Με την εξαγωγή ιδιαίτερα χρήσιμων συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και τα οφέλη της δικτύωσης των κοινωνικών επιχειρήσεων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ, το οποίο επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία των Κοιν.Σ.Επ. της περιφέρειας προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη της δικτύωσης που απορρέουν από την ανταλλαγή καλών πρακτικών & πληροφοριών και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών.

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%83%ce%b5%cf%80-2Για πρώτη φορά στην περιοχή μας, οι Κοιν.Σ.Επ. και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας καθώς και με συνεργατικά σχήματα και οικοσυστήματα που στηρίζουν την κοινωνική οικονομία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.  Ο κ. Ιωάννης Μπάρκας, ειδικός σύμβουλος στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε για τις εξελίξεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και τους στόχους της εθνικής στρατηγικής, οι οποίοι επικεντρώνονται στις θεσμικές παρεμβάσεις, στα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης και στην πληροφόρηση και επικοινωνία. Αναφορικά με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ο κ. Ιωαννίδης Χρυσόστομος, εκπρόσωπος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠΑΜΘ,ανέφερε ότι έχουν δεσμευθεί 12 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν και να εξειδικευθούν με διαβούλευση κατόπιν της ψήφισης του νέου νόμου.

Πολύ ουσιαστική και σημαντική ήταν παρουσία των%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%83%ce%b5%cf%80-3 εκπροσώπων από το Δίκτυο Υποστήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας SESNet. O κ. Τουρναβίτης, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και ο κ. Μπέλλης, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό και δημιουργικό οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας στην Καρδίτσα. Επίσης, ο κ. Τουρναβίτης ενημέρωσε για την παροχή μικρο-χρηματοδοτήσεων από 5.000 έως 25.000 ευρώ σε Κοιν.Σ.Επ. μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων. Τέλος, η κα. Παπαθεοδοσίου, Πρόεδρος του Δικτύου Κοιν.Σ.Επ. Κεντρικής Μακεδονίας, μίλησε για τα οφέλη της δικτύωσης στους τομείς της συνεργασίας, της διεκδίκησης, του μάρκετινγκ και της εκπαίδευσης στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας.

Παράλληλα με την ενημέρωση, υπήρχε εκθετήριο προϊόντων των Κοιν.Σ.Επ. της περιφέρειάς μας και προσφέρθηκαν εδέσματα που προετοιμάστηκαν με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο από Κοιν.Σ.Επ. μέλη του Δικτύου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την πρώτη εκδήλωση μιας σειράς δράσεων που θα ακολουθήσουν μελλοντικά σε κάθε νομό χωριστά.

Πληροφορίες diktyokoinsepamth@gmail.com και http://www.diktyokoinsepamth.gr/#Home