Πως πιθανώς θα επηρεαστούν θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως ο αγωγός Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολη, το διεθνές εμπόριο, η διαχείριση των υδάτων των διακρατικών ποταμών.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα Βουλγαρία, μολονότι δεν βρέθηκαν στην κορυφή της εγχώριας ειδησεογραφικής ατζέντας, πιθανόν να είναι το πολιτικό γεγονός των τελευταίων 24ώρων, με άμεσο και έντονο αντίκτυπο στα ελληνικά συμφέροντα.

«Οι εξελίξεις στη Βουλγαρία μας αφορούν άμεσα».

%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%b3%ce%b1%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%86Την εκλογή του φιλορώσου Ρούμεν Ράντεφ στη θέση του Προέδρου της Βουλγαρίας – γεγονός που προκάλεσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ – και τα όσα θετικά ενδεχομένως προοιωνίζεται για την Ελλάδα η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως π.χ. ο αγωγός Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολη, επισήμανε και σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο  facebook ο τέως εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Ο νέος, φιλορώσος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, πρώην Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της γείτονος, Ρούμεν Ράντεφ.
Ο νέος, φιλορώσος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, πρώην Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της γείτονος, Ρούμεν Ράντεφ.

«Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες. Στις προεδρικές εκλογές εξελέγη πρόεδρος ο Ρούμεν Ράντεφ, 53 χρόνων, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, που υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό κόμμα και είναι φίλα προσκείμενος στη Ρωσία. Το ποσοστό που έλαβε ο Ράντεφ είναι 58,5 %, έναντι 35% της υποψήφιας του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος GERB Τσέτσκα Τσάτσεβα. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσωφ υπέβαλε τη παραίτηση του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η θητεία του είναι στη μέση και κατέχει πλειοψηφία στη Βουλή. Οι εξελίξεις στη Βουλγαρία μας αφορούν άμεσα και μπορεί να σηματοδοτήσουν σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με διάφορα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, όπως ο αγωγός Μπουργκάζ – Αλξανδρούπολη, η αναβάθμιση της συνοριακής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με το διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς μεταφορές, όπως και τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων των διακρατικών ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου. Η εξέλιξη βέβαια δεν σημαίνει και αλλαγή κυβέρνησης. Ωστόσο σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης της γειτονικής και φίλης χώρας που μπορεί να μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά. Από την εμπειρία μας των τελευταίων χρόνων, η παρουσία σοσιαλιστών στη βουλγαρική κυβέρνηση είχε ταυτιστεί με εντυπωσιακή βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων. Το πάγωμα για παράδειγμα της κατασκευής του αγωγού Μουργκάζ-Αλεξανδρούπολη, έγινε μόλις στην κυβέρνηση ανέβηκε το φιλοαμερικανικό συντηρητικό GERB…  Ίδωμεν όμως!».