Ενώπιον λιγοστού κοινού και απουσία Βουλευτών, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου
Στο πλαίσιο του επικοινωνιακού «καταιγισμού» που έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του Δ.Π.Θ, ο Πρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Δράμα για να παρουσιάσει σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τοπικό Επιμελητήριο, τα σχέδια του ιδρύματος για επέκτασή του στην Ανατολική Μακεδονία. Πρόκειται για μια υπόθεση που έμεινε «παγωμένη» εδώ και μία 10ετία περίπου, αλλά επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο με μία απόφαση της Συγκλήτου για επανεπικαιροποίηση της σχετικής μελέτης. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι για παραπάνω από το μισό αυτής της περιόδου ο κ. Καραμπίνης κατείχε τα αξιώματα του πρύτανη και του αντιπρύτανη του ιδρύματος, μα παρ’ όλα αυτά η ίδρυση σχολών/τμημάτων στην Καβάλα και τη Δράμα έμεινε στα «χαρτιά».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα, ο ίδιος ανέλαβε να παρουσιάσει τα «ξαναζεσταμένα» σχέδια της επέκτασης, οι τοπικοί φορείς όμως φαίνεται ότι δεν ανταποκρίθηκαν όσο θα περίμενε και θα ήθελε. Αυτό πιθανόν να ερμηνεύει και το γεγονός ότι στο σχετικό δελτίο Τύπου για την εκδήλωση, δεν επισυνάπτονται φωτογραφίες με το κοινό που την παρακολούθησε. Από τον τοπικό τύπο πάντως μαθαίνουμε ότι η παρουσίαση του κ. Καραμπίνη έγινε ενώπιον λιγοστού κοινού, ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους οι τοπικοί Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και ο Δήμαρχος της πόλης. Ωστόσο, όσοι από τους ανωτέρω ή άλλους φορείς εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση, τάχθηκαν υπέρ της επέκτασης του Δ.Π.Θ. στη Δράμα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που απεστάλη από την Πρυτανεία.
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου μας πληροφορεί ότι «Ο Πρύτανης, Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, αφού έκανε παρουσίαση για τη λειτουργία και τις δράσεις του Πανεπιστημίου στη Θράκη, παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα, και τόνισε ότι η υλοποίησή του θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Συγκλήτου και το αιτιολογικό της, με την οποία αποφασίστηκε η επαναεπικαιροποίηση της μελέτης ίδρυσης Σχολών/Τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Καβάλα και στη Δράμα και έθεσε ένα πρώτο πλαίσιο συνεννόησης των φορέων για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Κατέθεσε δε μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΔΠΘ είχε την βούληση από το 2006 να επεκταθεί, αλλά για λόγους που ξεπερνούν την αρμοδιότητα και τη δυνατότητά του αυτό δεν επετεύχθη».
Ο Αναπληρωτής Πρύτανη, κ. Φώτης Μάρης, σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου, «παρουσίασε τον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού της Ελατιάς η χρήση του οποίου περιήλθε στο ΔΠΘ μετά από αίτημά του, τόνισε δε ότι η εκπαίδευση των φοιτητών σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών αλλά και η έρευνα φοιτητών και διδασκόντων στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελατιά, που αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα στην Ευρώπη, δίνει στη Δράμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα». Ανακοίνωσε, δε, ότι προβλέπονται μια σειρά από άλλες δραστηριότητες, ενισχυτικές της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης και στους τοπικούς πληθυσμούς όπως οι υλοτόμοι».
Από την πλευρά του «ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, τόνισε ότι ο φορέας και οι επιχειρήσεις και δεν θα επιτρέψουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες για απαξίωση αυτής της προσπάθειας. Τάχθηκε υπέρμαχος της ποιοτικής και ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων και του ΔΠΘ, αποδεχόμενος την πρόταση του Πρύτανη για συνεργασία ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει κατατεθεί επικαιροποιημένος ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο. Όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με το ΔΠΘ, αναδεικνύοντας ότι ο στόχος και των δύο φορέων είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της επιστήμης και των επιχειρήσεων, δηλαδή σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες και με την αγορά».
Το δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, καταλήγει ως εξής: «Στην προσπάθεια αυτή επέκτασης του ΔΠΘ στην Δράμα και την Καβάλα αλλά ταυτόχρονα και στην γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική, τάχθηκαν υπέρ οι φορείς της περιοχής που ήταν παρόντες στην εκδήλωση (Αντιπεριφέρεια, Δήμος Δράμας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης, επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι)».