– Η πλειονότητα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Ερώτηση Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη για το καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων:

«Αποδεκατίστηκαν χιλιάδες αιγοπρόβατα από την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού και από την παντελή έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τις περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους. Οι τραγικές επιπτώσεις προσμετρώνται σε όλη τη χώρα, από τον Έβρο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία και Λακωνία, μέχρι την Κρήτη και τη Μυτιλήνη· εκτός από βραχυπρόθεσμες είναι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Η μείωση του ζωικού πληθυσμού, της παραγωγικότητας και της αναπαραγωγής του ζωικού κεφαλαίου, η αύξηση του κόστους από τη χρήση ζωοτροφών λόγω περιορισμού μετακίνησης των κοπαδιών, σε συνδυασμό με την καταβολή καθόλου ή ελάχιστων αποζημιώσεων που δεν αποκαθιστούσαν τις μεγάλες απώλειες, η μη καταβολή ή δραστική μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις υπόλοιπες ενισχύσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων στη χρεοκοπία.

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης.

Φέτος, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, εκτός από τα απανωτά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την πολιτική κυβερνήσεων – Ε.Ε., είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο επανεμφάνισης του καταρροϊκού πυρετού, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο οργανωμένης αντιμετώπισης με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και χωρίς την επιβάρυνση των φτωχών κτηνοτρόφων. Παραδείγματα είναι τα εξής:

Πρώτον, δεν υπάρχει επαρκής και οργανωμένη αντιμετώπιση των πληθυσμών του ξενιστή (κουνουπιού) μέσω ψεκασμών.

Δεύτερον, υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με την παντελή έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού σε περιοχές με πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία (π.χ. Σέρβια και Βόιο Κοζάνης). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαντά με την ιδιωτικοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας (κτηνίατρος εκτροφής).

Ταυτόχρονα, διαιωνίζεται το ζήτημα με τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι προτεινόμενες λύσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, υπηρετούν τη βασική στόχευση της Ε.Ε. για τη συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγα χέρια και την απελευθέρωση εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης της ώστε να δοθεί στο κεφάλαιο φτηνή γη. Η νέα ΚΑΠ χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ τη θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς αφού μειώνονται ενισχύσεις και δικαιώματα, σε συνδυασμό με την άγρια και άδικη φορολόγηση τους.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση. Ακόμα και η απόφαση του Υπουργείου για τα εμβόλια του καταρροϊκού πυρετού, οδηγεί σε νέα οικονομική επιβάρυνση, με τουλάχιστον ένα ευρώ ανά ζώο, και προσθέτει ένα επιπλέον βαρύ κόστος στον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και τον σπρώχνει στο χείλος της καταστροφής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει προκειμένου:

  1. Να οργανωθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ασθένειας (π.χ. ψεκασμοί, εμβολιασμοί, κ.λπ.) χωρίς καμιά επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, παρέχοντας δωρεάν και το εμβόλιο για όσους το κάνουν χρήση.
  2. Να καλυφθούν οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με μόνιμο κτηνιατρικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό.