Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, θα έχει σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για μια συνάντηση που προδήλως καταδεικνύει τη σημασία που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την έξοδο από την κρίση και μετά το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επιπλέον, και δεδομένης και της μεγάλης παρουσίας Αμερικανικών επιχειρήσεων και αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, αποτελεί προφανές μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των προοπτικών της. Κατά τους οικονομικούς αναλυτές, δε, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έμειναν στον συμβολισμό της τιμώμενης χώρας στην 83η ΔΕΘ, αλλά την αντιλαμβάνονται ως αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδος.
Η ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Ρος, περιλαμβάνει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας και τη διερεύνηση των τομέων εκείνων για τους οποίους υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.
Επίσης στη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, αναμένεται να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα εγχειρήματα καινοτομίας, νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της start up επιχειρηματικότητας. Άλλωστε στη φετινή ΔΕΘ κατέχουν ξεχωριστή θέση τα καινοτόμα projects, αφού είναι σημαντική η για πρώτη φορά τόσο πολυπληθής παρουσία – 120 στο σύνολό τους – start ups επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στο περίπτερο 12, με τίτλο “Digital Greece”.
Συνάντηση ο κ. Ρος θα έχει και με τον κ. Δραγασάκη στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για την οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε κατά την περσινή συνάντηση Τσίπρα-Τράμπ στον Λευκό Οίκο με απόφαση των δύο ηγετών, και θα εξεταστούν τα βήματα που έχουν γίνει καθώς και οι επόμενες ενέργειες.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει επίσης επαφές με στελέχη και CEOs μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ – αξίζει να σημειωθεί ότι στη ΔΕΘ εκπροσωπούνται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη φαρμακοβιομηχανία, στον τομέα των τροφίμων, στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, στην ανακύκλωση, και στελέχη αυτών των εταιρειών αναμένεται να δώσουν το παρών στη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.