Φεύγουν ή μένουν τα «τραπεζάκια» των φοιτητικών παρατάξεων από το χώρο της εισόδου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής; Το ερώτημα δεν αντιστοιχεί, σίγουρα, σε ένα από τα πρώτιστα και ουσιώδη ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές της συγκεκριμένης Σχολής και γενικότερα τη φοιτητική κοινότητα. Εσχάτως, όμως, η ζωηρή συζήτηση που έχει ανακύψει γύρω από τον περιορισμό της δράσης των φοιτητικών παρατάξεων, παραδόξως εξοβελίζει από το πεδίο της δημόσιας συζήτησης τα πλείστα, ουσιώδη και υπαρκτά, προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέριμνα και την ανεπάρκεια των προβλεπόμενων παροχών, καθώς και εκείνα που αφορούν σε σοβαρές ελλείψεις στο επίπεδο των κτιριακών και άλλων υποδομών, δυστυχώς μένουν στη σκιά των θορυβωδών συζητήσεων για το πάντα «γαργαλιστικό» θέμα του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Το συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, επανήλθε στην επικαιρότητα πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή μια ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής-ΑΝΟΚ, σύμφωνα με την οποία «επιτέλους οι κομματικές παρατάξεις απομάκρυναν τα τραπεζάκια τους από τον χώρο της σχολής». «Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να τους καλωσορίσουμε στην σύγχρονη πραγματικότητα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «και τους ευχαριστούμε που, έστω και μετά από πιέσεις της Πρυτανείας, συντάσσονται με την πάγια αυτή θέση της ΑΝΟΚ, την οποία ποτέ στο παρελθόν δεν σεβάστηκαν, ούτε καν όταν κατείχε νομιμοποίηση Γενικών Συνελεύσεων».

Μολονότι τα «τραπεζάκια» πράγματι απομακρύνθηκαν από την είσοδο της Σχόλης, κάτι που επιβεβαιώνεται από το φωτογραφικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της ΑΝΟΚ, η πραγματικότητα φαίνεται πως διαφέρει αρκετά από εκείνη που παρουσιάζεται παραπάνω.

Από τις συγκλίνουσες πληροφορίες, που αντλούμε από τους κόλπους των λοιπών φοιτητικών παρατάξεων, διαφαίνεται ότι οι τελευταίες δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για την απομάκρυνση. Αυτή φέρεται να έγινε για τις ανάγκες της εκτέλεσης  εργασιών συντήρησης του κτιρίου, με τη δέσμευση όμως εκ μέρους της Πρυτανείας ότι θα διατεθεί ο αναγκαίος χώρος στις παρατάξεις προκειμένου να συνεχίσουν τη συνδικαλιστική τους δράση. Κατά κάποιες πληροφορίες δε, στον χώρο αυτό θα κατασκευαστούν σταθεροί πάγκοι, τσιμεντένιοι, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τραπέζια που χρησιμοποιούσαν οι φοιτητές.

Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε να κάνουμε πιθανόν με μία αισθητική αναβάθμιση του χώρου όπου δραστηριοποιούνται οι φοιτητικές παρατάξεις, δίχως όμως να επηρεάζεται αυτή καθαυτή η δραστηριότητά τους.