Σε αναφορά προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Παιδείας-Θρησκευμάτων-Πολιτισμού-Αθλητισμού, και Υγείας, με θέμα «Διαχείριση προβλήματος αδέσποτων σκυλιών Δήμου Κομοτηνής», προχώρησε στις 17/2 ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, επικαλούμενος τις προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Στο κείμενό του ο Βουλευτής αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Σας επισυνάπτω τα πρακτικά (αίτημα δημοτικού συμβουλίου)  της υπ΄ αρίθμ 6/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής, με την οποία εισήχθη ως κατεπείγον και συζητητέο το αίτημα της παράταξης πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων σκυλιών στον Δήμο Κομοτηνής. Με την εν λόγω απόφαση θέτουν το ζήτημα έλλειψης νομικής κατοχύρωσης  της πολιτείας για εφαρμογή μέτρων προστασίας-περίθαλψης των αδέσποτων σκύλων και πάταξης της απρόσκοπτης γιγάντωσης του φαινομένου αναπαραγωγής αδέσποτων

Προς τούτο αιτούνται τη νομική κατοχύρωση της υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων όχι μόνο μέσω των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά  και σε συνεργασία και παράλληλη ευθύνη των όμορων  δημοτικών φορέων που επιβαρύνουν τον δήμο Κομοτηνής με αδέσποτα. Την ενεργή συμμετοχή του Δήμου σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, ώστε να συμβάλει στην κατάρτιση και την εφαρμογή ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων αλλά και δεσποζόμενων ζώων.

Πρότασή τους είναι  η ένταξη του Δήμου μας σε πρόγραμμα συναφές με εκείνο που εντάχθηκε ο Δήμος Αθηναίων, ένας Δήμος που εξίσου υπέφερε με το ζήτημα των αδέσποτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρχικά εντάχθηκε στις αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ από το 2006 ανήκει πλέον στην ευθύνη του Τμήματος Αστικής Πανίδας, της Διεύθυνσης Πρασίνου και Περιβάλλοντος.

Όσο απαραίτητη είναι η χορήγηση κονδυλίων για την υλοποίηση ενός τέτοιου φιλοζωικού προγράμματος, άλλο τόσο απαραίτητη είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα των αδέσποτων ζώων.

Ζητάμε τέλος την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, να διενεργηθούν ενημερωτικές διαλέξεις σε συνεργασία με την Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία σε μαθητές / τριες σχολείων Α’βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης μας, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης.

Καθώς και την έγκριση από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να διενεργηθούν αντίστοιχες ενημερωτικές διαλέξεις  στα νοσοκομεία. Για την καλύτερη προβολή της εκστρατείας αυτής, να προχωρήσουν στην έκδοση σχετικών ενημερωτικών εντύπων και αφισών.

Παρακαλούμε για την τοποθέτησή σας

Μετά τιμής, Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Νομού Ροδόπης- Το Ποτάμι».