Μετά την ατυχή της έμπνευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για … διόγκωση του δημόσιου τομέα, η ΝΔ επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά για το θέμα της αδήλωτης εργασίας. Κι αυτή τη φορά όμως, η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών την τιμωρεί.

Συγκεκριμένα, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίστηκε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ”, η αδήλωτη εργασία επί ημερών ΝΔ είχε μειωθεί εντυπωσιακά, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε ελάχιστα. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Τα στοιχεία από το σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ” εκθέτουν την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αδήλωτη εργασία. Ύστερα από τρία χρόνια απραξίας και συνειδητής παραπληροφόρησης, το Υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ” για την καταγραφή της αδήλωτης εργασίας. Σύμφωνα με αυτά, τον Φεβρουάριο του 2013 η αδήλωτη εργασία ήταν στο 40,47%, ενώ τον Αύγουστο του 2014 υποχώρησε στο 12%. Δηλαδή μέσα σε μόλις δυο χρόνια, με μια δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων, και με στοχευμένες πολιτικές, επιτεύχθηκε εντυπωσιακή μείωση της κατά 28,47%. Έκτοτε, στα επόμενα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μειώθηκε μόλις κατά 1,7%. Τα στοιχεία αυτά εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για την προάσπιση των εργαζομένων καθώς και για την περαιτέρω καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας».

Στην απάντησή του όμως το Υπουργείο Εργασίας … αποκαλύπτει:

Η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Για μία ακόμη φορά τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά για τα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας. Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, είναι απολύτως σαφή. Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,48% το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014. Η επιλεκτική και αποσπασματική παρουσίαση μηνιαίων στοιχείων από τη ΝΔ, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Κανείς δεν ξεχνά ότι επί των ημερών της ΝΔ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και ένα σύνολο τμημάτων, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων. Αντίθετα, σήμερα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου. Η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση· για τον σκοπό αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο ψήφισε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε συστηματικά. Για πρώτη φορά σήμερα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επί των ημερών της ΝΔ απολάμβαναν ασυλία. Σε όσες στατιστικές αλχημείες και αν καταφύγει η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει την ταυτοτικά εχθρική της στάση απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Αυτό επιβεβαίωσε εξάλλου η πρόσφατη καταψήφιση από την πλευρά της, της διάταξης που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών έξι μηνών των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης».