πετρΗ κατάθεση της τροπολογίας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 330 στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο μπορεί ν’ αποτελεί λόγο πολιτικών εξαγγελιών αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης και κατ’ επέκταση στην θέρμανση του πληθυσμού.  Με σημερινά δεδομένα δυστυχώς η κατανάλωση θα κυμανθεί και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα” υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας.

Σημειώνουμε ότι η πραγματική μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την νέα τροπολογία θα είναι 12 λεπτά, δηλαδή η τιμή του θα κυμανθεί στα 1,13 με 1,15 ευρώ το λίτρο.

“Αν ληφθεί υπόψη ότι από το 2011 που ο ΕΦΚ ήταν στο χαμηλό συντελεστή, έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημα των νοικοκυριών, με παράλληλη αύξηση όλων των φόρων και επιβαρύνσεων, η σημερινή τιμή ανά λίτρο φαντάζει απλησίαστη, με αποτέλεσμα και πάλι οι καταναλωτές να μη μπορέσουν να αγοράσουν. Η δε επιδότηση των αδύναμων νοικοκυριών, όπως έδειξε η πράξη, αφορά λίγα μόνο νοικοκυριά, αφήνοντας στο κρύο τη μεγάλη πλειοψηφία τους”.

“Φοβόμαστε ότι και φέτος το χειμώνα θα έχουμε όλες εκείνες τις τραγικές συνέπειες στην κοινωνία και στο περιβάλλον που εμφανίστηκαν με δραματικό τρόπο πέρσι, ενώ από την άλλη ο στόχος των δημοσίων εσόδων και πάλι δεν θα επιτευχθεί”, υποστηρίζει η ΟΒΕ.

Η Ομοσπονδία εμμένει στη θέση της για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του Απριλίου του 2011, στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που μαζί με τον ΦΠΑ 23% ανέρχονταν στα 25,83 ευρώ το χιλιόλιτρο και όχι ο καταναλωτής να επιβαρύνεται με το νέο ΕΦΚ 230 ευρώ που μαζί με το ΦΠΑ θα ανέλθει στα 282,90 ευρώ το χιλιόλιτρο.