Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σε πλειστηριασμό οδηγείται σειρά κινητών περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας που πτώχευσε το 2012 και γίνεται προσπάθεια, το τελευταίο διάστημα, ώστε η βιομηχανία να επαναλειτουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εκποιούνται κάθε Δευτέρα, σε εβδομαδιαία βάση, μηχανολογικός εξοπλισμός (μηχανές παραγωγής νήματος κτλ) που βρίσκεται στο εργοστάσιο Οττο στην Αλεξανδρούπολη. Αγοραστές, μέσω της διαδικασίας εκποίησης, αναζητά ο σύνδικος της πτωχευμένης βιομηχανίας και για τεμάχια ρουχισμού, τα οποία διατίθενται με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς περίπου 120 χιλιάδες ευρώ.

Η απόπειρα επαναλειτουργίας

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται το εγχείρημα της επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ που συμπεριλαμβάνεται στις περισσότερες από 160 βιομηχανικές μονάδες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί ότι θα “αναστήσει”.

Τελικά, ενδεχόμενη επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας θα προέλθει από την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς το fund Aiglon, με έδρα το Λουξεμβούργο, ολοκληρώνει το νομικό και οικονομικό έλεγχο της ΕΝΚΛΩ, με στόχο να καταθέσει επενδυτική πρόταση.

Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση άνοιξε το δρόμο για την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ, καθιστώντας εφικτή την απόκτηση από τον επενδυτή των περιουσιακών στοιχείων της μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, με το νέο σχήμα να διαθέτει καινούργια νομική οντότητα (νέο ΑΦΜ κτλ). Έτσι, δεν θα απαιτηθεί οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με νέα κεφάλαια την “ΕΝΚΛΩ Νο ΙΙ”, καθώς ο ιδιώτης επενδυτής θα προσφέρει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Η ιστορική βιομηχανία που το 2004 είχε 3.429 εργαζόμενους και τζίρο 154 εκατ. ευρώ, δανεισμό 118 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 95 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 με τζίρο μόλις 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της είχε ανέλθει στα 218 εκατ. ευρώ. Μόνο τη διετία 2008 – 09 είχε λάβει δάνεια ύψους 34 εκατ. ευρώ. Η πτωτική πορεία των πωλήσεων είναι ενδεικτική: το 2005 97 εκατ. ευρώ, το 2006 64 εκατ. ευρώ, το 2007 34 εκατ. ευρώ και το 2008 29 εκατ. ευρώ.

Το 2010 ανεστάλη η διαπραγμάτευση της ΕΝΚΛΩ στο χρηματιστήριο, ενώ ο ιδρυτής της Θωμάς Λαναράς απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2011.

Πηγή: capital.gr / του Δημήτρη Δελεβέγκου