Η Καβαλιώτισσα τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια σκακιού, νίκησε και τον Ρωσοεβραίο Νατάν Σαράνσκι, έναν από τους ελάχιστους σκακιστές που έχουν νικήσει τον Γκάρι Κασπάροφ! 

Παρτίδες για ψυχολογικό δοκίμιο αλλά και για εγχειρίδιο … πολέμου, ήταν αυτές που παίχθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στο «Μακεδονία Παλάς», στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Μπορεί η μάχη της τρις παγκόσμιας πρωταθλήτριας νέων Σταυρούλας Τσολακίδου, και του Νατάν Σαράνσκι, ενός από τους λιγοστούς ανθρώπους που μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν κερδίσει τον Γκάρι Κασπάροφ – έστω σε αγώνα σιμουλτανέ – να είχε προαναγγελθεί ως φιλική, αλλά μόνο ως τέτοια δεν εξελίχθηκε, αφού κανείς δεν παίζει για να χάσει.

Το παιχνίδι

Η έφηβη πρωταθλήτρια από την Καβάλα, εμφανώς αγχωμένη πριν από την έναρξη και αμήχανη με τις κάμερες των τηλεοράσεων και τους φωτογράφους που πολιορκούσαν στην αρχή τη σκακιέρα, ηττήθηκε στην πρώτη παρτίδα, αφού εμφανίστηκε τρακαρισμένη, ενώ ο αντίπαλός της εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες, τα όπλα και τις στρατηγικές του: αιφνιδιαστική, αστραπιαία και με όλες τις δυνάμεις επίθεση, αυτοπεποίθηση, κύρος, εμπειρία, αιφνιδιασμός της αντιπάλου. Στη δεύτερη παρτίδα είχαμε μια περίεργη «ισοπαλία». Η Τσολακίδου ανέκτησε την αυτοκυριαρχία της και ουσιαστικά είχε κερδίσει, αφού ο Σαράνσκι έμεινε μόνο με τον βασιλιά του, αλλά η παρτίδα κηρύχθηκε ισόπαλη αφού είχε λήξει ο χρόνος (αδίκως, είπαν παριστάμενοι, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις όποιος χάνει αναγνωρίζει την ήττα του). Το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού πάντως είχε χαθεί πια για τον Σαράνσκι, που κατάφερε απλώς να μη χάσει. Η τρίτη και η τέταρτη παρτίδα ανέδειξαν το ανώτερο επίπεδο της Τσολακίδου. Στην τρίτη ο Σαράνσκι έδειξε αδύναμος να προσαρμοστεί μαθαίνοντας τις δυνατότητες της αντιπάλου του, κι ενώ θα μπορούσε να αρκεστεί στην τελική ισοπαλία, διεκδίκησε με πάθος τη νίκη ζητώντας και τέταρτη παρτίδα, η οποία εξελίχθηκε σε πανωλεθρία γι’ αυτόν, αφού δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι είχε υποστεί ματ. Μάλιστα, έγινε για ένα τέταρτο τεχνική ανάλυση της παρτίδας ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

Νίκησε η Τσολακίδου

Το τελικό σκορ ήταν 2,5 – 1,5 υπέρ της Τσολακίδου και καμιά διπλωματική ευγένεια δεν μπορεί να στερήσει τη νίκη από την πρωταθλήτριά μας, καθώς αδίκως γράφηκε και μεταδόθηκε ότι η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη.

«Η Σταυρούλα είχε άψογη τεχνική και στρατηγική στις δύο τελευταίες παρτίδες», σχολίασε ο Γιώργος Κανακάρης, πρώην πρωταθλητής νέων, που απάντησε χαμογελώντας πως «δεν σκέφτομαι καν ότι μπορώ να την αντιμετωπίσω σε παιχνίδι».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σκακιού, Βασίλης Θεοδωρίδης, ήταν περήφανος και συνολικά η μίνι ελληνική αποστολή ήταν ευγενέστατη και παρέστεκε τη νεαρή πρωταθλήτρια, ενώ το στόμα όλων έσταζε γι’ αυτήν μέλι.

Έχοντας βγει μόλις από τη βάσανο των εξετάσεων και παίρνοντας απολυτήριο της Β’ Λυκείου με 19,6, η Τσολακίδου είναι από τους ανθρώπους που σε κάνουν να αισιοδοξείς για τη ζωή. Ο παγκόσμιος τίτλος δεν έχει αφαιρέσει τίποτα από την εφηβική δροσιά της – κι ούτε λόγος για βεντετισμούς.

Ποιος είναι ο Νατάν Σαράνσκι

O 69χρονος μανιώδης Ρωσοεβραίος σκακιστής Ανατόλι Σαράνσκι γεννήθηκε στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας. Χαρακτηρίστηκε αντικαθεστωτικός και το 1977 συνελήφθη από τις σοβιετικές αρχές με τις κατηγορίες της προδοσίας και της κατασκοπίας υπέρ των Αμερικανών. Την επόμενη χρονιά καταδικάστηκε σε 13 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Μια διεθνής κινητοποίηση οδήγησε στην απελευθέρωσή του 8 χρόνια αργότερα, επί Γκορμπατσόφ. Αποτέλεσε μέρος ανταλλαγής ατόμων που κατηγορήθηκαν για κατασκοπία, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αμέσως μετά μετακόμισε στο Ισραήλ όπου και υιοθέτησε το όνομα Νατάν. Κατέλαβε αρκετούς υπουργικούς θώκους, ενώ παρασημοφορήθηκε ακόμα και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους το 2006. Σήμερα είναι επικεφαλής του Jewish Agency, οργανισμού για τους Εβραίους της διασποράς.

Πηγή: efsyn.gr

Επιμέλεια: inkomotini.gr