Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105,5”, έδωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά την πολιτική απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για αναδρομική καταβολή στους γιατρούς του ΕΣΥ μνημονιακών περικοπών των μισθών τους.

“Στο σύστημα η Υγείας η κανονικότητα στις πληρωμές έχει εδραιωθεί εδώ και τρία χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, επισχέσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων”, τόνισε κατ’ αρχήν ο Υπουργός, και υπογράμμισε: “Υπάρχει μεγάλη ευαισθησία προς το όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, όχι μόνο τους γιατρούς, που δουλεύει υπερωριακά, Σαββατοκύριακα, νύχτες κ.τ.λ. Οι αμοιβές που έχουμε εξασφαλίσει είναι όντως αξιοπρεπείς. Στους γιατρούς των ΤΟΜΥ δώσαμε αποδοχές Επιμελητή Α΄, όχι της κατώτερης βαθμίδας του ΕΣΥ. Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης όλες οι αποδοχές έχουν υποστεί πολύ μεγάλη περικοπή, και γι’ αυτό τον λόγο, σωστά η κυβέρνηση λέει ότι οφείλουμε να πάμε σε μια σταδιακή αποκατάσταση απωλειών εισοδήματος των νοσοκομειακών γιατρών”.

Φάρμακα 144 εκατ. ευρώ, και εξετάσεις 46 εκατ. ευρώ, σε 718.000 ανασφάλιστους κατά το οκτάμηνο

“Μεγάλη τομή στην πολιτική της Υγείας και στην κοινωνική πολιτική”, χαρακτήρισε ο Υπουργός την κάλυψη των ανασφάλιστων, δηλαδή την ισότιμη πρόσβαση ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, ότι μόνο από την αρχή του έτους φέτος, 718.000 ανασφάλιστοι πολίτες με μοναδικό ΑΜΚΑ (δηλαδή κάποιοι συνταγογραφήθηκαν και πάνω από μία φορές) έχουν αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Συγκεκριμένα, για φάρμακα συνταγογραφήθηκαν 144 εκατ. ευρώ, και για εξετάσεις 46 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι έχουν νοσηλευτεί δωρεάν στα νοσοκομεία, “χωρίς εμπόδια και “φίλτρα” ή προσπάθεια αποτροπής ή χρέωση νοσηλείων, που μετά μεταφέρονταν στην εφορία”, όπως επισήμανε ο κ. Ξανθός, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως “με ρύθμιση αυτά τα συσσωρευμένα χρέη για προηγούμενους ανασφάλιστους πολίτες διαγράφονται αυτή την περίοδο”.

“Έδιωξαν τους νέους γιατρούς, εκδίωξαν τους υφιστάμενους”

Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα και στο “κυριότερο πρόβλημα”, όπως είπε, ότι δηλαδή “έχει μειωθεί δραματικά η “δεξαμενή” των διαθέσιμων γιατρών στην Ελλάδα· λόγω του brain drain έχουν φύγει περίπου 18.000 τα χρόνια της κρίσης. Έχει μειωθεί η δυνατότητα να βρεθούν γιατροί για τις θέσεις που προκηρύσσουμε, στις ΤΟΜΥ, για συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και για μόνιμες θέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές και νησιά. Πάνω σε αυτή την αντικειμενική δυσκολία στηρίζεται η κριτική περί κατάρρευσης, χρεοκοπίας μοντέλου κ.τ.λ. Προφανώς δεν πρόκειται περί αυτού. Έχουμε κάνει προσπάθεια να δώσουμε τα εφικτά οικονομικά κίνητρα, οι αμοιβές και των γιατρών στις ΤΟΜΥ είναι σε αξιοπρεπές επίπεδο”.

Θύμισε εξάλλου, ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης Σαμαρά “εκδιώχθηκαν μαζικά από το σύστημα Υγείας 2.500 ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούσαν στα παλιά πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ”, και επισήμανε: “Υπήρξε τρομερή συρρίκνωση υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, που μετακύλησε πολύ μεγάλο κόστος στον πολίτη. Τώρα πάμε να επουλώσουμε τα τραύματα που υπήρξαν ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα τα τελευταία 4-5 χρόνια”.

ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας): Νέες δομές για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90

Ο κ. Ξανθός σημείωσε με έμφαση πως “ενοχλεί ότι έχουμε καινούργιες δομές στο σύστημα Υγείας. Είναι κάτι που έχει να συμβεί από την δεκαετία του ’90 με τα τελευταία Κέντρα Υγείας. Από τότε οι επενδύσεις ήταν σε κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό κυρίως των νοσοκομείων. Τώρα έχουμε καινούργιες δομές, προσωπικό, νέους επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, με όρεξη και με αξιοπρεπή εργασιακή και επαγγελματική προοπτική, εγγυημένη χρηματοδότηση για μία τετραετία, και προφανώς ισχυρή πολιτική βούληση και δέσμευση ότι το μοντέλο αυτό θα συνεχιστεί με την ανάληψη της ευθύνης από τους δημόσιους πόρους. Τηρουμένων των αναλογιών υπάρχει μια δυνατότητα αξιοπρεπούς εργασίας”.

Ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» στα Επείγοντα

Αναφορικά με την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ο κ. Ξανθός είπε: “Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, έχει αυξηθεί η προσέλευση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω της φτωχοποίησης. Γι’ αυτό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι σε διαδικασία κρίσης 520 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ στοχευμένα για τα ΤΕΠ, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ποιοτική διαχείριση των επειγόντων. Λόγω και του ελλείμματος ειδικευόμενων γιατρών στη χώρα εξ αιτίας της μετανάστευσης, η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν με ειδική εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική, θα είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή που θα ενισχύσει την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος Υγείας”.

Ακόμη περισσότερη ενίσχυση της δημόσιας Υγείας στη μεταμνημονιακή εποχή

Καταληκτικά ο κ. Ξανθός, ανέφερε: “Το πολιτικό ερώτημα είναι τι περιθώριο έχουμε μετά το μνημόνιο να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δημόσια περίθαλψη. Δώσαμε στίγμα ότι με τη σωστή ιεράρχηση και προτεραιότητα μπορούν να επενδυθούν πόροι, να στηριχθεί το ΕΣΥ, να καλυφθούν περισσότερες ανάγκες. Το επόμενο διάστημα, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα – πολλές φορές διαχρονικά – προβλήματα, θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες και αυτές θα πρέπει να αξιοποιήσουμε”.