Οι Μονές που βρίσκονται στη μέση ενός εκθαμβωτικού υδροβιότοπου

Η λίμνη Βιστωνίδα και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος μέσα από το φακό του newsbeast.gr
porto lagos

Βγαλμένος από τις πιο όμορφες εικόνες ενός καλογυρισμένου ντοκιμαντέρ για τη φύση είναι ο υδροβιότοπος της λίμνης Βιστωνίδας και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Μία τεράστια έκταση απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που βρίσκεται στο σύνορο του νομού Ξάνθης και του νομού Ροδόπης. Ίσως να είναι και το σύνορο.

H Βιστωνίδα είναι η είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη Βιστωνίδα εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό ενώ συνδέεται με την θάλασσα στο Πόρτο Λάγος.

Οι Μονές που βρίσκονται στη μέση ενός εκθαμβωτικού υδροβιότοπουΟ υδροβιότοπος της Βιστωνίδας προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ με δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών να προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών από όλο το κόσμο. Επισκέπτες που παρατηρούν το μαγευτικό μωσαϊκό της χλωρίδας και της πανίδας του εκθαμβωτικού τοπίου.

Μέσα σε αυτόν τον υπέροχο φυσικό καμβά υπάρχουν δύο Μονές οι οποίες κερδίζουν εξίσου τα βλέμματα όσων επισκέπτονται τον υδροβιότοπο. Κυρίως λόγω του πού ακριβώς βρίσκονται.

Πάνω σε δύο μικρά νησάκι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Μια ξύλινη γέφυρα συνδέει τα δυο νησάκια με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο δεύτερο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Οι Μονές που βρίσκονται στη μέση ενός εκθαμβωτικού υδροβιότοπουΣτην περιοχή λειτουργεί και άλλη μία Μονή, έξω από τη λιμνοθάλασσα, ο ναός του Αγίου Νεκτάριου ενώ όπως μας ανέφερε ένας ιερωμένος κατά την επίσκεψή μας στο χώρο, τον Άγιο Νικόλαο και το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας τα λειτουργούν 4 μοναχοί από το Άγιο Όρος.

Τέλος στην είσοδο της ξύλινης γέφυρας υπήρχε κουβούκλιο ασφάλειας με έναν άνδρα σεκιούριτι ο οποίος έκρινε για το αν οι γυναίκες κυρίως μπορούσαν να μπουν στο χώρο με τα ρούχα που φορούσαν. Σε περίπτωση που δεν κάλυπταν τα στάνταρ τους δινόταν μία φούστα.

Αυτό ωστόσο που μας προκάλεσε αρνητική εντύπωση κατά την περιήγησή μας στον υδροβιότοπο ήταν η διαπίστωση ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η επέμβασή του στη φύση είναι σχεδόν καταστροφική. Σε πάρα πολλά σημεία της λωρίδας γης που διασχίζει τη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος τα σκουπίδια ήταν ένα εξαιρετικά απογοητευτικό θέαμα που σε στιγμές μπορούσε να υπερκεράσει το δέος που σε κατακλύζει όταν κοιτάς το θαυμάσιο φυσικό τοπίο.

Δείτε περισσότερες, εντυπωσιακές φωτογραφίες στο αφιέρωμα του newsbeast.gr…

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood