«Η Θράκη σταυροδρόμι πολιτισμού και ανάπτυξης – Εθνικό πλεονέκτημα στον νέο αιώνα», είναι ο τίτλος της ημερίδας που θα πραγματοποιήσει στις 10 Μαΐου και ώρα 19:00 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ενόψει της 97ης επετείου από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελλαδικό κορμό, η Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ).

Ομιλητές:

  • Ιωάννης Μάζης / Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Οι γεωπολιτικές αναγνώσεις της συγκυρίας στην ανατολική Μεσόγειο – Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το φως του νέο-οθωμανικού υποδείγματος της κυβέρνησης Ερντογάν».
  • Δρ Βασιλική Χαραλάμπους-Παναγιωτοπούλου / Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας, με θέμα «Χρώματα λεβεντιάς και μεγαλείου του λαού της Θράκης στην αέναη ροή του χρόνου».
  • Μιχάλης Χαραλαμπίδης / Συγγραφέας, με θέμα «Θράκη: όταν η ιστορία, η γεωγραφία και ο τόπος σου, σου φέρνουν δώρα, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα δεχτείς και να τα καλλιεργήσεις».

Παράλληλα, και σύμφωνα με το ανακοινωμένο πρόγραμμα, παρέμβαση για τις μειονότητες της Θράκης, υπό τον τίτλο «Μουσουλμανική μειονότητα – Διαχρονική ελληνική πολιτική πρακτική και διείσδυση στη Δυτική Θράκη», θα κάνει ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης ο οποίος θα προλογίσει και τους προσκεκλημένους Πομάκους δημοσιογράφους από τη Ροδόπη, Ιμάμ Αχμέτ και Φαρζλή Κεμάλ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αφέντρα Βαρσαμακίδου.