Κανείς προμηθευτής δεν δέχεται να εφοδιάσει το σχολείο με πετρέλαιο!

Προβληματική έως και επικίνδυνη η λειτουργία του σχολείου λόγω της σωρείας προβλημάτων!

%cf%83%ce%b4%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b7%ce%bd%ce%b7%cf%83-640x445Επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία απαριθμούν τα έντονα προβλήματα λειτουργίας του σχολείου τους, και αξιώνουν την άμεση επίλυσή τους, απέστειλαν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κων. Γαβρόγλου, τους συναρμόδιους πολιτειακούς και θεσμικούς παράγοντες, και τους Βουλευτές Ροδόπης.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

“Αξιότιμες/οι κυρίες και κύριοι.

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε εν τάχει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει για ακόμη μία χρονιά το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού.

Το σχολείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με τις δύο αποσπασμένες εκπαιδευτικούς (διευθύντρια και υποδιευθύντρια). Το πρόβλημα του μικρού αριθμού των μονίμων εκπαιδευτικών που υπήρχε και πέρυσι (μία μόνιμη αποσπασμένη εκπαιδευτικός πλην της διεύθυνσης του σχολείου), φέτος επιδεινώθηκε (κανείς μόνιμος αποσπασμένος). Σαν αποτέλεσμα, δίνονται λύσεις ανάγκης, όπως η συγχώνευση τμημάτων ή η διδασκαλία μόνο του ενός από τους δύο κύκλους σπουδών, μιας και δύο εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να διδάξουν και στα έξι τμήματα που υπάρχουν στο σχολείο μας, ενώ καλύπτονται μόνο δύο από τους οκτώ γραμματισμούς.

  1. Μεγάλη καθυστέρηση στην προσέλευση ωρομισθίων.

Πέρυσι οι ωρομίσθιοι καθηγητές προσελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου. Φέτος, αν και ευελπιστούσαμε σε έγκαιρη πρόσληψή τους, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλουμε να πιστεύουμε σε έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος, γιατί ο χρόνος που περνάει, όπως αποδεικνύεται από την περσινή χρονιά, λειτουργεί εις βάρος μας.

  1. Σοβαρότατο πρόβλημα προμήθειας πετρελαίου.

Λόγω της καθυστερημένης εξόφλησης των προμηθευτών από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (έναν χρόνο μετά την προμήθεια με καύσιμα), κανείς προμηθευτής δεν δέχεται να μας εφοδιάσει με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνουμε εράνους μεταξύ μας. Τέτοιου είδους λύσεις όμως είναι προσωρινές, και δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε σε αυτές. Αν συνυπολογίσετε τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), και την οικονομική κατάσταση των εκπαιδευομένων (πάνω από το 50% είναι άνεργοι), μπορείτε να καταλάβετε την οξύτητα του προβλήματος, και θα σας παρακαλούσαμε να βρεθεί άμεσα μια λύση.

  1. Σοβαρό πρόβλημα στην καθαριότητα.

Το πρόβλημα της καθαριότητας του σχολείου λόγω έλλειψης κονδυλίων, εντείνεται λόγω και της συνύπαρξης του ΣΔΕ με άλλους φορείς (ΕΑΠ, ΚΔΒΜ), ιδιαίτερα στις τουαλέτες, όπου η υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας. Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, πως εάν δεν προσληφθεί εγκαίρως συνεργείο καθαρισμού, υπάρχει η πιθανότητα οι άλλοι φορείς να εμποδίσουν τη λειτουργία του σχολείου μας, κάτι που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες στη φοίτησή μας. Πέρυσι είχαν δημιουργηθεί εθελοντικές ομάδες εργασίας που φρόντιζαν για την καθαριότητα, χωρίς να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο αυτό να επαναληφθεί και φέτος, μιας και δεν θεωρούμε πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος λειτουργίας ενός σχολείου.

  1. Γενικότερα λειτουργικά προβλήματα.

Εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία αγοράς ή συντήρησης (αγορά αναλωσίμων, εκπαιδευτικές επισκέψεις, συντήρηση μηχανημάτων, συντήρηση καυστήρα, αναγομώσεις πυροσβεστήρων). Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη, έντονα προβληματική αλλά και επικίνδυνη τη λειτουργία του σχολείου μας.

Μετά την αποκαρδιωτική εμπειρία μας πέρσι ως εκπαιδευόμενοι του Α΄ επιπέδου (ανακοίνωση παράτασης της φοίτησής μας, αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, αναστάτωση τόσο στους εκπαιδευόμενους όσο και στους εκπαιδευτικούς και κυρίως έντονη απογοήτευση), δεν θα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια δυσάρεστη θέση και φέτος για κάτι που δεν είναι δικής μας υπαιτιότητας.

%cf%83%ce%b4%ce%b5-2Για αυτόν τον λόγο θα θέλαμε να γίνουν από πλευράς σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για σχολείο ενηλίκων, οι οποίοι αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο από τη δουλειά και την οικογένειά μας για τη φοίτησή μας, ενώ πολλοί από εμάς είμαστε αντιμέτωποι με έντονα οικονομικά προβλήματα, και ευελπιστούμε στην έγκαιρη αποφοίτησή μας για να μπορούμε να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο για εμάς και τις οικογένειές μας.

Οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου σπουδών του ΣΔΕ Κομοτηνής”.