Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης των Ηρώων του 1940 και των θυμάτων της κατοχής 1940-1944 στην Αγία Ειρήνη Ασκητών, από τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και τον Σύλλογο Γυναικών Ασκητών.

ΑΣΚΗΤΕΣ ΠΛΗΓΟΥΡΙΘεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, τελέστηκε στο εξωκκλήσι της Αγίας Ειρήνης Ασκητών, και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στον αύλειο χώρο του εξωκκλησίου. Εν συνεχεία παρατέθηκε παραδοσιακό γεύμα (πλιγούρι με κρέας, αριάνι, ψωμί, πασχαλινό αυγό), ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους «Λαλητάδες» και τοπικούς καλλιτέχνες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι και πλήθος κόσμου από τη Ροδόπη αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Τα αμνοερίφια που κληρώθηκαν προσέφεραν οι ντόπιοι παραγωγοί Αβραμίδης Χαράλαμπος, Εμμανουηλίδης Αθανάσιος και Χυτιρίδης Ιωάννης, ενώ το γλυκό του ταψιού ήταν προσφορά της Ζεϊμπεκίδου Σοφίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου «Μέγας Βασίλειος», με ανακοίνωσή του ευχαριστεί «όλους όσους συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα τον Σύλλογο Γυναικών Ασκητών, καθώς χωρίς την ανιδιοτελή προσφορά των μελών του δεν θα ήταν δυνατό να γίνει η γιορτή αυτή».