Διαβεβαιώσεις της προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προς τον Ιλχάν Αχμέτ – Ξεκινούν άμεσα οι αξιολογήσεις για την «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 / 407 οι αιτήσεις στην Ροδόπη και 1.552 στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.  

Την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Παναγιώτα Πυριοβόλη, επισκέφθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν, προκειμένου να ενημερωθεί για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επισήμανε την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων που έχουν υποβληθεί, γεγονός που γεννά φόβους για τις προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Στη Ροδόπη υποβλήθηκαν 407 αιτήσεις και συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 1.552 αιτήσεις. Τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανέρχονται στα 23,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται με βάση τις αιτήσεις, ότι για να απορροφηθεί το σύνολό τους θα χρειασθούν περί τα 29,5 εκατομμύρια.

Η κ. Πυριοβόλη ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι το πρόγραμμα διαθέτει συνολικά 241 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη χώρα και ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται στις 14.600.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να δεσμευθούν κι άλλα χρήματα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και η κ. Πυριοβόλη απάντησε ότι δεν μπορούν να  μεταφερθούν χρήματα από άλλες Περιφέρειες, μπορούν όμως να διεκδικηθούν επιπλέον χρήματα από την Ε.Ε. στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός επιλαχόντων.    

Σύμφωνα με την ίδια, το σύστημα ολοκληρωμένης αξιολόγησης αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο οριστικός πίνακας δικαιούχων θα καταρτιστεί στις αρχές του  καλοκαιριού οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές.

Τέλος, μετά το καλοκαίρι για τους Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, θα προκηρυχθούν σχέδια βελτίωσης με χρηματοδότηση της τάξης του 70%.