Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν οι ακαδημίες και τα μέλη του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, που έδωσαν φιλικό αγώνα με το πλήρωμα του ιστορικού ρωσικού ιστιοφόρου Kruzenshtern στο σαλόνι του πλοίου, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στα άδυτα του τετρακάταρτου μυοδρώμονα.

Η υποδοχή των παικτών και των μελών του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού από το πλήρωμα και τον καπετάνιο ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια. Οι αγώνες διήρκησαν δύο ώρες. Οι παίκτες εναλλάσσονταν, ανταλλάσοντας τις σκακιστικές τους εμπειρίες και απολαμβάνοντας την χαρά του παιχνιδιού. Το ζητούμενο προδήλως δεν ήταν από καμία πλευρά η νίκη, αλλά η επικοινωνία μέσω του σκακιού. Ήταν μια γιορτή και μια ευκαιρία να κατανοήσουν οι μικροί παίκτες πως το σκάκι μπορεί να φέρει κοντά και να ενώσει ανθρώπους από άλλες χώρες με διαφορετική κουλτούρα που δε μιλούν την ίδια γλώσσα.

Σε όλους τους συμμετέχοντες στους αγώνες μοιράστηκαν αναμνηστικά διπλώματα.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων, ο έφορος του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού Ηλίας Δόβρης, τιμώντας τον καπετάνιο του πλοίου, Ναύαρχο Μικαΐλ Ερεμτσένκο, παρουσία του Προξένου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη Κώστα Γκαμπαερίδη (ο οποίος και είχε μεσολαβήσει για τη διοργάνωση των αγώνων), δώρισε πίνακα με φωτογραφίες του σκακιστικού τμήματος του Εθνικού και της πρωταθλήτριας ομάδας του που  θα αγωνιστεί το καλοκαίρι στα τελικά της  Α΄ Εθνικής, τη φανέλα του τμήματος, ένα βιβλίο με τους μουσικούς και την ιστορία της μουσικής της Θράκης, καθώς και cd με θρακιώτικα παραδοσιακά τραγούδια. Ευχαρίστησε, δε, τον καπετάνιο για τη φιλοξενία και εκείνος με τη σειρά του ανταπέδωσε δωρίζοντας ένα βιβλίο με την ιστορία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του ιστιοφόρου.

Το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού ευχαριστεί θερμά τον Επίσημο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη και το «Ρωσικό Σπίτι» της Αλεξανδρούπολης, για την πολύτιμη βοήθειά τους για τη διοργάνωση των αγώνων.