Oδηγό για την πορεία που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης µέχρι την ώρα των εκλογών αλλά και για τη λογική που επικρατεί στην Πειραιώς όσον αφορά τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, συνιστά ο τρόπος µε τον οποίο διαχειρίζεται πλέον ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τις δηµόσιες εµφανίσεις του.

Όσοι παρακολουθούν τις τελευταίες εξορµήσεις του ανά την περιφέρεια, διαπιστώνουν τα ουκ ολίγα διαφορετικά στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν, όχι µόνο σε σχέση µε τις παραδοσιακές συνήθειες του εγχώριου πολιτικού συστήµατος, αλλά και µε τις νόρµες που ο ίδιος είχε υιοθετήσει στο πρόσφατο παρελθόν.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας στρατηγικής, δεν είναι άλλο από τη «δαιµονοποιηµένη» στα χρόνια του Μνηµονίου για το σύνολο σχεδόν του κοινοβουλευτικού κόσµου, άµεση επαφή µε τον πολίτη. «Από το 2010 και µετά οι πολιτικοί κρύβονταν και απέφευγαν να συναντήσουν τετ-α-τετ τους πολίτες και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των ευαίσθητων κοινωνικών οµάδων. Ο Κυριάκος όµως τους κοιτάει στα µάτια και συνοµιλεί µαζί τους, παραθέτοντας τις βασικές προγραµµατικές θέσεις του κόµµατος για τα ζητήµατα που τους ενδιαφέρουν και εφαρµόζοντας στην πράξη την εξαγγελία του περί “Συµφωνίας Αλήθειας”.

Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες την αθρωπογεωγραφία και την εσωκοµµατική παράδοση της Ν∆, εκτός από τα παραπάνω παρατηρούν και άλλη µία σηµαντική παράµετρο σε ό,τι αφορά το «στήσιµο» των περιοδειών του αρχηγού της Ν∆. Σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια, στις πρόσφατες εµφανίσεις του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής η πρόθεση αποµάκρυνσης από το προσκήνιο (και κυρίως από το πλευρό του), των λεγόµενων κοµµατικών παραγόντων, που µε τον έναν ή µε τον άλλο τρόπο ασκούσαν ισχυρή επιρροή στους κόλπους του κατά τόπους (ή ακόµη και σε κεντρικό επίπεδο) στελεχιακού δυναµικού. «∆εν αποκλείουµε κανέναν. Το αντίθετο, έχουµε δείξει στην πράξη πως όλοι χρειάζονται στη µάχη που θα κληθεί να δώσει η παράταξη σε λίγο καιρό. Άπαντες θα έχουν τον χώρο και τον ρόλο τους, και αυτό άλλωστε είναι προσωπική δέσµευση του προέδρου. Οµως είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ήρθε η ώρα να βγει µπροστά ο ανώνυµος πολίτης που παλεύει να επιβιώσει υπό αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος τον καθιστά δηµοσίως συνοµιλητή αλλά και συνοδοιπόρο του στις εκστρατείες ανά την ελληνική περιφέρεια», επισηµαίνουν χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη της Πειραιώς.

Ηχηρά ονόματα αναμένεται να μείνουν εκτός νυμφώνος.
Πέραν της επικοινωνιακής της διάστασης, όσον αφορά την επιθυµία της «γαλάζιας» ηγεσίας να καταδειχθεί το άνοιγµα της Ν∆ στην κοινωνία και στους ενεργούς (στο επαγγελµατικό και κοινωνικό πεδίο) πολίτες, αλλά και η ελεγχόµενη ρήξη µε πρακτικές του παρελθόντος, η επιλογή αυτή συνιστά προάγγελο των κεντρικών αξόνων γύρω από τους οποίους θα συγκροτηθούν τα ψηφοδέλτια των επόµενων εθνικών εκλογών. Μια πρώτη ισχυρή γεύση έχει δοθεί µε τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών από το οποίο εισέρχονται στη σχετική εξίσωση νέα πρόσωπα, προερχόµενα από την παραγωγική δεξαµενή της χώρας, που µέχρι πρότινος δεν είχαν καµία σχέση µε την πολιτική. Το επόµενο βήµα θα είναι ο αποκλεισµός εκείνων που δεν συνάδουν ούτε µε την πολιτική λογική που επικρατεί στη Ν∆ µετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία, ούτε µε την επιδιωκόµενη ανανέωση. Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο πως ηχηρά ονόµατα πρώην βουλευτών, ισχυρών πολιτευτών ή στελεχών, ακόµη και πρώην υπουργών, αναµένεται να µείνουν εκτός νυµφώνος, ενώ κάθε άλλο παρά απίθανο είναι να συµπαρασυρθούν και δυο-τρεις περιπτώσεις εν ενεργεία κοινοβουλευτικών στελεχών. «Η εποχή του παράγοντα πέρασε ανεπιστρεπτί για τη Ν∆. Πλέον τον µέσο νεοδηµοκράτη και γενικότερα τον Έλληνα, εκφράζουν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αγωνίζονται και πετυχαίνουν. Όποιος δεν µπορεί να αντιληφθεί αυτή τη νέα πραγµατικότητα, τότε µοιραία µένει πίσω. Από ‘κει και πέρα όλοι θα αξιοποιηθούν µε αντικειµενικά κριτήρια», εξηγούν στενοί συνοµιλητές του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

πηγή: parapolitika.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr