“Μια πολύ σημαντική ημέρα”, χαρακτήρισε την 15η Οκτωβρίου 2018 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης καθώς όπως τόνισε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό, παρουσιάζοντας το πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε επιτυχώς, “οι πολίτες δεν θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια”.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική (ανάρτηση και επικύρωση δασικών χαρτών και παραλιών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκπόνηση περιφερειακών, τοπικών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων και σχεδίων, κ.ά.).

Υπενθύμισε δε, ότι ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4.495/2017) ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό, προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον  έλεγχο να περνάει στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια, και την αδειοδότηση να απλοποιείται και να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, τελειώνοντας την επαφή με την πολεοδομία».

Ο Υπουργός υπενθύμισε ακόμη «στον φίλο κ. Μανιάτη, που τα έχει κάνει όλα στο παρελθόν, και εμείς δήθεν απλώς εφαρμόζουμε τα δικά του σχέδια, ότι ο νόμος του 2011 (ν. 4.030), αφορούσε την υποβολή και μόνο, ηλεκτρονικά, όχι την έκδοση αδειών. Ο ν. 4.495 αλλάζει και την έκδοση αδειών, που γίνεται πλέον ηλεκτρονικά».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4.495, όλα τα κτίρια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Πλέον η έκδοση άδειας για την κατηγορία 3, που αφορά στην κατοικία, γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από τον μηχανικό. Η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για αυτή την κατηγορία, ενώ για τις δύο άλλες θα προσφερθεί η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος προκειμένου να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν σωρευτεί. Την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις κατηγορίες.

«Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί», τόνισε ο κ. Σταθάκης, και πρόσθεσε: “Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια και φορέας ανάπτυξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι το ΤΕΕ, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα με το ΤΕΕ, όπως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας”.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την “εξαίρετη συνεργασία” και τον “καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει στις μεγάλες χωροταξικές θεσμικές τομές των τελευταίων ετών”, υπογραμμίζοντας πως “ξεκινά μια νέα εποχή, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος”.

Ο κ. Στασινός έκανε λόγο για “μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε για τη χώρα, καθώς αποτελεί σημαντικό όπλο για την μείωση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την απλοποίηση διαδικασιών με πιο οικονομικό τρόπο και περισσότερη διαφάνεια”. Σημείωσε ακόμη, ότι “θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων”. Επίσης, επισήμανε την “ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα και όλες τις θεσμικές γραμμές”, για το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. “Ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε επενδυτή είναι να γνωρίζει τον χρόνο αδειοδότησης, καθώς ενώ γνωρίζει το κόστος (φορολογικό, ασφαλιστικό, κ.λπ.) μιας επένδυσης, δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αδειοδότηση”, συμπλήρωσε, και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες όπου κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας (09:00-11:30), είχαν κατατεθεί συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης (μικρής κλίμακας, κατηγορίας 1-2, βεβαίωση όρων δόμησης-απαιτούμενων εγκρίσεων, γνωστοποίηση εργασιών, προέγκριση, αναθεώρηση, άδεια κατεδάφισης, κ.λπ.). Τέλος ο κ. Στασινός συνεχάρη τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη, την πολιτική ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου “για την αποφασιστικότητα στην καθιέρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος”, και ευχαρίστησε δημόσια τα στελέχη του ΤΕΕ για την υλοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος, “που έγινε με πολύ κόπο τους τελευταίους πολλούς μήνες”.