Ξαναβγαίνουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Περιοδεία Ρίζου Μαρούδα στη Ροδόπη

Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Τη Ροδόπη επισκέφθηκε και έδωσε συνέντευξη Τύπου, το μέλος της Επιτροπής, Ρίζος Μαρούδας.

Στη Νέα Καλλίστη Ροδόπης βρέθηκε το μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής αγροτικών μπλόκων, κ. Ρίζος Μαρούδας, μετά από πρόσκληση του τοπικού αγροτικού συλλόγου, και προκειμένου να επικοινωνήσει με τους αγρότες της περιοχής ενόψει της προετοιμασίας της πανελλαδικής σύσκεψης της Λάρισας στις 17 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα συναντήθηκε στο χωριό Πάσσος με τα μέλη της επιτροπής αγώνα των αγροτών του Δήμου Αρριανών, όπου γίνεται προεργασία για τη σύσταση αγροτικού συλλόγου.

Τον κ. Ρίζο Μαρούδα συνόδευαν στις συναντήσεις του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέας Καλλίστης Ροδόπης κ. Στέφανος Χρηστίδης, και οι κ.κ. Χουσεΐν Μεμέτ και Χασάν Σινάν, μέλη της επιτροπής αγώνα αγροτών Δήμου Αρριανών.
Τον κ. Ρίζο Μαρούδα συνόδευαν στις συναντήσεις του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νέας Καλλίστης Ροδόπης κ. Στέφανος Χρηστίδης, και οι κ.κ. Χουσεΐν Μεμέτ και Χασάν Σινάν, μέλη της επιτροπής αγώνα αγροτών Δήμου Αρριανών.

«Συζητήσαμε για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής και όλης της χώρας», ανέφερε ο κ. Μαρούδας, και καλώντας τους αγρότες «να δίνουν το παρών στις κινητοποιήσεις», εστίασε στην «πρωταρχική αναγκαιότητα για το αγροτικό κίνημα», που είναι «η οργάνωση των αγροτών σε συλλόγους ώστε να γίνουμε όσο περισσότερο πιο δυνατοί και αποτελεσματικότεροι στη διεκδίκηση ικανοποίησης των αιτημάτων μας μέσα από τα οποία πια διακυβεύεται η επιβίωσή μας». Όπως υποστήριξε, εξάλλου, «τα νέα μέτρα στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, καθώς και τα κάθε είδους χαράτσια, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, απειλούν την επιβίωση των οικογενειών μας».   

Απαντώντας ο κ. Μαρούδας σε όσους συναδέλφους του θεωρούν «άδικο κόπο» τις κινητοποιήσεις, υπογράμμισε ότι «ο περσινός αγώνας μας στα μπλόκα επί σαράντα μέρες είχε κατακτήσεις, αφορολόγητο όριο, παράταση του ασφαλιστικού ως το 2022, κατάργηση των αγροτοδικείων και των διώξεών μας λόγω συμμετοχής μας στις κινητοποιήσεις». Και ανέφερε δύο από τα φλέγοντα σημερινά αιτήματα του κλάδου: α) τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού τραπέζης: «Μας κατάσχουν λεφτά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας στους οποίους κατατίθενται οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις μας. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 15.000 ευρώ τον χρόνο. Ζητάμε λοιπόν και εμείς, επειδή πληρωνόμαστε μια φορά τον χρόνο, ισόποσο ετήσιο ακατάσχετο πλαφόν, για να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας», επισήμανε. β) τη μη ψήφιση του προωθούμενου από την κυβέρνηση μέτρου, για την περικοπή της αγροτικής στο 60% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν.

Το ερχόμενο Σάββατο 3/12, αγροτοπομπή με τρακτέρ θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο τελωνείο Ευζώνων, ενώ την επόμενη Δευτέρα 5/12, τρακτέρ θα βγουν στους δρόμους της Θεσσαλίας, «δίνοντας αγωνιστικό παρών και μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είμαστε μαχητικοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε τον περσινό σαρανταήμερο αγώνα μας, διότι τα οξυμένα προβλήματά μας παραμένουν και δεν έχουμε προοπτική», όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρούδας.

Επίσης, ο κ. Μαρούδας, έστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλοϋποστήριξης στους κλάδους των υπόλοιπων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, νέων, κλπ, καταθέτοντας και την απόφαση της πανελλαδικής επιτροπής αγροτικών μπλόκων για συμμετοχή στην επικείμενη (8/12) πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και λοιπών συνδικάτων. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αγώνες μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

2-1fΑναφορικά με το αίτιο που είχε χωρίσει πέρυσι τους αγρότες σε δύο μέρη, το αίτημα δηλαδή μιας μερίδας γεωργών για δημιουργία μητρώου αγροτών (των ασκούντων δηλαδή τη γεωργία ως κύριο επάγγελμα), το οποίο και υιοθέτησε η κυβέρνηση, ο κ. Μαρούδας ήταν κατηγορηματικός για την αποτυχία του μέτρου: «Κάποιοι επιδίωξαν να τεθούν εκτός οι μικροί αγρότες και να καρπωθούν οι ίδιοι τις επιδοτήσεις. Όμως, από 800.000 οι δικαιούχοι αγρότες, μειώθηκαν σε 270.000, και συνεπακόλουθα, σύμφωνα με την ΚΑΠ, μειώνονται και οι ανάλογες επιδοτήσεις… Επομένως δεν κερδήθηκε τίποτα, αφού  την ίδια στιγμή ούτε καλύτερες τιμές  πήραμε ούτε χαμηλότερη φορολόγηση κερδίσαμε…».

Τέλος, χαρακτήρισε «κοροϊδία» όσα κατά καιρούς εξαγγέλλονται από τις κυβερνήσεις για αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, εναλλακτικές καλλιέργειες, κλπ, τονίζοντας εμφατικά: «Το 90% των 41 εκατ. της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν το βαμβάκι, τα σιτηρά, το καλαμπόκι, δημητριακά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Για ποιές εναλλακτικές καλλιέργειες μας μιλάνε; Για τσάι, ρίγανη, ιπποφαές, γκότσι-μπέρι, των ελάχιστων εκτάσεων; Το θέμα είναι ότι με τις ακολουθούμενες πολιτικές κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα τα 41 εκατ. της καλλιεργήσιμης γης που παράγουν άριστης ποιότητας προϊόντα, τόσο λόγω των εδαφικών και κλιματικών συνθηκών, όσο και λόγω της αγάπης που τρέφει για τον κλάδο του και τη γη του ο Έλληνας αγρότης».  

Σχετικές δημοσιεύσεις