Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, εκτός από τη Συνεδρία με θέμα “Αγροτική Ανάπτυξη & Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου”, κατά τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, συμμετείχε και στη Συνεδρία με θέμα “Παραγωγική Ανασυγκρότηση – Ενέργεια και Περιβάλλον”.

Στην τοποθέτησή του ανέδειξε την πλειάδα των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ειδικά της Ροδόπης, και έθεσε την Κυβέρνηση ενώπιον της πρόκλησης: “Εάν πετύχετε εδώ, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα έχετε πετύχει τον στόχο σας”.

Ολόκληρη η εισήγησή του:

«Θεωρώ πως το Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία να καταγράψουμε και να σας μεταφέρουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας που απαιτούν να γίνουν το όπλο για την ανάπτυξή της.

Απαιτούμε από εσάς ανάλογες δεσμεύσεις.

Με δεδομένο πως περισσότερο από ποτέ αυτή την στιγμή η χώρα μας έχει ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας, πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε παράγοντας στη χώρα μας. Είναι εμφανές πλέον ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις. Κάθε παράγοντας και κάθε πόρος πρέπει και οφείλει να αξιοποιηθεί δυναμικά.

H Περιφέρειά μας, η οποία σήμερα πλήττεται σε κάθε τομέα οφείλει να βρεθεί επιτέλους στο επίκεντρο της προσοχής και του ενδιαφέροντος.

H  Θράκη γενικότερα και η Ροδόπη ειδικότερα, βρίσκονται στην τελευταία θέση της κατάταξης σε εθνικό επίπεδο ως προς τους δείκτες ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αύξηση και ενίσχυση των  παραγωγικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το ΑΕΠ τους.

Και όλα αυτά παρ’ ότι αποτελεί γεωγραφικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά, σταυροδρόμι τριών χωρών στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και συνάμα ακρογωνιαίο λίθο της Ε.Ε. στην περιοχή, ενώνοντας την ανατολή με τη δύση. Παρ’ όλη τη δυναμική που δίνει η γεωγραφική τοποθεσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, δυστυχώς η Περιφέρειά μας βρίσκεται τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία στην τελευταία θέση, τόσο εγχώρια όσο και στα Βαλκάνια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι πως μπορεί να συμβαίνει αυτό όταν όλα τα δεδομένα θα έπρεπε να οδηγούν προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή στον δρόμο των επενδύσεων και της ανάπτυξης;

Πυλώνας Ανάπτυξης για την ΑΜ-Θ είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Και  μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί η γεωγραφική θέση της, ο οποία έχει αλλάξει πλέον στο χώρο. Από μια απομονωμένη περιοχή έχει μετατραπεί σε είσοδο – πύλη της ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Αποτελεί το «μπαλκόνι» των Βαλκανίων και  της Ε.Ε. Παρά το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, η ΠΑΜΘ δεν έχει  ακόμα θέση στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας.

Κοινός τόπος και συμπέρασμα;

  • Για να έχουμε επενδύσεις απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.
  • Απαιτείται η υλοποίηση έργων συνδυασμένων μεταφορών, ώστε η Π.Ε. Ροδόπης να καταστεί μεταφορικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.
  • Απαιτείται η διεύρυνση του κάθετου οδικού άξονα Νυμφαίας-Μακάζα ώστε να εξυπηρετούνται οι οδικές μεταφορές Ε.Ε. μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, που ανοίγει τον ορίζοντα ως προς όλα τα Βαλκάνια. Φιλοδοξία μας είναι η Π.Ε. Ροδόπης να καταστεί μεταφορικός κόμβος της ευρύτερης περιοχής και να επιτρέπει τη μεταφορά πέραν των ΙΧ, και φορτηών και λεωφορείων.
  • Απαιτείται η δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας παράλληλα με τον κάθετο άξονα που να λειτουργεί συνδυαστικά με την οδική αρτηρία , της Εγνατίας οδού, και να μπορεί να οδηγεί σε ένα μεγάλο λειτουργικό διαμετακομιστικό κέντρο , όπως αυτό της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.  (Ως συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στην Καβάλα πριν λίγους μήνες)
  • Πυλώνας Ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως κέντρο καινοτομίας. Το ΔΠΘ εκτός από το τεράστιο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο που αποφέρει στην κοινωνία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ως προς όλους τους τομείς.
  • Σημαντικός τομέας για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονιας και Θράκης είναι οι Επενδύσεις στην Ενέργεια   (  Μεγάλες επενδύσεις  στον τομέα του φυσικού αερίου αποτελούν:
  • Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου(TAP), μέσω του οποίου ήδη γίνονται παράλληλα έργα βελτίωσης της περιοχής και ανάδειξης της.
    • Ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας αγωγός φυσικού αερίου (IGB), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2020 μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP.
  • Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού με μήκος περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας) θα έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).)

Στην ΠΑΜΘ στόχος είναι η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις της ΠΑΜΘ.

Για τον λόγο αυτό η ΠΕ Ροδόπης προγραμματίζει άμεσα εκδήλωση στην Κομοτηνή , με θέμα « Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Θράκης-εξελίξεις και τεχνικές απαιτήσεις.»

Με χαρά πληροφορηθήκαμε για Τρία νέα εμβληματικά έργα με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Οικονομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Άμεση απαίτηση των πολιτών της ΠΑΜΘ είναι ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και η προσαρμογή του στα σημερινά δεδομένα και ανάγκες εκάστης περιφέρειας έτσι ώστε να υπάρξουν τα κατάλληλα κίνητρα επενδύσεων και προσέλκυσης επενδύσεων, με την παράλληλη επικέντρωση των ενισχύσεων στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας όπως είναι ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων για την Ροδόπη και την ΠΑΜΘ επί συνόλω.

Στα πλαίσια αυτά οι πολίτες, πρώτος & δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης  σε συνεργασία με την συμβολή της Κεντρικής διοίκησης  πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να αποφασίζουν οι ίδιοι και από κοινού  για την αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή, διαμέσου μια σειρά προγραμμάτων με στόχο την υλοποίηση  μικρών  επενδύσεων που δημιουργούν, όμως, έναν ιδιαίτερα παραγωγικό ιστό  ώστε να κάνουν οι ίδιοι πράξη όσα οραματίζονται για την περιοχή τους.

Στην περιοχή μας υπάρχουν και δρουν πάμπολλες δυναμικές επιχειρήσεις που αναζητούν τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες για να αποκτήσουν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα τις καθιστούν καινοτόμες και με εξωστρεφή προσανατολισμό, όχι μόνο λόγω της ποιότητας των προϊόντων αλλά και της γεωγραφικής θέσης τους.

Η ΠΑΜΘ σε συνεργασία με τα επιμελητήρια λειτουργούν μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας μεταξύ του Υπουργείου και του επιχειρηματικού κόσμου της  και σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ (400 άτομα πανελλαδικά) διαχειρίζονται μια σειρά από δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ με στόχο την επιχορήγηση επενδύσεων και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας, τόσο με το Υπουργείο, όσο και με τους επενδυτές είναι εξαιρετική και σηματοδοτεί την αναγκαιότητα διατήρησης  και επέκτασής της ποσοτικά και χρονικά.

Σημαντικό  θέμα που παρατηρούμε σήμερα είναι οι χρονικές καθυστερήσεις οι οποίες έχουν παρατηρηθεί στην προκήρυξη νέων δράσεων, που ήδη έχουν εξαγγελθεί, γεγονός που ενδεχομένως οδηγεί σε κόπωση των εν δυνάμει επενδυτών και απώλεια ευκαιριών ανάπτυξης στην Περιφέρειά μας.

Θα παρακαλούσαμε εκ τούτου την πιθανή σας παρέμβαση για την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης δράσεων όπως

Α/Α        Δράσεις

1             ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

2              ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΜΕ

3              ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

4          ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ και ΚΙΝ/ΚΩΝ ΑΙΘΟΥΣΩΝ και ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Δράσεων ικανών να τονώσουν και να ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των υφιστάμενων υγειών  επιχειρήσεων αλλά και συνάμα θα υποβοηθήσουν την ίδρυση νέων.

Tέλος, θεωρώ πως κόντρα στο κλίμα της εποχής και της αποβιομηχάνισης πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση της ΒΙ.ΠΕ Ροδόπης, μία περιοχή που εξασφαλίζει σημαντικές παροχές και διαθέτει σημαντικές  υποδομές, οι οποίες δίνουν ένα εμφανές πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται ή θα επιλέξουν να βρεθούν εκεί.

Είμαι πεπεισμένος πως θα μπορέσουν όλα τα παραπάνω να μεταφερθούν από σχέδια σε πράξη, προκειμένου να συμβάλουν στην βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων της Ροδόπης .

Άλλωστε η Ροδόπη είναι η περιοχή που είχε και έχει παραγωγικό ιστό άρα μπορούμε σήμερα να μιλάμε και για ανασυγκρότηση αυτού και όχι απλά για εξ αρχής δημιουργία.

Με το τέλος των εργασιών του διημέρου αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να σας γίνει κτήμα είναι πως Η Ροδόπη  αποτελεί την πρόκληση για την παραγωγική ανασυγκρότηση που αφορά τη χώρα. Εάν πετύχετε εδώ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχετε πετύχει το στόχο σας στην Περιφέρεια».