“Να έχετε αρετές, αρχές, πίστη στα ιδανικά της Πατρίδας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Να είστε ευγενικοί, ειλικρινείς, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι, συνειδητοί πολέμιοι της διαφθοράς, της ανηθικότητας και της αυθαιρεσίας. Να είστε αισιόδοξοι και να έχετε αυτοπεποίθηση”.

Αυτές τις παραινέσεις περιλάμβανε μεταξύ άλλων η Ημερήσια Διαταγή που ανέγνωσε στην τελετή ονομασίας των 224 νέων Αστυφυλάκων που σήμερα έλαβαν τα πτυχία τους από το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος.

Στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Ιατρίδης, παρέστησαν: ο Βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Κομοτηνής, Νατάσα Λιβεριάδου, Θέμης Τζενετίδης και Γιάννης Μουρτίδης, ο τοποτηρητής-μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο Διοικητής Α.Φ.Κ. Ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜ-Θ Αρχιπύραχος Μάριος Αποστολίδης, ο εκπρόσωπος ΓΕΠΑΔΑΜΘ Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Γκίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης Μιχαήλ Σεβδυνίδης, ο Α΄Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ.Α. Ροδόπης Κωνσταντίνος Σουλιώτης, ο Β΄ Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ.Α. Ροδόπης Λάμπρος Τσιάρας, η εκπρόσωπος της ΠΟΑΞΙΑ Α/Α Κορίνα Ζούπη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης Βασίλειος Κραββαρίτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ροδόπης Ιωάννης Τσαβδαρτζής, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ευστράτιος Οικονόμου, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας, και συγγενείς των ονομαζόμενων Αστυφυλάκων.

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ

“Νέες και νέοι Αστυφύλακες. Σε λίγα λεπτά θα παραλάβετε το πτυχίο σας, σύμβολο της αποφοίτησής σας από τη σχολή αστυφυλάκων, και τις προσεχείς μέρες θα κληθείτε να ενισχύσετε τα αστυνομικά τμήματα στο έργο που αυτά επιτελούν. Η ένταξή σας στις μάχιμες Υπηρεσίες του Σώματος, γίνεται σε μια περίοδο που οι προσδοκίες των πολιτών από την Αστυνομία συνεχώς αυξάνονται, ενώ διεθνώς παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας και  της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια σήμερα ως κοινωνικό αγαθό δεν είναι πλέον δεδομένη, αλλά για την κατάκτησή της χρειάζεται συνεχής και καθημερινός αγώνας.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι η Υπηρεσία που μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν οι Νόμοι και το Σύνταγμα του Κράτους, οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των πολιτών. Για να πετύχει την αποστολή της δεν αρκούν μόνο η καλή οργάνωση, τα σύγχρονα μέσα και η άριστη εκπαίδευση του προσωπικού. Κυρίως απαιτείται το φιλότιμο του Έλληνα Αστυνομικού, ο οποίος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει τη δύναμη, τις ικανότητες και τη θέληση να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Νέες και νέοι Αστυφύλακες. Πρέπει να θυμάστε πως η Ελληνική Πολιτεία πιστεύει σε εσάς και σας εμπιστεύεται, αλλά και απαιτεί από εσάς. Σας θέλει στην άσκηση καθήκοντος ανυποχώρητους όταν πρέπει να εφαρμοστεί το γράμμα του Νόμου, αλλά και με ευρύτητα πνεύματος ώστε να εξυπηρετείται πρωτίστως το πνεύμα του. Να μη λησμονείτε πως μια κακή πρόθεση αρκεί για να μετατρέψει τη χρήση εξουσίας σε κατάχρηση, την υπερηφάνεια σε αλαζονεία, την αντικειμενικότητα σε υποκειμενισμό, και να μεταβάλει τον υψηλόφρονα Αστυνομικό σε ολιγόψυχο και πεζό επαγγελματία.

Η υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευσή σας, αλλά και η ισότιμη συμμετοχή σας στο αστυνομικό έργο κατά τη διάρκεια της πρακτικής σας στις Υπηρεσίες του Σώματος, σας έχουν καταστήσει ικανούς και άξιους Αστυνομικούς, έτοιμους να προσφέρετε τις Υπηρεσίες σας στο κοινωνικό σύνολο.

Το έργο που σας ανατίθεται είναι δύσκολο, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε έντιμοι, ηθικοί, αγωνιστές, θαρραλέοι και αποφασιστικοί. Να έχετε αρετές, αρχές, πίστη στα ιδανικά της Πατρίδας, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Να είστε ευγενικοί, ειλικρινείς, αντικειμενικοί και αμερόληπτοι, συνειδητοί πολέμιοι της διαφθοράς, της ανηθικότητας και της αυθαιρεσίας. Να είστε όμως αισιόδοξοι και να έχετε αυτοπεποίθηση.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τους γονείς σας για την καθημερινή υποστήριξη που σας προσφέρουν ηθικά, και να ευχαριστήσω τους άξιους εκπαιδευτές και καθηγητές σας για τις γνώσεις και τις αρχές που σας προσέφεραν.

Επίσης, ευχαριστώ την Εκκλησία και όλες τις τοπικές Αρχές  για τη συμβολή τους στη προσπάθεια της Σχολής μας για ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση.

Εμείς όλοι θα σας στηρίζουμε και θα ευχόμαστε πάντα το καλύτερο για σας.

Με αυτές τις σκέψεις σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας από τη Σχολή, σας εύχομαι ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική πρόοδο, και  σας  καλώ  να αναφωνήσετε: Ζήτω το Έθνος – Ζήτω η Ελληνική Αστυνομία“.