Για «ευθεία κλοπή των καταναλωτών», κάνει λόγο η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, αναφορικά με τη συζητούμενη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, και τονίζει για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα στην Ε.Ε.  

Σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει:

«Η συζητούμενη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εύκολη και εντελώς αντιλαϊκή αύξηση των φόρων στα καύσιμα, προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Οι αρχικές διακηρύξεις ότι θα αντλήσει έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων έχουν πάει στις ελληνικές καλένδες, και επανέρχεται το πολύ γνωστό σενάριο της αύξησης των βαρών των νομίμως φορολογουμένων καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Η πτώση των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο αποτέλεσε τη δικαιολογία για αύξηση των ειδικών φόρων, αλλά η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει υπόψη ότι στο μεταξύ έχει μειωθεί από φόρους και περικοπές και το εισόδημα των καταναλωτών.

Εκτιμούμε ότι η οποιαδήποτε αύξηση των φόρων δεν θα σημάνει και αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά προφανώς μείωση της κατανάλωσης. Θα έχει βαριές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία που προσπαθεί εν μέσω κρίσης να διασώσει την παραγωγή.

ΟΒΕΣήμερα η χώρα έχει από τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα στην Ε.Ε. Ειδικά στην «αμόλυβδη 95», με ειδικό φόρο κατανάλωσης στα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, και με μέση τιμή ανά λίτρο στο 1,329 ευρώ, οι φόροι και οι κρατήσεις φτάνουν συνολικά στα 0,9275 ευρώ ή στο 69,79%! Ομοίως στο πετρέλαιο κίνησης οι φόροι και οι κρατήσεις αφορούν στο 52,35%! Ως που θα φτάσουν οι φόροι;

Η επαναφορά της τελικής τιμής σε προ πτώσης διεθνών τιμών επίπεδα, στην ουσία αποτελεί τιμωρία των καταναλωτών ώστε να μην μπορέσουν να αναπνεύσουν. Ουσιαστικά πρόκειται για ευθεία κλοπή των καταναλωτών.

Οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΕΦΚ θα είναι και πάλι βαριές για τον έλληνα καταναλωτή και τις επιχειρήσεις που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν σημαντική εξάρτηση από τα καύσιμα.

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος καταγγέλλει τα σχέδια αύξησης του ΕΦΚ στα καύσιμα, και καλεί την κυβέρνηση να κάνει πράξη τώρα την πάταξη του λαθρεμπορίου και παραεμπορίου καυσίμων, και να φανεί έστω και μια φορά συνεπής με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της. Όχι μόνο να μην να αυξήσει τον ΕΦΚ, αλλά και να τον μειώσει πατάσσοντας την παραβατικότητα».