ΚΑΜΠΙΝΓΚTo πράσινο φως έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης για να προχωρήσει η κατασκευή και λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου Φαναρίου Ροδόπης, στη θέση του κάμπιγκ του ΕΟΤ, μαζί με εργα εκσυγχρονισμού των βασικών δικτύων υποδομής και ανάπτυξης νέων τουριστικών υποδομών που  προτείνονται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στην Κομοτηνή.

Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση,  που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, διαχώρισε την περιοχή, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε επιμέρους λειτουργικές ζώνες με βάση τα ενδιαιτήματα των πουλιών και τα χαρακτηριστικά της κάθε ζώνης.

Αναλυτικά προτείνονται τα εξής σε κάθε ζώνη:

Λειτουργική ζώνη Α

Αναδιαμορφώνεται ο υφιστάμενος χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων. Στο συγκρότημα εγκαταστάσεων περιλαμβάνονται γήπεδα ομαδικής ή ατομικής άθλησης, υπαίθρια ενόργανη αρένα και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις υγιεινής και αναψυκτηρίου και υποστηρίζεται από χώρο στάθμευσης οχημάτων και εξασφαλίζεται η πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

Λειτουργική ζώνη Β

-Στην παραλία προβλέπεται η δημιουργία νέων συγκροτημάτων αιρετών κατασκευών υγιεινής, αναψυκτηρίου, η εγκατάσταση των απαραιτήτων ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών σε σύνδεση με τα δίκτυα του οικισμού, καθώς και συνοδευτικών διαμορφώσεων για την άμεση πρόσβαση προς τη θάλασσα. Εξασφαλίζεται η πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

-Προβλέπεται ο περιορισμός της ηχορύπανσης του μετώπου της παραλίας μέσω φύτευσης υψηλής βλάστησης παράλληλα με την υφιστάμενη επαρχιακή οδό.

-Προβλέπεται η ενίσχυση της φυσικής θαμνώδους βλάστησης ή καλαμιών δίπλα στην όχθη.

-Προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής και πεζοδρομίου.

-Προβλέπεται η λειτουργική, κυκλοφορική και κατασκευαστική αναβάθμιση του υφιστάμενου διαμήκους χώρου στάθμευσης οχημάτων, προς τη πλευρά της Ξηρολίμνης.

-Προβλέπεται η κατασκευή νέου διαμήκους χώρου στάθμευσης οχημάτων από την απέναντι πλευρά της επαρχιακής οδού και προς την πλευρά της θάλασσας.

-Προβλέπεται η κατασκευή αιρετών «πύργων» ναυαγοσώστη, κατά μήκος της παραλίας.

Λειτουργική ζώνη Γ

-Κτιριακή υποδομή υποδοχής και αίθουσας ενημέρωσης προηγμένης περιβαλλοντικής τεχνολογίας με χώρο στάθμευσης. Εξασφαλίζεται η πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ.

-Αποκατάσταση, αξιοποίηση και αναβάθμιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουόμενων. Αναδημιουργούνται οι χώροι αναψυκτηρίου και εστίασης.

-Δημιουργία χώρου ενοικίασης ποδηλάτων.

-Χάραξη περιπατητικών –ποδηλατικών διαδρομών και συνοδευτική διαμόρφωση για τη σύνδεση της ζώνης με τον οικισμό του Φαναρίου.

-Δημιουργία παιδικής χαράς.

-Δημιουργία Παρατηρητηρίου πτηνών κοντά στην Ξηρολίμνη.

-Φυτεύσεις υψηλής βλάστησης.

-Νέος ιδιωτικός υποσταθμός για την ηλεκτροδότηση των υφισταμένων και μελλοντικών

εγκαταστάσεων.

-Δημιουργείται εκτεταμένος, οργανωμένος υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων.

Πηγή: