Η απόσταση Σαμοθράκης-Μαρώνειας είναι συντομότερη από την απόσταση Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης.

Στο λιμάνι της Μαρώνειας είναι βέβαιο ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένα ταχύπλοο επιβατηγό σκάφος («δελφίνι»).

Ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

*του Ντίνου Χαριτόπουλου.

Πολλαπλά οφέλη θα επιφέρει στην περιοχή η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μαρώνειας- Σαμοθράκης.

Από πολύ παλιά οι δεσμοί της Μαρώνειας με τη Σαμοθράκη ήταν στενοί και πολυεπίπεδοι. Δεσμοί ιστορικοί, δεσμοί κοινωνικοί, δεσμοί θρησκευτικοί, εμπορικοί και οικονομικοί, οι οποίοι χρονολογικά είναι βαθύτεροι και από αυτούς που συνδέουν το νησί με την Αλεξανδρούπολη.

Επίσης είναι γνωστό ότι η απόσταση Σαμοθράκης-Μαρώνειας είναι συντομότερη από την απόσταση Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης, όπως και ότι τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία των δύο περιοχών μπορούν να συνδεθούν, να συνδυαστούν και να αξιοποιηθούν.

Παράλληλα οι δύο περιοχές έχουν ομοειδή αναπτυξιακά δεδομένα και χαρακτηριστικά, και μεγάλη ανάγκη από ανάδειξη, υποδομές, αξιοποίηση και προβολή.

Όλα αυτά και πολλά άλλα δημιουργούν μια εγγύτητα μεταξύ Μαρώνειας και Σαμοθράκης, η οποία όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αφού οι δύο τόποι δεν συνδέονται συγκοινωνιακά.

Το μεγάλο ζητούμενο σ’ αυτή την περίοδο είναι να δημιουργηθεί ένας δίαυλος συγκοινωνιακής σύνδεσης Σαμοθράκης-Μαρώνειας, έστω αρχικά τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες.

Στο λιμάνι της Μαρώνειας είναι βέβαιο ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένα ταχύπλοο επιβατηγό σκάφος («δελφίνι»), το οποίο θα εκτελεί σε τακτικά διαστήματα το δρομολόγιο Μαρώνεια-Σαμοθράκη-Μαρώνεια.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κίνηση στο λιμάνι της Μαρώνειας, να αυξηθούν οι τουριστικές ροές, και να ωφεληθεί πολλαπλά η ευρύτερη περιοχή, η παραλιακή ζώνη, ο οικισμός της Μαρώνειας, οι γύρω οικισμοί και συνολικά ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών.

Αντίστοιχα οφέλη αναμφισβήτητα θα έχει από μια τέτοια εξέλιξη και η Σαμοθράκη, αφού θα αυξηθούν σίγουρα οι επισκέπτες της.

Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν τρία βασικά δεδομένα:

  • Πρώτον, τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Μαρώνειας, τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, και την αναβάθμιση και στήριξη των δομών φιλοξενίας και παρεχόμενων υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.
  • Δεύτερον, την εξεύρεση ενδιαφερόμενων ιδιωτών ή ομίλων για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δρομολογίων.
  • Τρίτον, τη στήριξη της προσπάθειας και τη διεκδίκηση της υλοποίησης από τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς προς το Κέντρο, τα αρμόδια Υπουργεία και προς  κάθε εμπλεκόμενο.

*Ο Ντίνος Χαριτόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανάπτυξη-Ανανέωση» του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, και πρώην Δήμαρχος Σαπών.