Δημοσίευμα της «NewMonay» θέλει την Εldorado Gold να έχει ζητήσει εγκρίσεις από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για έναρξη γεωτρήσεων.

Μολονότι επί σειρά ετών οι τοπικές κοινωνίες της Θράκης αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδια της Εldorado Gold για εξόρυξη χρυσού στον Έβρο και στη Ροδόπη, η καναδική εταιρία δεν λέει να το βάλει κάτω και «περιμένει στη γωνία» για να επιτύχει την ευόδωση αυτών των σχεδίων.

Έτσι, μετά από μια περίοδο αρκετών μηνών κατά την οποία έπαψε να υπάρχει κινητικότητα στο θέμα των χρυσωρυχείων, αναφορικά με τη Θράκη, η Eldorado Gold επιστρέφει στις πάγιες επιδιώξεις της, ξεκινώντας τις διαδικασίες για λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «NewMonay» των Θέμου Αναστασιάδη και Αναστάση Καραμήτσου. Το δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Οι Καναδοί επιδιώκουν νέες γεωτρήσεις για χρυσό στη Θράκη», και υπογράφει η Μαριάννα Τζάννε, αναφέρει ότι τα αιτήματα της Eldorado θα εξεταστούν προσεχώς από το συμβούλιο διευθυντών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και πιθανόν το ζήτημα να απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το σχετικό απόσπασμα του δημοσιεύματος της «NewMonay» έχει ως εξής:

«Μπορεί ο Καναδοί να έχουν περάσει από σαράντα κύματα για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι το ενδιαφέρον τους για τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει ζωηρό και για τις άλλες περιοχές που βρίσκονται τα επιχειρηματικά τους ενδιαφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό η Εldorado Gold έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις στις Σάπες Ροδόπης, εκεί που έχει εξαγοράσει από το 2013 την Glory Resources. Αυτές τις μέρες το θέμα περνά από το συμβούλιο διευθυντών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τις γεωτρήσεις, ή το θέμα θα παραπεμφθεί στο περιφερειακό συμβούλιο. Το επενδυτικό σχέδιο για τις Σάπες προβλέπει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε βάθος 15 χιλιομέτρων και αποτελεί ένα κοίτασμα που η Eldorado Gold υποστηρίζει ότι βλέπει για μακροπρόθεσμα οφέλη διάρκειας 15 έως 20 ετών. Οι Σάπες βρίσκονται κοντά στο χρυσωρυχείο του Περάματος στον Έβρο για το οποίο εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με τα αποθέματα να εκτιμώνται σε πάνω από 630.000 ουγγιές χρυσού».