Στοιχεία που όπως επισημαίνει «επιμελώς κρύβει το Υπουργείο Παιδείας» από τις επιπτώσεις που επιφέρουν οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου, δημοσιεύει η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, θέτοντας τα ερωτήματα:

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ– Το Γυμνάσιο αλλάζει;

– Έχουμε «ελάφρυνση» των μαθητών ή «ελάφρυνση» από καθηγητές;

– Το Υπουργείο προχωρά σε αλλαγές σύμφωνα με τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών;

Τα στοιχεία που ανακύπτουν από τις αλλαγές στα μαθήματα και στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου:

Επέρχεται μείωση του ωρολογίου προγράμματος κατά τρεις ώρες ανά τάξη:

Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα στο Γυμνάσιο 2016 – 2017

Τάξη

Α’ Β’

Γ’

Μειώνεται

1 ώρα Αρχαίων

1 ώρα Αρχαίων

1 ώρα Αρχαίων

1 ώρα project

1 ώρα project

2 ώρες project

1 ώρα Γεωγραφίας

1 Οικ. Οικονομίας

1 ώρα Βιολογίας

Αυξάνεται

1 ώρα Νεοελληνικών

Διαφορά

– 3ώρες – 3ώρες

– 3ώρες

Αυτές οι ώρες που μειώνονται όμως, αντιστοιχούν σε καθηγητές που χάνονται.

Συγκεκριμένα, οι ώρες που χάνονται συγκεντρωτικά και στις τρεις τάξεις, είναι: Φιλολογικά 2 ώρες, Φυσικές Επιστήμες 1 ώρα, Οικιακή Οικονομία 1 ώρα, Γεωγραφία 1  ώρα και από το project 4 ώρες.  Επίσης από την κατάργηση των υπευθύνων Εργαστηρίων: Πληροφορική 3 ώρες, Φυσικές Επιστήμες 3 ώρες.  

Αν υπολογιστεί ότι στα Γυμνάσια όλης της χώρας υπάρχουν συνολικά (και στις τρεις τάξεις) 14.300 τμήματα και κατά μέσο όρο 4.766 τμήματα ανά τάξη, τότε για κάθε καθηγητή με ωράριο 23 ώρες, την επόμενη χρονιά (2016 – 2017) θα χαθούν ανά ειδικότητα:

Α’ τάξη

Β’ τάξη Γ’ τάξη

Εργαστήρια

Φιλόλογοι ΠΕ02

-207 καθηγ. -207 καθηγ.

Φυσικών Επιστημών ΠΕ04

-414 καθηγ.

-207 καθηγ.

Οικ. Οικονομίας ΠΕ15

-207 καθηγ.

Πληροφορικής ΠΕ20

-207 καθηγ.

Διάφορες ειδικότητες από τη κατάργηση του Project

-207 καθηγ. -207 καθηγ. -414 καθηγ.

Σύνολο

-621 καθηγ. -621 καθηγ. -621 καθηγ.

-414 καθηγ.

Συνολικά δηλαδή, «εξοικονομούνται» 2.277 καθηγητές!

Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών στη γενική εκπαίδευση, ήταν 4.079. Δυνητικά δηλαδή πρόκειται για 55% μείωση των αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση την επόμενη χρονιά, μόνο από τις αλλαγές στα Γυμνάσια.

Ταυτόχρονα, σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με τους καθηγητές που διδάσκουν ως δεύτερη και τρίτη ανάθεση τα παραπάνω μαθήματα (π.χ. Βιολογία, Γεωγραφία), αλλά και σε αυτούς που θα βγουν υπεράριθμοι και θα αναγκαστούν να γυρίζουν σε ακόμα περισσότερα σχολεία την επόμενη χρονιά για συμπλήρωση ωραρίου.

«Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας τσακίζονται από τη μείωση βασικών μαθημάτων και το «τσαλάκωμα» του προγράμματος των σχολείων. Οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα (που προφανώς χρειάζονται), δεν μπορεί να μπαίνουν στον «κόφτη» των δημοσιο-οικονομικών περιορισμών. Δεν ανεχόμαστε άλλη κοροϊδία!!!», καταλήγει η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Επίσης, η Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση σε ανακοίνωσή της για τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνάσιου και τις επιπτώσεις στους Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς, αναφέρει:

“Συνάδελφοι, το επικοινωνιακό σόου που έχει στηθεί εδώ και μέρες, προκειμένου να παράσχει το φύλλο συκής στις περικοπές διδακτικών ωρών στην Α΄βάθμια και Β΄θμια Εκπαίδευση, φαίνεται ότι ολοκληρώνεται. Έχουμε πλέον την Υπουργική Απόφαση δημοσιευμένη σε ΦΕΚ για τις περικοπές διδακτικών ωρών στο Γυμνάσιο. Όλα αυτά επενδυμένα με μεγαλόπνοους παιδαγωγικούς σχεδιασμούς, τους οποίους, υποτίθεται, εξυπηρετεί η εξαφάνιση εννέα (9) διδακτικών ωρών από το πρόγραμμα του Γυμνασίου. Η αλήθεια όμως είναι ότι, αντί για «ελάφρυνση» των μαθητών, έχουμε «ελάφρυνση» των σχολείων από καθηγητές!!

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση στη Βουλή του επαίσχυντου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ  ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για αλλαγές στα εργασιακά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του 3ου μνημονίου. Η Παιδεία δεν μένει έξω απ΄ αυτούς τους σχεδιασμούς.

Συνάδελφοι, η μείωση των ωρών από τα ωρολόγια προγράμματα πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.  Για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, όμως, το πλήγμα είναι ίσως βαρύτερο. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αρκετές απολύσεις και πολύ περισσότερες μειώσεις στις αμοιβές αναλογικά με τις μειώσεις των ωρών διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπως της Οικιακής Οικονομίας, που ήδη αμείβονται με κλάσμα του πλήρους μισθού θα καταλήξουν να αμείβονται με μισθό-φιλοδώρημα.

Μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία εντύπωση προκαλεί, όχι για πρώτη φορά, βέβαια, η στάση της ΟΙΕΛΕ. Ούτε μία λέξη σαφούς καταδίκης των μέτρων Φίλη δεν έχει δημοσιευτεί όλες αυτές τις μέρες στο σάιτ της Ομοσπονδίας. Αντίθετα, καλλιεργούνται, κατά τρόπο εξοργιστικό πλέον, εκ νέου ελπίδες για την κατάθεση του περίφημου άρθρου 40 («που θα βάλει τάξη στο χάος της ιδιωτικής εκπαίδευσης»), ενώ προαναγγέλθηκε και ειδική ρύθμιση για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που θα προστατεύει, υποτίθεται, τις θέσεις εργασίας τους. Πέρα από τον ακραίο συντεχνιασμό που αποπνέει μία τέτοια υπόσχεση, είναι προφανές ότι καμία διασφάλιση θέσεων εργασίας δεν υπάρχει, αφού τα ωρολόγια προγράμματα δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων βρίσκονται υποχρεωτικά σε απόλυτη αντιστοίχιση.

Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές προθέσεις του κυρίου Φίλη;

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας, την Πέμπτη 9 Ιουνίου, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου για την τύχη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, απάντησε ότι: «αυτοί δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας». Σαφώς μία τέτοια απάντηση δεν φανερώνει και ιδιαίτερα φανατική προσήλωση στην ακύρωση των νομοθετημάτων Αρβανιτόπουλου, όπως διατυμπανίζει η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, όσο καλόπιστος κι αν είναι κάποιος.

Ζητάμε για άλλη μια φορά το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ να συγκαλέσει άμεσα ΔΣ, κάτι που έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα, κατά παράβαση του καταστατικού, και να υπάρξει σαφής καταδίκη, εκ μέρους της Ομοσπονδίας για όσα απαράδεκτα αποφάσισε και εφάρμοσε ο υπουργός Παιδείας.

Συνάδελφοι, η επίθεση που δεχόμαστε δεν είναι απλά επιλογή του οποιουδήποτε υπουργού. Εκφράζει τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ για φτηνή και ευέλικτη εργασία, για συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για τσάκισμα των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Να δούμε ποιος είναι ο εχθρός, για να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Συνάδελφοι, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Οργάνωση και μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή.  Το ΠΑΜΕ σας καλεί να πάρετε αυτήν την υπόθεση στα χέρια σας!”.