Θερμικές νανο-χειροβομβίδες που εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους, είναι το «όπλο» του μέλλοντος στη μάχη κατά του καρκίνου, και το σχεδίασε ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, ο φημισμένος Καθηγητής Κώστας Κωσταρέλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία. Το ερευνητικό επίτευγμά του, παρουσίασε σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο.

ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΣ ΟΚ 3Το πολλά υποσχόμενο νανο-όπλο συνίσταται σε μικροσκοπικές φυσαλίδες ή σφαιρίδια λίπους (γνωστά και ως λιποσώματα), που μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα και μπορούν να κατευθυνθούν οπουδήποτε μέσα στο σώμα του ασθενούς. Μάλιστα, δεν προκαλούν τις παρενέργειες άλλων τοξικών αντικαρκινικών χημειοθεραπειών, επειδή είναι δυνατό να σταλούν στοχευμένα στα σημεία όπου βρίσκονται μόνο οι όγκοι.

Η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε πειραματόζωα (ποντίκια). Η δυσκολία ήταν με ποιόν τρόπο θα ήταν δυνατόν να απελευθερωθεί το φάρμακο από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της. Το «τρικ» που βρήκε η ομάδα του Έλληνα Καθηγητή, είναι ότι στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37 βαθμοί Κελσίου), τα θερμικά νανο-σφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή, αλλά αν η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42 βαθμούς, τότε ξαφνικά «εκρήγνυνται», κα απελευθερώνουν το φορτίο τους.

Αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια, οι μελέτες του Έλληνα επιστήμονα ανοίγουν νέους δρόμους στη νανο-ιατρική.

πηγή: stogiatro.gr