Με «σημαία» την απάντηση της Κομισιόν προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη – η οποία όπως τονίζει «δικαιώνει τον ρόλο και το καθήκον της στα ευρωπαϊκά έδρανα προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας» – ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη την αποπληρωμή των οφειλουμένων ποσών προς τις επιχειρήσεις-δικαιούχους της επιδότησης του 12% του μισθολογικού τους κόστους, καθώς και τη διατήρηση του εν λόγω μέτρου. Σε σχετική του ανακοίνωση χαρακτηρίζει ψευδείς τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση αντίκειται στους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην επιστολή του προς τον Υπουργό τον καλεί να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση του μέτρου.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

«Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θράκης και της υπόλοιπης Περιφέρειας ΑΜ-Θ, είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να πείσουν την Κυβέρνηση για την ορθότητα και αναγκαιότητα της διατήρησης της επιδότησης του κόστους εργασίας (γνωστό ως 12%) στις επιχειρήσεις της περιοχής μας, καθώς επίσης για την καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων από το 2010, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές και κινδυνεύουν να παραγραφούν. Οι αιτιάσεις της Κυβέρνησης δια στόματος των αρμοδίων υπουργών, ότι η εν λόγω ενίσχυση παραβιάζει του κανόνες της Ε.Ε., αποδεικνύονται ψευδείς, αφού σε καίρια ερώτηση της Ευρωβουλευτού κ. Μαρίας Σπυράκη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. απάντησε ότι «το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας), καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση. Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος-μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014». Από την κατάληξη του θέματος δικαιώνονται οι προσπάθειες των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων να διατηρηθεί και να καταβληθεί η επιδότηση του κόστους εργασίας στη μειονεκτική Περιφέρεια της ΑΜ-Θ. Επίσης αποδεικνύεται ότι οι υπάρχουν Ευρωβουλευτές μας με περισσή ευαισθησία, όπως η κ. Σπυράκη, οι οποίοι δικαιώνουν τον ρόλο και το καθήκον τους στα ευρωπαϊκά έδρανα προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση της καταβολής των οφειλομένων στις επιχειρήσεις αλλά και τη διατήρηση του μέτρου της επιδότησης του κόστους εργασίας, διότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες το καθιστούν περισσότερο αναγκαίο και επιτακτικό».

Η επιστολή του κ. Αγγελίδη προς τον κ. Σταθάκη

«Κύριε Υπουργέ. Όπως γνωρίζετε από τη σχετική αλληλογραφία αλλά και από τις συναντήσεις μας, τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είχαν επιδοθεί σε ένα αγώνα για τη διατήρηση του μέτρου της επιδότησης του κόστους εργασίας (με ποσοστό 12%), και ταυτόχρονα για την καταβολή των οφειλομένων από το έτος 2010 στις επιχειρήσεις της περιοχής μας. Μετά τις πρόσφατες διευκρινήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτού κ. Μαρίας Σπυράκη, ότι «το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας), καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση. Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014», πιστεύουμε ότι αίρονται τυχόν αμφιβολίες και αιτιάσεις που υπήρχαν για τη νομιμότητας του μέτρου. Για τον λόγο αυτό ζητούμε κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι συμμερίζεστε την αγωνία και τις προσπάθειες των επιχειρήσεών μας για ανάπτυξη και διατήρηση των θέσεων εργασίας, αφενός να προχωρήσετε στην καταβολή των οφειλομένων από το 2010 επιδοτήσεων, και αφετέρου να διασφαλίσετε τη συνέχιση του εν λόγω μέτρου ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών μας, γιατί υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι περισσότερο αναγκαίο και επιτακτικό. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τη θέση της Ε.Ε. και να μη προχωρήσετε σε τυχόν νομοθετική παρέμβαση για την κατάργησή του, όπως φημολογείται σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης

Νικόλαος Αγγελίδης».