Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Θρακών Αργολίδας «Η ΘΡΑΚΗ», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, διοργάνωσε εκδήλωσης τιμής της 98ης επετείου από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

Ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Σίμος Βαρδάκας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου επιλέγοντας ομιλίες ιστορικού περιεχομένου για τη Θράκη, με παράλληλες εμφανίσεις παραδοσιακών χορευτικών σχημάτων της περιοχής Αργολίδας

Δεδομένου του τίτλου της ομιλίας του κύριου ομιλητή Βασίλη Αϊβαλιώτη, «Σημαντικές  οικογένειες  της  Ανατολικής  Θράκης, με  γενεαλογικά  στοιχεία –  τεκμήρια, που συμμετείχαν  στη  Διοίκηση  της  Δυτικής  Θράκης», ο πρόεδρος του συλλόγου, Πέτρος Νταλιάνης, επικεντρώθηκε στον θεσμό και την αξία της οικογένειας αναφέροντας: «Σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια χρονιά με μεγάλη περηφάνια στην εκδήλωση που πραγματοποιείται από τον σύλλογό μας. Όπως φαίνεται η Θράκη για μας αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που ζει και αναπνέει από τέτοιου είδους ανταμώματα, ανταμώματα που μας ενώνουν σαν γροθιά σε μια εποχή κοινωνικής διάσπασης και μας κάνουν να θυμόμαστε τις ρίζες μας, ακόμα και αν έχουμε πετάξει μακριά απ τον τόπο αυτό. Μιας λοιπόν και η οικογένεια αποτελεί τον σημαντικότερο κοινωνικό θεσμό και τη βασικότερη αξία για τους νέους, σήμερα θα αναφερθούμε σε εξέχουσες οικογένειες και προσωπικότητες της Θράκης μας. Η οικογένεια αναμφίβολα αποτελεί όχι μόνο ένα ζωντανό κύτταρο, αλλά και τον καθρέφτη ολόκληρης της κοινωνίας. Επειδή λοιπόν είναι αυτή που γεννά ζωή και η ζωή φέρνει ελπίδα σε τούτο τον κόσμο, χαίρομαι ιδιαιτέρως που σήμερα θα κάνουμε λόγο για ανθρώπους και οικογένειες που η σωστή τους ανατροφή αποτέλεσε αφορμή ώστε να γίνουν φάρος της ιστορίας και αρωγοί στη δική μας Θράκη».

Πριν ο ομιλητής Βασίλης Αϊβλιώτης πάρει τον λόγο, βιογραφικό του ανέγνωσε ο κ. Βαρδάκας: Γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1950 και έζησε στο Χαϊδάρι μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του ως Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το 1974.  Στον Ελληνικό Στρατό υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός Μηχανικού. 1978-2010 Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (διδάκτωρ το 1998). Πέραν της πανεπιστημιακής ενασχόλησης έχει υπάρξει μελετητής δημοσίων έργων, έχει σε πολλές περιπτώσεις μιλήσει από βήματος για θέματα ευρύτερης περιβαλλοντικής πολιτικής. Στον πολιτισμό από τα φοιτητικά του χρόνια. Χορωδία ΕΜΠ, μουσικά σχήματα, τοπική εφημερίδα και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, διοικητικά συμβούλια οικολογικών και τοπικών συλλόγων και αθλητικών φορέων. Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑ.Κ.Ε.ΘΡΑ.) και μέλος των Διοικητικών του  Συμβουλίων από το 1992, εργάζεται ολοψύχως για τους σκοπούς του.

Σήμερα βρίσκεται στο Άργος, ως εκπρόσωπός του. Προσφυγικής καταγωγής, αγαπάει τους τόπους όπου ο ελληνισμός είχε λαμπρή παρουσία. Διάβηκε τα ελληνικά σύνορα πάνω από εκατό φορές αναζητώντας παρηγοριά, ερευνώντας, σχετιζόμενος με ανθρώπους και λίθους φλεγομένους. Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης αυτής πορείας, δημιουργήθηκε αρχείο εγγράφων και χαρτών, βιβλιοθήκη (13.000 και πλέον τόμοι) και φωτογραφικό αρχείο. Δημιουργήθηκαν παράλληλα εξαίρετες φιλίες. Η σημερινή ομιλία του ανήκει σε πλήθος παλαιοτέρων, με τις οποίες επιχειρείται να παρουσιαστεί το παρελθόν σε σύνδεση με το ελληνικό παρόν και την προσπάθεια της κοινωνίας μας να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις διατηρώντας, κατά το δυνατόν, την ιδιοπροσωπία της».

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας ο πρόεδρος του συλλόγου πρόσφερε στον ομιλητή το βιβλίο της Αφροδίτης Κουριά «Το Ναύπλιο των Περιηγητών», με ιστορικά στοιχεία από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, και με σπάνιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί της Θράκης από το Λύκειο Ελληνίδων Άργους (Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου), με τις όμορφες Θρακιώτικες στολές τους. Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του χορευτικού, Δημήτρη Αργυρόπουλο, και του πρόσφερε εικόνα του προστάτη του συλλόγου, Αγίου Νεκταρίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση για τους παριστάμενους, ενώ το το  διοικητικό  συμβούλιο  του συλλόγου  παρέθεσε τιμητικό δείπνο στον ομιλητή.