Από αριστερά: Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου (Μουφτής Ξάνθης), Μέτσο Τζεμαλή (Μουφτής Κομοτηνής), Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου (τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου).
Από αριστερά: Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου (Μουφτής Ξάνθης), Μέτσο Τζεμαλή (Μουφτής Κομοτηνής), Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου (τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου).

– Τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες», κάνουν λόγο για «υποτιθέμενη σύγκρουση πολιτισμών», καλούν τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει ποιος τους στηρίζει, και ζητούν από τους μουσουλμάνους της Ελλάδας να προσφέρουν αγάπη στους ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας.

Αναλυτικά στο κείμενό τους, που τιτλοφορούν ως «Διακήρυξη των μουσουλμάνων της Ελλάδος», αναφέρουν:

“Οι Μουφτήδες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, με την πεποίθηση ότι εκφράζουμε κάθε μουσουλμάνο που σέβεται το Ιερό Κοράνιο και τον Λόγο του Προφήτη Μωάμεθ, με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης και βαθειά οδύνη, εκδίδουμε την παρούσα διακήρυξη.

Όπως όλη η ανθρωπότητα, έτσι κι εμείς, είμαστε τραγικοί παρατηρητές των φοβερών εγκλημάτων που διαπράττονται στο Ιράκ και στη Συρία κατά αμάχων Χριστιανών, Γιαζίντι, Κούρδων, Τουρκμενίων, Σιϊτών και Σουννιτών μουσουλμάνων, κατά στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ρεπόρτερ και δημοσιογράφων, από ένοπλα μέλη της οργάνωσης που αυτοαποκαλείται «Ισλαμικό κράτος», γνωστής μέχρι πριν λίγο ως «Ισλαμικό κράτος του Ιράκ και της Δαμασκού (Σιαμ)».

Αυτή η οργάνωση, δηλώνουμε με έμφαση και σαφήνεια, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το Ισλάμ το οποίο σφετερίζεται με πλήρη ασέβεια στην ονομασία του, ούτε με το Χαλιφάτο που επαγγέλλεται ότι δήθεν επιδιώκει να επανιδρύσει.

Οι εγκληματικές και βάρβαρες, ανείπωτης βαναυσότητας και βίας, πράξεις της, όπως ο μακάβριος αποκεφαλισμός των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, του James Foley και του Steven Sotloff, και του Βρετανού David Haines, μέλους ανθρωπιστικής οργάνωσης, βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της μουσουλμανικής πίστης.

Χαιρετίζουμε κάθε υπεύθυνη αντίδραση μουσουλμάνων σε οποιοδήποτε γωνιά του κόσμου, που έχουν καταδικάσει και καταδικάζουν τις αποτρόπαιες πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», δηλώνοντας απερίφραστα, ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση είναι πέρα ως πέρα ξένη προς το Ισλάμ και τις παραδόσεις του.

Χαιρετίζουμε τη θέση Χριστιανών πνευματικών ηγετών που καταδικάζουν τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται εναντίον των Χριστιανών του Ιράκ και της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα αρνούνται να εκμεταλλευτούν αυτή την τραγωδία, και τονίζουν ότι οι μουσουλμάνοι είναι και οι ίδιοι θύματα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Καλούμε όλους τους πολίτες καλής θέλησης που αγαπούν την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους ή τις φιλοσοφικές αρχές τους, να εκδηλώσουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, την ενότητά τους ενάντια στην τρομοκρατία και στη βαρβαρότητα, και να αγωνιστούν ανυποχώρητα, προκειμένου ο διάλογος, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ τους, να σταθεί φραγμός στους υποστηρικτές της υποτιθέμενης «Σύγκρουσης των Πολιτισμών».

Απευθύνουμε έκκληση προς τους νέους μουσουλμάνους κάθε χώρας, να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια και να μην επιτρέψουν να παρασυρθούν να πολεμήσουν στο πλευρό των τρομοκρατών. Τους ζητάμε να συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη τους σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην τέλεση εγκλημάτων όπως αυτά που βλέπουμε να διαπράττουν οι τρομοκράτες του «Κράτους του Ισλάμ». Θέλουμε να τους πούμε σοβαρά και υπεύθυνα, ότι εφόσον δεχθούν να συστρατευθούν με τους τρομοκράτες, θα είναι ένοχοι απέναντι στον Αλλάχ και στην ανθρωπότητα. Η έκταση των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται από το «Ισλαμικό κράτος», και το εύρος των υλικών πόρων που διαθέτει, μας κάνουν να απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να προβεί σε έρευνα για τον καθορισμό των ευθυνών, όσων στηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση καθώς και για την εξακρίβωση της προέλευσης αυτών των πόρων.

Ζητούμε από τους μουσουλμάνους της Ελλάδας να προσφέρουν την αγάπη και τη συνδρομή τους σε ανθρώπους από το Ιράκ και από τη Συρία που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας για να αποφύγουν τον τυφλό τρόμο και τον θάνατο, να απευθύνουν προσευχές, ιδίως κάθε Παρασκευή, για την ανάπαυση των ψυχών όλων των θυμάτων, και να ικετεύουν τον ελεήμονα Θεό να προσφέρει τη βοήθειά Του και τη στήριξή Του σε όσους υποφέρουν από τις πράξεις αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μέτσο Τζεμαλή, Μουφτής Κομοτηνής.

Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, Μουφτής Ξάνθης

Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου”.
Πηγή: xronos.gr