δικηγοροι κομοτηνηΣτο δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, πρόκειται να λάβουν μέρος οι δικηγόροι της Ροδόπης, καταθέτοντας τις απόψεις τους αναφορικά με το σχέδιο νόμου και τις αλλαγές που επιφέρει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ύστερα από απόφαση και της Γενικής Συνέλευσης του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο πάντως ήδη συναντά την αντίδραση του δικηγορικού κόσμου σε όλη κυμπαρίδηςτη χώρα, οι οποίες εκδηλώνονται στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν και εντείνονται ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο ν/σ αφορά κάθε πολίτη, κι ότι μέσω των αλλαγών που προτείνονται, προασπίζεται το συμφέρον των μεγάλων τραπεζών.

 

Ο κ. Κυμπαρίδης εστιάζοντας σε επιμέρους αλλαγές που προτείνονται για την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σχολίασε ότι αναιρούνται οι αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι τώρα τη δίκη, με την κατάργηση της παρουσίας μαρτύρων, διαδίκων και δικηγόρων. Παράλληλα προβλέπονται αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ενισχύοντας τα προνόμια των τραπεζών έναντι ακόμη και του δημοσίου και των φορέων ασφάλισης.

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης,αποφάσισε ομόφωνα, να εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, για την άκαμπτη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μην αποσύρει το κατατεθέν στο Κοινοβούλιο, σχέδιο νόμου, που αφορά τροποποιήσεις στον ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της, με το περιεχόμενο του εν λόγω, υπό ψήφιση νομοθετήματος, εστιάζοντάς την:

  • Στις διατάξεις που αφορούν την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης, που αναιρούν ουσιαστικά τις θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και προφορικότητας, που διέπουν μέχρι σήμερα το θεσμό της πολιτικής δίκης.
  • Στις διατάξεις που αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση, με τις οποίες, επιδιώκεται κατ’ επίφαση η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και η πληρέστερη ικανοποίηση των δανειστών, προσβάλλοντας όμως θεμελιώδη δικαιώματα του οφειλέτη, διαταράσσοντας την επιβαλλόμενη ισορροπία στην στάθμιση των αντικρουόμενων συμφερόντων και θεσπίζοντας προκλητικά προνομιακή μεταχείριση στην εν λόγω διαδικασία υπέρ μερίδας δανειστών (Τραπεζικά ιδρύματα), εν μέσω μάλιστα σοβούσης οικονομικής κρίσεως και εγκλωβίζοντας τους πολίτες, σε μια διαδικασία, όπου αυτοί πάντοτε θα είναι σε δεύτερη μοίρα!
  • Στις διατάξεις που αφορούν τη διατήρηση των υψηλών παραβόλων και την καταβολή του δικαστικού ενσήμου, ακόμη και όταν το αίτημα είναι αναγνωριστικό, παραβιάζοντας μ’ αυτόν τρόπο κατάφωρα το θεμελιώδες και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη, πρόσβασης στη Δικαιοσύνη και παροχής δικαστικής προστασίας!
  • Στις διατάξεις που αφορούν την επαναφορά του θεσμού της προσωπικής κράτησης κατά εμπόρων, για εμπορικές απαιτήσεις (αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ), ισοπεδώνοντας έτσι, τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο των ανθρώπων της αγοράς!

Τέλος επισημαίνει και υπογραμμίζει με έμφαση, ότι η ανωτέρω εναντίωσή της, ερείδεται στη βασική παραδοχή και αντίληψη και στην εδραία πεποίθηση, ότι οι προωθούμενες διατάξεις, προσβάλλουν βάναυσα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιακή δομή και φιλοσοφία του ισχύοντος δικαιϊκού μας συστήματος (μέρος του οποίου είναι και ο θεσμός της πολιτικής δίκης) και ότι είναι πρωτίστως θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι στοιχημένη στην κατεύθυνση αυτή αδιακρίτως, σύμπασα η νομική κοινότητα.