Από τον Αύγουστο του 2015 αναμένεται η ανάλογη ενέργεια του αρμόδιου Υπουργείου της Βουλγαρίας

Από τον Αύγουστο του 2015, το αρμόδιο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει αποστείλει επίσημα, έγγραφο προς το αντίστοιχο Βουλγαρικό Υπουργείο, ότι αίρονται οι όποιες απαγορεύσεις είχαν τεθεί και επιτρέπεται η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τις συνοριακές διαβάσεις: έως 22 θέσεων από τον Άγιο Κωνσταντίνο/Ζλατογκράντ (ΠΕ Ξάνθης) και έως 55 θέσεων από τη Νυμφαία/Μακάζα (ΠΕ Ροδόπης). Αναμένεται η ανάλογη ενέργεια και από τη Βουλγαρική πλευρά ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα.

Τα παραπάνω υπενθυμίζει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε γραπτή του δήλωση που αφορά στην πορεία του τουριστικού ρεύματος από τη γείτονα Βουλγαρία.

Παρ’ όλες όμως τις αγκυλώσεις ως προς τη λειτουργία των κάθετων αξόνων, από στοιχεία των τουριστικών γραφείων της Βουλγαρίας εμφανίζεται μια αυξητική τάση – πάνω από 10% για το 2017 σε σύγκριση με το 2016 – στην προτίμηση από τους βούλγαρους τουρίστες περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό προκαλεί την αισιοδοξία ότι τη φετινή χρονιά η επισκεψιμότητα θα είναι εντονότερη και την Άνοιξη.