Τέλος σε μια «ντροπή», όπως χαρακτήρισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς την τηλεοπτική απομόνωση περίπου 60.000 κατοίκων (16.000 νοικοκυριά) απομακρυσμένων περιοχών των τριών νομών της Θράκης (Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), τις οποίες η Digea είχε αφήσει εκτός του δικτύου της, βάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, τη δυνατότητα στους περίπου 60.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, να έχουν πρόσβαση μέσω της Cosmote και της Νova στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης, δίνει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Νίκος Παππάς κατά την περιοδεία του που πραγματοποίησε στη Θράκη.

ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

παπασ 6«Οι στοιχειώδεις ανάγκες για την ενημέρωση των πολιτών ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος, θα καλύπτονται» δήλωσε ο κ. Παππάς από τη Σταυρούπολη της Ξάνθης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση με όρους διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, πρέπει να βεβαιωθεί ότι κανένας πολίτης αυτής της χώρας, κανένας οικισμός, καμιά κωμόπολη, δεν θα μείνουν μακριά από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες». Η συγκεκριμένη δράση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.

παπασ 2Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής που επισκέφθηκε τις συγκεκριμένες περιοχές της Θράκης, ανακοίνωσε ότι με εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και σε συνεργασία με την Cosmote και τη Nova που είναι πάροχοι ψηφιακού σήματος, τοποθετούνται δορυφορικά “πιάτα” και αποκωδικοποιητές σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, ώστε να μπορούν να βλέπουν και πάλι τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης.

Σημειώνεται ότι από το 2014 που σταμάτησε το αναλογικό σήμα, οι εν λόγω περιοχές έβλεπαν με δυσκολία ή καθόλου ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, επειδή η Digea δεν τους είχε εντάξει στο δίκτυό της, με συνέπεια να στρέφονται σε δορυφορικά κανάλια γειτονικών χωρών. Ειδικότερα, μετά την κατάργηση του αναλογικού σήματος, και επειδή η Digea δεν συμπεριέλαβε στο δίκτυό της τις παραπάνω περιοχές, έπεσε “μαύρο” στις τηλεοπτικές οθόνες των κατοίκων, που έμειναν πλέον με μόνη επιλογή ενημέρωσης από τηλεοπτικά δίκτυα των … γειτονικών χωρών! Στις εν λόγω περιοχές περιλαμβάνονται χωριά και κωμοπόλεις τόσο της πλειονότητας όσο και της μειονότητας. Στο διάστημα που μεσολάβησε, Δήμαρχοι τοποθέτησαν κάποιους αναμεταδότες με αναλογικό σήμα, αλλά δεν δόθηκε λύση, καθώς δεν ήταν σε θέση να καλύψουν το κόστος, και επιπλέον υπήρξαν συχνές βλάβες.

παπασ 1«Η χώρα ανακάμπτει και μπαίνει στην τροχιά της σταθερής και δίκαιης ανάπτυξης. Και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει καθένας πολίτης αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος, έχει το δικαίωμα στην ενημέρωση και αυτό η πολιτεία έχει την υποχρέωση να το εξασφαλίζει. Ήταν πραγματικά μια ντροπή, ειδικά περιοχές οι οποίες είναι και εθνικά ευαίσθητες να μην μπορούν να έχουν ενημέρωση από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και η μόνη διέξοδος των ανθρώπων να είναι τα τηλεοπτικά προϊόντα των γειτονικών χωρών», τόνισε ο κ. Παππάς, και εξηγώντας ότι δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης της κυβέρνησης, έστρεψε τα βέλη του εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας: “Ήταν μια επιλογή η οποία κακώς, κάκιστα, εγκληματικά, παραμελήθηκε. Αυτή η σελίδα όμως κλείνει, και κλείνει σηματοδοτώντας ακριβώς ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις δυνατότητες της νέας ανάπτυξης που προσφέρουν οι τεχνολογίες. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης και από αυτές τι δυνατότητες δεν πρέπει κανένας Έλληνας, καμιά Ελληνίδα να μείνει πίσω».

παπασ 3Μάλιστα, ενώ ο κ. Παππάς βρισκόταν στη Σταυρούπολη διακόπηκε στην περιοχή η εκπομπή σήματος από τη Digea για όσους είχαν εγκαταστήσει με δικά τους έξοδα δορυφορικά “πιάτα”. Δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό αν είναι τυχαία η διακοπή ή σχετίζεται με την επίσκεψή του και ο υπουργός, αφού επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί τι ακριβώς συνέβη, επισήμανε: «Έχουμε ένα μεγάλο μάθημα. Όταν μιλάμε για τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, για τις μεγάλες, για τις εθνικά κρίσιμες υποδομές, ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του δεν μπορεί να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Πρέπει να καταλάβει ο καθένας ότι εμείς εδώ ερχόμαστε να ανταποκριθούμε σε μια κοινωνική εθνική υποχρέωση. Δεν είναι ώρα για παιχνίδια ή παιχνιδάκια. Είναι ώρα να δείξουν και ορισμένοι, οι οποίοι επιδίωκαν για τον εαυτό τους να παίξουν το ρόλο της πρωτοπορίας στα εθνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας, ότι θα πρέπει να πολιτεύονται και να λειτουργούν με το αίσθημα της ευθύνης».

παπασ 7Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα γίνει με το μονοπώλιο της Digea απάντησε πως “υπάρχει νομοθετημένη η δυνατότητα και η υποχρέωση συγκρότησης δικτύου από τη δημόσια τηλεόραση και η δημόσια τηλεόραση λαμβάνει όλα τα μέτρα, με προβλήματα βεβαίως, ώστε να κάνει και αυτόν τον νόμο πραγματικότητα”. Σε παρατήρηση πως κάποιοι “μπλοκάρουν” αυτή τη συγκρότηση, ξεκαθάρισε: “Δεν θα τους περάσει. Θα ανταποκριθούμε στο καθήκον από τον νόμο”. Ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από τη Θράκη, γιατί όπως είπε χωρίς τηλεόραση είναι και άλλες περιοχές, χωρίς να είναι απομακρυσμένες, και δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς ότι δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα, όπως στην Πελοπόννησο. “Είναι κάτι πολύ θετικό, το είχε ανάγκη η περιοχή” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος για τη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Μετά τη Σταυρούπολη ο κ. Παππάς μετέβη στη Μύκη, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μύκης Τζαμήλ Καπζά και κατοίκους και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Εχίνο.

ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

παπασ 11
Με το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου Ορεστιάδας, που έχει πια πρόσβαση στα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα της δορυφορικής τηλεόρασης.

Την εκτίμηση πως η περιοδεία του στη Θράκη ανέδειξε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, εξέφρασε από την Ορεστιάδα ο κ. Παππάς, αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο της πόλης. Υπογράμμισε πως «συνολικά η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και προτεραιοποιούνται τα έργα που θα ξαναβάλουν την περιοχή στον χάρτη της ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών». Χαρακτήρισε «τεράστιες» τις δυνατότητες της περιοχής, ενώ σκιαγραφώντας το ανθρώπινο δυναμικό, έκανε λόγο για πολίτες που αγαπούν τον τόπο, τον πονάνε και είναι έτοιμοι να τον βγάλουν από τις τελευταίες θέσεις στο κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας «ώστε η ανάπτυξη που αυτή τη στιγμή έρχεται, να είναι μία ανάπτυξη που θα είναι ισόρροπη και δίκαιη». Κατά την επίσκεψή του στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ορεστιάδας στο οποίο φοιτούν παιδιά με ελαφριά έως ήπια νοητική υστέρηση, ο Υπουργός συνομίλησε με ομάδα μαθητών, στους οποίους προσέφερε και εκπαιδευτικό υλικό. Η διεύθυνση του γυμνασίου ευχαρίστησε τον Υπουργό για την εγκατάσταση του δορυφορικού πιάτου (NOVA) «με τη βοήθεια της οποίας οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα, απαραίτητα και χρήσιμα για τη διδασκαλία τους». Αναφερόμενος στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των σχολείων ειδικής αγωγής, ο κ. Παππάς είπε πως «η πολιτεία οφείλει, σε κάθε στιγμή και όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, να αναδεικνύει ακριβώς, ότι η ισότητα των πολιτών και των παιδιών είναι το ζητούμενο και το επιβεβλημένο να γίνεται. Οι προτεραιότητες που έχουμε βάλλει συνολικά, αυτό το αναδεικνύουν, καθώς από τους συνολικά 23.000 αναπληρωτές που πήραμε το τρέχον έτος, οι 9-10.000 ήταν καθηγητές ειδικής αγωγής». Τέλος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσα Γκαρά, διαβεβαίωσε πως υπάρχει σχεδιασμός περαιτέρω δράσεων για την περιοχή, καθώς και για το συνεχές ενδιαφέρον για την υλοποίηση μικρών ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων στην καθημερινότητα των κατοίκων.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ

παπασ 10«Ξεκινώντας από τη Θράκη πάμε να αποκαταστήσουμε μία θεμελιώδη αδικία. Να αποκαταστήσουμε ένα βασικό δικαίωμα που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης ανεξαρτήτως από την περιοχή της χώρας στην οποία μένει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, το δικαίωμα στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, στο ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν» δήλωσε ο κ. Νίκος Παππάς, απευθυνόμενος στους κατοίκους των Δικαίων με τους οποίους συνομίλησε στο κοινοτικό κατάστημα. Χαρακτήρισε κρίσιμο από εθνικής άποψης το «να μπορούνε οι κάτοικοι των παραμεθόριων περιοχών να βλέπουν τα ελληνικά κανάλια και να μην κρέμονται από το τι εκπέμπουν τα κανάλια των γειτονικών χωρών», και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο χωριά του Έβρου ή της Θράκης, αλλά αποτελεί ένα γενικευμένο πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου απέδωσε στην προηγηθείσα «υποκλοπή του αέρα της χώρας με έναν διαγωνισμό παρωδία». Τόνισε ακόμη πως «η κρίση μας δίδαξε πως όταν οι μεγάλες υποδομές που είναι και κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα αφήνονται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κυνηγάει μόνο το κέρδος του για να αναπτυχθεί, δεν αναπτύσσονται με τον αποτελεσματικό κοινωνικά τρόπο, δεν αναπτύσσονται με τον εθνικά επιβεβλημένο τρόπο, ούτε με τον οικονομικά παραγωγικό τρόπο, και πως τις κρίσιμες υποθέσεις πρέπει να τις διαχειριζόμαστε συλλογικά και να αναζητούμε το κοινό καλό». «Να μη βασιζόμαστε στην ιδιοτέλεια για αναπτύξουμε τη χώρα μας, διότι αυτή η επιλογή που είχε γίνει για την ψηφιακή τηλεόραση στη χώρα ήταν μια επιλογή που εξυπηρέτησε ιδιοτελή συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

παπασ 13Ενημέρωσε δε τους κατοίκους πως ήδη τα στελέχη του υπουργείου συζητούν το πώς θα αναπτυχθεί υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο διαδίκτυο και έδωσε διττή διάσταση στην παρουσία του και το ξεκίνημα του έργου παροχής τηλεόρασης μέσω δορυφορικής σύνδεσης: «Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση θα προτεραιοποιήσει και το κάνει καθημερινά, την αποκατάσταση της ισότητας μεταξύ των πολιτών οπουδήποτε κι αν αυτοί διαμένουν. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι μαχόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Και το δεύτερο να τη δούμε όλοι μαζί ως ένα ακόμα σημάδι ότι η χώρα μας γυρίζει σελίδα και αρχίζει να σκέφτεται για το μέλλον με όρους θετικούς. Έκανε λόγο για «πόλεμο στην κυβέρνηση όταν επιχείρησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», σημειώνοντας πως είναι μια διαδικασία που θα την ολοκληρώσει, «διότι το τηλεοπτικό τοπίο όπως συνολικά το τοπίο της ενημέρωσης ήταν απολύτως αρρύθμιστο». Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παππάς υπογράμμισε πως το 2016 αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 10%, οι επενδύσεις κατά 12% καθώς και οι θέσεις απασχόλησης στην ελληνική οικονομία από την αρχή του 2015. «Πάνω σε αυτά τα πάρα πολύ ισχυρά σημάδια ότι η οικονομία μας έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει, έρχονται και τα οικονομικά αποτελέσματα όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα πετυχαίνει πλεονάσματα και υπερβαίνει κατά πολύ τους στόχους». Πορεία την οποία αποδίδει «μαζί με όλα τ’ άλλα και στη συνετή διαχείριση» φέροντας ως παράδειγμα χρηστής διαχείρισης την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων «με χαμηλότερο κατά 750 εκατομμύρια ευρώ τίμημα» το οποίο όπως είπε θα δαπανηθεί για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. «Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος και στην αίσθηση της μιζέριας γιατί υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να τις ανακαλύψει, να τις αναδείξει και να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου για να περάσουμε στη διατηρήσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος στη συνέχεια άκουσε τα θέματα που του έθεσαν οι κάτοικοι της κοινότητας Δικαίων του Δήμου Ορεστιάδας, παρουσία και του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος ευχαρίστησε επανειλημμένα για την παρουσία και το συγκεκριμένο έργο .

ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ

παπασ 12
Στο βορειότερο χωριό της Ελλάδας, το Ορμένιο Έβρου. Στο πρώτο σπίτι του χωριού που απέκτησε τη δωρεάν δορυφορική τηλεόραση.

«Καθώς η χώρα γυρίζει σελίδα στέλνουμε κι ένα σήμα ότι η ανάπτυξη θα έρθει, θα είναι δίκαιη και θα αφορά τους πάντες. Αποκλεισμένοι από την ενημέρωση και τη δυνατότητα για προκοπή και βελτίωση της ζωής τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς από το Ορμένιο συνοδευόμενος από τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά και Γιώργο Καϊσα. Ο κ. Παππάς επισκέφθηκε την πρώτη κατοικία του Ορμενίου στην οποία εγκαταστάθηκε το πρώτο δορυφορικό πιάτο του ακριτικού χωριού, ένα από τα χιλιάδες που θα τοποθετηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος της κυβέρνησης δίνοντας πρόσβαση στο ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, μέσω των εταιριών COSMOTE και NOVA, στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. «Βάζουμε τέλος σε μία κατάσταση απαράδεκτη όπου υπήρχαν πολίτες δύο κατηγοριών σε σχέση με τα δικαιώματά τους στην πρόσβαση στο τηλεοπτικό προϊόν. Είναι ένα σήμα το οποίο θα πρέπει να γενικευτεί σε όλα τα επίπεδα και να υποστηριχθούν αυτές οι περιοχές τόσο σε επίπεδο υποδομών και διευκολύνσεων ούτως, ώστε πάρα πολύ γρήγορα να φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας ανεξάρτητα του σε ποιο σημείο στο χάρτη βρίσκεται ο τόπος που ζουν και δουλεύουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Παππάς. Ο υπουργός Ψηφιακής πολιτικής εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον σύντομο χρόνο ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης δράσης, ευχαριστώντας τους βουλευτές του νομού για την αδιάκοπη δουλειά τους και τις δύο εταιρίες για την πολύ γρήγορη ανταπόκρισή τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τον υπουργό υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Ορμενίου αλλά και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την κυβερνητική πρωτοβουλία, που, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, ήρθε να αποκαταστήσει μία αδικία ετών που είχαν υποστεί συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες του δήμου Ορεστιάδας, ενώ δείχνει και εμπράκτως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές του Νομού. Ο κ. Παππάς συνομίλησε με τους κατοίκους του χωριού και ενημερώθηκε για το σύνολο των θεμάτων που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο το πρόβλημα των αναχωμάτων και των πλημμυρών.

πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / LEFT.GR