Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γιορτές του χρόνου που παραπέμπουν σε παιδικές αναμνήσεις, και η αναμονή τους προκαλεί αισθήματα χαράς και ανυπομονησίας κυρίως στα μικρά παιδιά. Η κατ’ έθιμο διακόσμηση των σπιτιών πριν και κατά την εορταστική περίοδο, συμβάλει στη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας, με το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να κυριαρχεί.

Είναι αλήθεια όμως, πως οι πολλές ηλεκτρικές συνδέσεις που υπάρχουν στα σπίτια κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας, και τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, κίνδυνο κατάποσης από μικρά παιδιά, αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις.

Στατιστικά, ο αριθμός των συμβάντων πυρκαγιάς την περίοδο αυτή είναι αυξημένος.

Για την αποτροπή και αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, παρέχονται οι παρακάτω πληροφορίες:

Χριστουγεννιάτικα δέντρα

– Όταν αγοράζουμε τεχνητό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσέχουμε να γράφει πως είναι ανθεκτικό στη φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές. Εάν επιλέξουμε αληθινό, διαλέγουμε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να «πιάσει» φωτιά. Για τον ίδιο λόγο το διατηρούμε νωπό, προσθέτοντας νερό στη βάση που το έχουμε τοποθετήσει.

– Τοποθετούμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μακριά από το τζάκι και τις συσκευές θέρμανσης, και σε σημείο που να μην εμποδίζει την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου.

– Αν έχουμε παιδί/παιδιά στο σπίτι, τοποθετούμε το δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού ώστε να μην είναι πανταχόθεν ελεύθερο. Έτσι ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα να αναποδογυρίσει το δέντρο.

– Για τον ίδιο λόγο, φροντίζουμε το δέντρο να είναι πολύ καλά στερεωμένο. Ο κίνδυνος αναποδογυρίσματος υπάρχει κι από την ύπαρξη κατοικίδιου. Ειδικά οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε αυτό ή να παίζουν με τα επικρεμάμενα στολίδια. Στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού ή/και πρόκλησης πυρκαγιάς

Διακοσμητικά φώτα

– Ελέγχουμε πάντα τα φωτάκια των Χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσουμε, έστω κι αν τα έχουμε μόλις αγοράσει. Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις, γυμνά εκτεθειμένα καλώδια με ελεύθερα σύρματα, και χαλασμένες πρίζες. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση και ταχεία επιφανειακή μετάδοση πυρκαγιάς λόγω της συνθετικής κυρίως φύσης των υλικών, είναι πολύ μεγάλος.

– Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτε εκτεθειμένο στον δρόμο του μικρού παιδιού, σε σχέση με ηλεκτρικό ρεύμα.

– Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια σε μεταλλικά δέντρα. Αν υπάρχουν ελαττωματικά φώτα ή καλωδιώσεις, το δέντρο μπορεί να φορτιστεί και κάποιο άτομο που θα ακουμπήσει στα κλαδιά του μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία.

– Αποσυνδέουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όταν απουσιάζουμε. Ομοίως και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθότι σε περίπτωση προβλήματος αυτό δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτό. Το σχετικό βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=YcOM4WLykQU είναι ενδεικτικό της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Χριστουγεννιάτικο δέντρο και της διάδοσης σε σχέση με τον χρόνο.

– Σε διάφορα φωτιστικά στοιχεία, π.χ. Αϊ Βασίληδες κ.λπ., δεν αντικαθιστούμε κυρίως τις εσωτερικές λάμπες με άλλες μεγαλύτερης ισχύος. Η παραγόμενη θερμότητα θα προκαλέσει αυτανάφλεξη.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

– Σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, τοποθετούμε τα στολίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια ή είναι αιχμηρά, στο πάνω μέρος του δέντρου, σε σημεία που δεν τα φτάνουν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάποσης ή τραυματισμού.

– Δεν χρησιμοποιούμε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά.

Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να κυλήσουν όμορφα, ήρεμα και ευχάριστα για όλους.