Με αφορμή τις τελευταίες, δυσοίωνες εξελίξεις στο θέμα της ΕΝΚΛΩ, οι πρώην εργαζόμενοι των ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ της εταιρείας και της FANCO στην Κομοτηνή, καλούνται σε συνάντηση για ενημέρωση, το Σάββατο 15/10 και ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό κέντρο Κομοτηνής.

Η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, μέλος του συμβουλίου πιστωτών της εταιρείας, και ο κ. Γιώργος Τζουγκρανάς, πρόεδρος σωματείου πρώην εργαζομένων FANCO Κομοτηνής.
Η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, μέλος του συμβουλίου πιστωτών της εταιρείας, και ο κ. Γιώργος Τζουγκρανάς, πρόεδρος σωματείου πρώην εργαζομένων FANCO Κομοτηνής.

«Επειδή οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολύ σημαντικές, και από αυτές κρίνεται το μέλλον μας, η συμμετοχή όλων μας κρίνεται απαραίτητη και ουσιαστική», τονίζει η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη, μέλος του συμβουλίου πιστωτών της πτωχευμένης εταιρείας.

Στο μεταξύ, σε σχετική τους ανακοίνωση, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ, αναφέρουν:

Αγαπητοί συνάδελφοι στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ σας ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

  1. Στις 4/10/2016, οι εκπρόσωποι μας στο συμβούλιο πιστωτών, παρέλαβαν αίτηση ενδιαφέροντος εξαγοράς της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ ΚΛΩ από στρατηγικό επενδυτή, η οποία έχει κοινοποιηθεί αντίστοιχα και στην σύνδικο πτωχεύσεως. Η αίτηση κάνει μνεία για την επαναδραστηριοποίηση μέρους των λειτουργικών εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρίας, με άμεση πρόθεση την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας υπό νέο εταιρικό καθεστώς .
  2. Η ομάδα εργασίας εξειδικευμένων πρώην στελεχών της εταιρίας και τεχνοκρατών, που από τον Απρίλιο του 2015 έχουμε συστήσει, με στόχο την δημιουργία βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου , έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη ώστε το αίτημα ενδιαφέροντος να πάρει την μορφή πρότασης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα .

Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τις έως τώρα προσπάθειες όλων των πρώην εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ , καθώς αποδεικνύει ότι η μεθοδική προσέγγιση μας με

        α. την κατάθεση βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου ,

β. την προβολή των δυνατοτήτων του κλάδου ,

γ. την αναζήτηση κεφαλαίων χρηματοδότησης ,

όχι μόνο ήταν ορθή , αλλά βρίσκει ανταπόκριση και σε επενδυτικά κεφάλαια .

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τον Απρίλιο του 2016 η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου συνέστησε ,‘’εννεαμελή Ομάδα Εργασίας για την αξιολόγηση και την τελική διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου που δύναται να υποστηρίξει την επαναλειτουργία εγκαταστάσεων της υπό πτώχευση «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ» (ΕΝ.ΚΛΩ ΑΕ). ‘’ Η παραπάνω ομάδα εργασίας παρέπεμψε σε ανεξάρτητο εκτιμητή το επιχειρησιακό μας σχέδιο , το οποίο αξιολογήθηκε θετικά σε όλες τις επιχειρησιακές παραμέτρους του.

Με βάση όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το ότι η Ελληνική Βουλή είχε σταματήσει την διαδικασία πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ ΚΛΩ για το διάστημα 1/1 – 30/6/2016, ώστε να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα για την επαναδραστηριοποίηση παραγωγικών εγκαταστάσεων, προς όφελος και των πιστωτών και του κοινωνικού ιστού πόλεων ,όπως η Κομοτηνή και η Νάουσα, γεννώνται τα εξής ερωτηματικά :

  1. Θα εκτελεστούν οι πλειστηριασμοί της 17/10/2016 που αφορούν τον εξοπλισμό δύο (2) ολόκληρων εργοστασίων, χωρίς πρώτα να εκτιμήσουν τουλάχιστον οι προνομιακοί πιστωτές Α τάξεως (Δημόσιο , Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενοι) τα νέα δεδομένα?
  2. Τι θα πράξει το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπό τον ρόλο τους ως πιστωτές ? Θα ασχοληθούν με μια πιθανώς ευνοϊκή πρόταση για τα συμφέροντα τους, ή θα παραμείνουν θεατές στην αποψίλωση παραγωγικών εγκαταστάσεων με τεράστια αξία την ίδια στιγμή που όλοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη της χώρας?

Οι λογικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτηματικά είναι πιστεύουμε προφανείς και σε αυτές ευελπιστούμε επιτέλους.