Τη θέσπιση νόμου για τα δάνεια των κομμάτων, αντίστοιχου με τον νόμο Κατσέλη για τους πολίτες, ζήτησε την Τετάρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που χρωστά περί τα 210 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και αντιμετωπίζει καταδικαστική απόφαση μετά από αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς, παραλλήλισε τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων με αυτή των πολιτών που χτυπήθηκαν από την κρίση, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση για τον δανεισμό των κομμάτων ως «πεμπτουσία του λαϊκισμού».

Σημειώνεται πως την Τρίτη, όπως έγινε γνωστό, η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατόπιν αγωγής της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση χρωστά περί τα 131 εκατ. ευρώ μετά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και της Marfin-Egnatia.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, και χωρίς επίσημη αντίδραση από το κόμμα του Μοσχάτου, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε εμμέσως τη διαγραφή δανείων για τα κόμματα στα πρότυπα του νόμου Κατσέλη. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ 247, ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπερδανεισμού των κομμάτων και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει διαγραφή χρεών, επικαλούμενος μάλιστα και τον νόμο Κατσέλη

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε τη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων ως την πεμπτουσία του λαϊκισμού.

«Τι λέει η Ελλάδα στους δανειστές της, όταν χρεοκόπησε από το 2010 και μετά; Λέει ότι δανείστηκα υπερβολικά πολλά χρήματα την εποχή της ευμάρειας, ότι και εσείς ως δανειστές δεν ήσασταν προσεκτικοί και μου δανείσατε περισσότερα από ότι εγώ μπορώ να πληρώσω και γι’ αυτό το λόγο αιτούμαι, για να μπορώ να επιβιώσω, διαγραφή του χρέους. Και πετύχαμε, διαγραφή χρέους με το PSI, 107 δισ. ευρώ, και με τους θεσμικούς περί τα 30 δισ. ευρώ από κάτι τόκους και κάτι τέτοια. Το έχει κάνει αυτό η Ελλάδα; Ο ελληνικός λαός θεωρεί πως αυτό είναι ηθικώς ορθόν να το ζητάει από τους πιστωτές του, διότι άλλαξαν οι οικονομικές συνθήκες;» ανέφερε αρχικά ο Αδ. Γεωργιάδης, για να συνεχίσει το συλλογισμό του για τα δάνεια των κομμάτων, σημειώνοντας πως «εμένα δεν μου αρέσει ο λαϊκισμός».

«Τα κόμματα έπαιρναν πριν την κρίση μια εκλογική επιχορήγηση Χ. Η Νέα Δημοκρατία για παράδειγμα έπαιρνε κατά μέσο όρο επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, με επιτόκιο 3-3,5%. Όταν έγινε η κρίση, τα 30 εκατ. ευρώ έγιναν 4 και το επιτόκιο έγινε 8. Άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα; Άλλαξαν!» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, για να μην σταματήσει εκεί.

«Λέω λοιπόν, ότι όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε τον νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και αν αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης, άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση, ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία, για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειό του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα» συνέχισε ο Αδ. Γεωργιάδης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά στα κόμματα» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «εκτός αν θέλουν πάντα εξαρτημένα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαγράψει 178 εκατ. δραχμές (περί τις 500.000 ευρώ)», υποστηρίζοντας πως την εποχή που τα διέγραψε ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Όταν ο Άδωνις υποστήριζε πως η Νέα Δημοκρατία εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά της:

Πηγή: thepressproject.gr