Την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, κ. Νίκος Τσαλικίδης.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ για το επόμενο διάστημα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις αναπτυξιακές δυνατότητες για την περίοδο μέχρι το 2020 αναφερόμενος στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και στο «σχέδιο Γιούνκερ», ενώ απάντησε μέσα από διάλογο σε μια σειρά από θέματα που τέθηκαν, και προ-ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις του κατασκευαστικού  κλάδου. Απαντώντας μάλιστα ο κ. Χαρίτσης σε σχετική ερώτηση του κ. Τσαλικίδη, δεσμεύτηκε ότι τα αποτελέσματα για όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και οι οποίες είχαν εγκριθεί στο παρελθόν αλλά δεν δανειοδοτήθηκαν, θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Ιουλίου.

«Επιδιώκουμε λύσεις αντιμετώπισης της κρίσης»

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ ΔΡΑΜΑ 3«Στην περίοδο που διανύουμε και κατά την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν οριακές καταστάσεις, ευρισκόμενες άλλες φορές σε αδιέξοδο λειτουργίας λόγω των πενιχρών εσόδων τους, και άλλες φορές σχοινοβατώντας ενώπιον της αστάθειας, της δυσμένειας και της φοροεπιδρομής, χρειάζεται να τις προστατέψουμε από κινδύνους της εποχής αλλά  και να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να δώσουμε κίνητρο επιβίωσης και ανάπτυξης. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο Περιφερειάρχης, και η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, είναι αρωγοί και συμπαραστάτες στις δυσκολίες, και επιδιώκουν λύσεις προς πάσα κατεύθυνση, το κάθε μέρος μέσα από τον δικό του θεσμικό ρόλο και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Τσαλικίδης.

«Να προβλεφθούν δράσεις και καθεστώτα ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ»

ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ ΔΡΑΜΑ 2Στον χαιρετισμό-τοποθέτησή του ο κ. Τσαλικίδης, πρόβαλλε σε πρώτο πλάνο ενώπιον του κυβερνητικού στελέχους το πλαίσιο των δυνατοτήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αλλά και της αναγκαιότητας έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξής της. Χαρακτηριστικά, επισήμανε:

«Αγαπητέ Υπουργέ. Ως Πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ και μέλος της Συνέλευσης του ΕΦΕΠΑΕ, σας καλωσορίζω στην όμορφή, ακριτική, με στρατηγική και κομβική θέση Περιφέρειά μας, που είναι όμως πολύπαθη και παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας,  τη μεγαλύτερη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και βιώνει τη μεγαλύτερη αποβιομηχάνιση, είτε με το κλείσιμο των επιχειρήσεων είτε με τη φυγή τους προς τις όμορες χώρες – σημειώνω ότι κατέχουμε μία από τις τελευταίες θέσεις στον δείκτη ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων και των βαλκανικών χωρών…

Δυστυχώς, όλα αυτά, μαζί με:

– τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει πλήξει και πλήττει έντονα κάθε στρώμα της ελληνικής κοινωνίας,

– το γεγονός ότι ο τραπεζικός χώρος έχει περιορίσει την πρόσβαση στις επιχειρήσεις κάνοντας τον δανεισμό τους ουσιαστικά ανέφικτο, και

– πολύ περισσότερο, το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό καθεστώς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιτείνει την τάση φυγής τους προς τα βόρεια σύνορά μας.

Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει και ο επιχειρηματικός κόσμος της Περιφέρειάς μας, σε συνεργασία μαζί σας, ως κεντρική διοίκηση, να εκμεταλλευτεί και να εκμεταλλευτούμε την πλεονεκτική θέση της Περιφέρειάς μας και να δούμε θετικά ως μια ενιαία αγορά τον χώρο που δημιουργείται μετά το άνοιγμα των βόρειων συνόρων.

Από εσάς λοιπόν Υπουργέ, θα θέλαμε, πέρα από τη συμπαράσταση και συμβολή σας μέσω του αναπτυξιακού σχεδιασμού, να συμπεριλάβετε δράσεις ή καθεστώτα ενίσχυσης που να ευνοούν την Περιφέρειά μας. Επιπλέον θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκχώρησης των οικείων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ προς τον ΕΦΕΠΑΕ, που είναι κατά κοινή ομολογία ο πρώτος σε απορρόφηση και σε παροχή ποιοτικού έργου, και ο οποίος δια μέσου της εταιρείας την οποία εκπροσωπώ αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Στον ίδιο βαθμό, δε, θα πρέπει να επιταχυνθούν και  όλες οι άλλες διαδικασίες αλλά και Δράσεις, ώστε το ΕΣΠΑ να γίνει πραγματικά εμπροσθοβαρές και να βοηθήσει ουσιαστικά τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία».