισμό του 2015, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γραβάνης, ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε,

Αντιλαμβανόμαστε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση. Μείωση των πόρων από την κεντρική διοίκηση , γεγονός που μας οδηγεί σε συρρίκνωση των προϋπολογισμών με τις επιπτώσεις πλέον να είναι ορατές σε όλη την κοινωνία.

Το μεγάλο ερώτημα όμως που οφείλουμε σαν δημοτικό συμβούλιο να απαντήσουμε, είναι το εξής: Με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε σαν Δήμος και πως θα καταφέρουμε να περιορίσουμε της επιδράσεις του αρνητικού εξωτερικού περιβάλλοντος;

Για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες οικονομικές ανάγκες σε σχέση με τα υπάρχοντα δεδομένα, πέρα από την συνεχή υποχρέωση μας για διεκδικήσεις, οφείλουμε να υιοθετήσουμε δύο βασικές στρατηγικές:

– βέλτιστη χρήση των περιορισμένων πόρων.

– δημιουργία στόχων για οικονομικά έσοδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Η  πρώτη στρατηγική είναι εμφανές ότι αποτελεί και δική σας επιλογή. Και πέρα από κάποιες διαφορές, είναι γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια.

Η μεγάλη μας όμως διαφορά ως προς τη φιλοσοφία διοίκησης, εστιάζεται στη δεύτερη στρατηγική.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα διαρκέσουν περισσότερο από την κρίση. Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι προκλήσεις σε σχέση με:

– τη βελτίωση της τοπικής οικονομίας.

-την εξοικονόμηση ενέργειας.

– και την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κανένας κωδικός για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, για την ανάδειξη τρόπων αξιοποίησης των τουριστικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές, ώστε να αποτελέσουμε τουριστικό προορισμό.

Συγκεκριμένα:

Ως δήμος πρέπει να αναλάβουμε επιτέλους να ολοκληρώσουμε  μία μελέτη καταγραφής και προώθησης των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό. Να αναλάβουμε να καταγράψουμε τις μεγάλες εταιρίες εμπορίας τροφίμων στην Ευρώπη και να διοργανώσουμε ένα επιχειρηματικό φόρουμ σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς, όπου θα καλέσουμε εκπροσώπους τους για να γνωρίσουν τις τοπικές μας παραγωγές.

Σχετικά με τον τουρισμό. Ούτε ένα ευρώ από τον δήμο για εξωστρέφεια. Καταγραφή όλων των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων. Αξιοποίηση των κλειστών μουσείων. Επιτέλους  να αποφασίσουμε με καταγραφή των δεδομένων σε τι τουρισμό πρέπει να αποσκοπούμε, πολιτιστικό, θρησκευτικό, τρίτης ηλικίας και να εργαστούμε πάνω σε αυτό σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και την παράλληλη κατάρτιση του των εμπλεκομένων μερών. Ο Καλλικράτης έφερε στον δήμο μας την περιοχή του Φαναρίου. Το φανάρι αυτή τη στιγμή αποτελεί προορισμό και έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί και άλλο. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε θεατές, και να μην κάνουμε τίποτα ούτε για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης ούτε για την εκμετάλλευση των τουριστικών ακινήτων. Οφείλουμε  να πρωταγωνιστήσουμε στην καθιέρωση του ως τουριστικό προορισμό και να μην μας προσπεράσουν οι εξελίξεις.

Στον δήμο μας έχουμε την τύχη να εδράζεται και ένα από τα πιο δυναμικά Πανεπιστήμια στη χώρα, το Δημοκρίτειο. Δυστυχώς από τον προϋπολογισμό δεν προκύπτει πουθενά η ανάγκη συνεργασίας. Και επειδή γνωρίζω ότι για τα παραπάνω θα επικαλεστείτε την έλλειψη πόρων, προτείνω να αναλάβει το Πανεπιστήμιο με προγραμματική σύμβαση να ολοκληρώσει μελέτες όπως οι παραπάνω, που θα αποσκοπούν στην στήριξη της τοπικής οικονομίας. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην Τοπική Οικονομία είναι κεφαλαιώδους σημασίας για κάθε δήμο. Το κρίσιμο στοίχημα είναι το κατά πόσο το Πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει το ρόλο της ‘‘Προωθητικής ­δραστηριότητας’’ στην Τοπική Ανάπτυξη και  να μεταβάλλει το αναπτυξιακό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως εμείς έχουμε χάσει και το συγκεκριμένο στοίχημα.

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, με λύπη μου διαπιστώνω ότι ακόμη είμαστε πολύ πίσω. Είναι απαράδεκτο, και αν κάνω λάθος διορθώστε με , να παραλαμβάνουμε μελέτες για συγχρηματοδοτούμενα έργα και οι λαμπτήρες να είναι αναλογικοί και όχι τύπου LED, που έχουν και 80%εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή πόρων. Η χρήση της ενέργειας είναι ένα ειδικό διατομεακό θέμα που αφορά στη μελλοντική ανάπτυξη του τοπικού επιπέδου.

Κύριε Πρόεδρε, ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός, είναι ισοσκελισμένος, αλλά δεν είναι προσθετικός.

Δεν προσθέτει τίποτα στην προοπτική δημιουργίας επιπρόσθετων εσόδων στο δήμο.

Δεν προσθέτει τίποτα στη θωράκιση του δήμου από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Δεν προσθέτει τίποτα στην προώθηση πολιτικών που θα έχουν ως στρατηγικό στόχο τον μετασχηματισμό της τοπικής  οικονομίας σε ανταγωνιστική.

Δεν προσθέτει τίποτα στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση αλλαγών που θα βελτιώνουν συνεχώς την κοινωνική ευημερία.

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που δεν επενδύει, ούτε μεταφορικά ούτε κυριολεκτικά, στον τόπο μου».

 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood